Ausztriai vállalkozás: cégalapítás, vásárlás, engedélyek

Ausztriai vállalkozás: cégalapítás, vásárlás, engedélyek

2012.02.27

200 éves polgári törvénykönyv, stabilitás, tervezhetőség, kiszámíthatóság – így jellemezte az osztrák jogrendszert dr. Gálffy Tibor, bécsi ügyvéd egy soproni program során.

A Hűség városában, az ausztriai vállalkozási lehetőségekről tartott előadásában a szakember (aki egyebek mellett cégalapítással, munka és gazdasági joggal is foglalkozik) elmondta, Ausztria nem a kiskapuk országa, a hatóságok szigorúan ellenőrzik a jól átlátható szabályokat, így például a manapság divatos vállalkozói formát könnyen átminősíthetik munkaviszonnyá.

 Az érdeklődő magyaroknak röviden bemutatta, hogy milyen lehetőségek, cég- és vállakozási formák közül választhatnak, amennyiben ausztriai tevékenységbe fognak.

 

KG, OG, GembH, AG

 

Ausztriában is alapítható betéti társaság (Kommanditgesellschaft), minimum két taggal, az ügyvezető teljes  vagyonával felelős a cég tevékenységéért.

 Az Offene Gesellschaft (OG) – magyarul körülbelül a közkereseti társaságnak felel meg - gyakorlatilag egy bővített betéti társaság, amelyben a tagok viselik a felelősséget – azonban adózniuk magánszemélyként kell. Dr. Gálffy Tibor szerint meglehetősen elterjedt vállalkozási forma, előfordult, hogy magyar alkalmazottak OG-t alapítottak, és nyugdíjba menő munkaadójuktól így vásárolták meg azt az éttermet, amelyben addig dolgoztak. Ezt a cégformát választották a Grazban kávézót nyitó szombathelyi vállalkozók is

 A korlátolt felelősségű társaság (GembH) több szempontból is különbözik a magyar „testvérétől”. Elsősorban abban, hogy 35 ezer euró alaptőkével indítható, ennek felét már alapításkor le kell tenni, a többi később is megfizethető, azonban csőd esetén a felszámoló kőkeményen behajtja a teljes összeget.

 A részvénytársaság alapítása nagyon drága, a költségek is jelzik, hogy meghatározó, jelentős piaci szereplőknek ajánlják, akik a tőzsdéről szeretnének tőkéhez jutni.

 Dr. Gálffy Tibor külön szólt a magyar cégek ausztriai fióktelepének, telephelyének nyitásáról – például egy üzlet megnyitásról. Mint mondta, elsőre egyszerűnek és vonzónak tűnhet egy itthoni vállalkozás számára, ám valójában költségesebb, mint egy ausztriai kft., vagy kkt. alapítása. Többek között azért, mert a könyvelésben világosan el kell különíteni a magyarországi és az osztrák forgalmat, és ahogy az ügyvéd fogalmazott, ez nem mindig sikerül maradéktalanul.

 Mivel az adójog különbséget tesz a vállalkozási formák között, ezért először érdemes kinti adótanácsadóhoz fordulni és utána megalapítani a társaságot , ugyanis nem mindegy, hogy a személyi jövedelemadó, vagy a társasági adó hatálya alá esik az adott cég.

 (Érdemes a kamarák véleményét is kikérni alapítás előtt – a tartományi képviseletek ingyenes és átfogó tanácsadást nyújtanak – a szerk.)

 

Iparűzési és működési engedély

 

A gazdasági társaságok a bejegyzéssel csak jogi személlyé váltak, a szolgáltatás megkezdéséhez iparűzési engedélyre van szükség. Bizonyos tevékenységek szabadon gyakorolhatóak,  míg mások szabályozottak és az iparűzési hatóság előtt megfelelő végzettséget vagy gyakorlatot igazolni kell. (Ennek hiányában megfelelő képzettségű személyt kell foglalkoztatni legalább heti 20 órában.) Az engedélyköteles szolgáltatások körébe tartozik egyebek mellett az építőipar, a vendéglátás.

A vállalkozásokhoz bizonyos esetekben működési engedély is szükséges – ez a helyiségekre, helyekre vonatkozik.

 
Cégvásárlás

 

A magyar vállalkozások is nyitva álló lehetőség osztrák cég megvétele. A vásárlás kétféleképpen történhet: adott cég tulajdonában lévő egység (pl. egy étterem) megvásárlása, az úgynevezett asset deal. Ennek lényege, hogy a működő üzem, hely szerződései is átszállnak az új tulajdonosra, így például köteles az érvényben lévő munkaszerződéseket is átvállalni. A másik forma a cég egészének megvásárlása, ebben az esetben a jogi helyzet ugyanaz, mint Magyarországon: megváltozik a tulajdonos személye a vállalkozásban, és ő kerül jogviszonyba a munkavállalókkal.

 Dr. Gálffy Tibor így összegezte a magyar vállalkozóknak adott tanácsait: előbb tájékozódni, mérlegelni, számolni gazdasági (munkavállalók után fizetett járulékok stb.) és adózási szempontból, az információk birtokában dönteni – az alapításhoz pedig kérjék szakemberek segítségét.

 
Az ausztriai vállalkozási formákról részletesen az Austrian Business Agency magyar nyelvű kiadványában lehet olvasni.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség