Munka és vállalkozás: ilyen hely manapság Ausztria

Munka és vállalkozás: ilyen hely manapság Ausztria

2012.02.19

Az osztrák vállalkozási lehetőségekről tartottak fórumot múlt héten, Sopronban, a helyi kamarában, komoly érdeklődés mellett. Elsőként a külföldi befektetőket segítő kormányzati cég egyik munkatársának előadását közöljük - azoknak is ajánljuk, akik munkát vállalnának Ausztriában, hogy kicsit képben legyenek, mi vár rájuk odaát.

Talán akkor voltak ilyen sokan, amikor úttörőház volt az épületben, kezdte Horváth Vilmos a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ausztriai vállalkozási lehetőségekről tartott, múlt heti, soproni fórumot. Ugye tudják, hogy nem munkavállalásról lesz szó, hanem a cégeknek szeretnénk segítséget a nyújtani ahhoz, hogy be tudjak törni az osztrák piacra, tette hozzá a gazdasági szakember a zsúfolt széksoron láttán.

A célországról meglehetősen kevés információ áll a magyar cégvezetők, vállalkozók rendelkezésére,  ezen  igyekezett az Austrian Business Agency (ABA) kelet-európai részlegének vezetője Birgit Reiter-Braunwieser segíteni. A szervezet az osztrák Gazdasági Minisztérium tulajdonában áll, feladata a külföldi befektetések koordinálása és segítése.


De milyen is ma Ausztria gazdasága?
 

Egy főre jutó GDP-je kétszerese a magyarnak 32,110 – illetve 15.040 euró – nyugati szomszédunk az EU negyedik leggazdagabb állama, pörgő gazdasággal, tavaly 3,2 százalékos növekedéssel. Jelentős (az össztermék majdnem harmadát adó) iparral, Bécs pedig központi szerepet tölt be a régióban. 400 kilométeres sugarú körben 50 millió fogyasztó él, talán ezért is telepítette több mint 300 nemzetközi vállalat a regionális centrumát a császárvárosba, vagy annak közvetlen környékére. Emellett több nemzetközi szervezet központja is Bécsben található , így nem csoda, ha konferenciavárosként  is emlegetik az osztrák fővárost.


A motor: a kis és középvállalkozások


A gazdaság motorját a kis- és középvállalkozások jelentik, emelte ki előadásában Birgit Reiter-Braunwieser.  Ezek a cégek rugalmasak, minőséget és kiváló szolgáltatásokat nyújtanak, amelyekért a fogyasztók magasabb árat hajlandóak fizetni – valahogy így néz ki egyetlen mondatba a sűrítve annak lényege, hogy mitől is működőképes a modell.

Nagyon erős a Magyarországon teljesen háttérbe szorított és általában elhanyagolt K+F (kutatás és fejlesztés) tényező, a GDP 2,79 százalékát költik arra, hogy a termékek még jobbak legyenek – ez nagyjából német szintnek felel meg.  Ehhez jönnek még az erős kamarák és ágazati képviseletek, az adózás pedig Európában közepes szintű: 25 százalék a társasági adó.


Magas vásárlóerő


A jól működő gazdaságnak és az átlátható, egységes szabályozásnak köszönhetően jól keresnek az osztrákok. (Az ágazati kollektív szerződéseknek köszönhetően szabott bérek vannak, az adózásban pedig nincsen pardon.)  Termelékeny és motivált munkavállalók az osztrákok – egy felmérés szerint nagyon könnyen azonosulnak a cégük céljaival. Életminőségben pedig Ausztria második áll az EU-ban.


Mire számíthatnak a magyar vállalkozók?


Elsősorban erre, a fentiekben ismertetett, nagyon attraktív piacra, továbbá a körülményeket és szabályokat jól ismerő osztrák konkurenciára. Az ABA munkatársa szerint éppen ezért  szakértők segítségével érdemes jól átgondolni és megfontolni a cégalapítást. Az eltérő arányok miatt nem csak a lehetséges bevételt, hanem kiadásokat is alaposan meg kell tervezni – ám ezzel együtt jó eséllyel indulnak a magyarok is szabadpiaci versenyben, mint ahogy erre portálunk is mutatott példát.
 

Segítségnyújtás magyaroknak is


Az ABA és a tartományi társszervezetei az alábbiakban tudnak segítséget nyújtani a hozzájuk forduló magyar vállalkozóknak, vállalkozásoknak. Ingyenes tanácsadással szolgálnak cégalapításhoz, telephelyeket, ingatlanok keresésében tudnak segíteni. Bemutatják a támogatási és a finanszírozási lehetőséget, kapcsolatközvetítésben is közreműködnek. Emellett tudnak ajánlani magyarul tudó, cégalapításban járatos ügyvédeket illetve adótanácsadókat.

 

 

Image: Marc Aert / FreeDigitalPhotos.net


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Belépés
Elfelejtette a jelszavát?

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség