Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (3. rész)

2013.10.19

Az ausztriai családi pótlékkal foglalkozó összeállításunk harmadik részét olvashatják látogatóink.

CSALÁDI PÓTLÉK KIKÜLDETÉSBEN
 

Egy vállalkozás magyarországi munkavállalóit kiküldetés keretében foglalkoztathatja más tagállamokban. A kiküldetés lényege, hogy a munkáltató a munkavállalót gazdasági érdekből, ideiglenesen, a szokásos munkavégzési helyén kívül kötelezi munkavégzésre (A1-es nyomtatvány). 

Fontos: a kiküldetésben dolgozók továbbra is abban az államban rendelkeznek biztosítással, ahol rendes esetben alkalmazásban állnak, azaz a járulékokat is annak az államnak a szociális rendszerébe fizetik be. A családi pótlék szempontjából ez azt jelenti, hogy csak abban az államban jogosultak családi pótlékra ahová a járulékokat befizették.

Vegyünk példának egy 4 fős magyar családot: apuka kiküldetésben dolgozik (A1) ausztriában, anyuka és a gyerekek Magyarországon élnek. Ebben az esetben a család Ausztriából nem jogosult családi pótlékra, mivel apuka bár Ausztriában dolgozik, Magyarországon fizeti a társadalombiztosítási járulékokat.
 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK


Àltalában minden EU-s tagállamban igényelhető családi pótlék különböző formában. Minden esetben az adott tagállam dönti el, hogy mennyi a szociális juttatások nagysága, mikéntje. Lényeges azonban, hogy az adott tagállamok nem diszkriminálhatják a másik EU-s tagállamból érkezett munkavállalókat. Tehát a magyar dolgozó is ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe a szociális juttatásokat mint az adott ország állampolgára.

Amennyiben az egész család külföldre költözik, az egyik szülő munkát vállal, úgy Magyarországon megszűnik a családi pótlékra való jogosultság. Az adott külföldi szerveknél kell a juttatásra való igényt benyújtani.

Ha az egyik szülő munkát vállal küflöldön, nem kiküldetés keretében, a család Magyarországon marad és jár nekik a magyar családi pótlék, úgy megigényelhető az úgynevezett különbözeti kifizetés, amennyiben a külföldi családi pótlék összege magasabb.
Amennyiben a családi pótlék igénylése nem Magyarországon történik, úgy az igényléshez szükséges nyomtatványokat az illetékes külföldi szervnél az adott ország nyelvén kell beszerezni.

Gregor István
jogi asszisztens
FAS Network/Krafft


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Belépés
Elfelejtette a jelszavát?

Ausztria legjobb fürdői 2014: burgenlandi, stájer termálfürdők is szerepelnek a listán

30/05/2014

Második alkalommal osztották ki az Ausztria legjobb fürdője elnevezésű díjat. A látogatók megkérdezése alapján a a felső-ausztriai Bad Schallerbach a Best of fürdőhely Ausztriában, de jó helyen szerepelnek a magyar határhoz közeli burgenlandi és stájer termálok is. Összeszedtük az információkat a helyekről.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/08/2013

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség