Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

2017.01.17

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Az adatok a 2013-as jogszabályi környezetet tükrözik, azóta a szabályozások módosulhattak.

 

Az egyik leggyakrabban előforduló kérdés: teljes összeget vagy különbözetet igényelhetek?

Az Európai Uniós jogszabályok szerint az az ország az illetékes a szociális juttatások kérdésé-ben ahol a szülő dolgozik. Amennyiben mindkét szülő dolgozik, akkor a támogatást az az állam biztosítja amelyben a gyermek a szülővel lakik. Vegyünk két példát:
1.     Apuka Ausztriában dolgozik, anyuka pedig Magyarországon. Magyarország az illetékes a családi pótlék kifizetésében ha a gyermek az anyukával lakik. Mivel az osztrák családi pótlék összege magasabb mint a magyar pótléké, ezért ausztriában megigényelhetö egy úgynevezett különbözeti kifizetés (Differenzauszahlung). A családi pótlék különbezete évente kerül kifizetésre egy összegben.

2.    Amennyiben az apuka Ausztriában dolgozik, anyukanak pedig nincsen munkaviszonya Magyarországon, akkor az osztrák állam biztosítja a családi pótlékot, ami ebben az esetben 2 havonta kerül kifizetésre.
 

Hogy fogjak hozzá az igényléshez?


Először is tisztáznunk kell, hogy melyik adóhivatalhoz tartozunk. Álltalában a lakóhelyünk határozza meg a hovatartozásunkat, de ha nincs osztrák lakóhelyünk akkor a munkaadónk székhelye lesz releváns. 

A következö nyomtatványokra lesz szükségünk a családi pótlék igényléséhez:

•    Beih 38 a különbözeti kifizetés iránti kérelem

•    Beih 1 a teljes összeg iránti kérelem

•    E401 a Finanzamt felé igazolja, hogy közös háztartásban élnek

•    E411 igazolás a magyar családi pótlék folyósításáról

•    Óvoda/iskolalátogatási igazolás

•    Gyermek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolata

•    Házassági anyakönyvi kivonatnak a fénymásolata


A kitöltött nyomtatványokat az adóhivatalhoz kell eljuttatni postai úton, vagy személyesen. Amennyiben nem megfelelöen töltöttük ki a papírokat vagy a hivatalnak adatokra van szük-sége az ügyintézéshez, úgy a Finanzamt kiegészítéseket fog kérni tőlünk.

Fontos megjegyezni, hogy a családi pótlékot 5 évre visszamenőleg lehet megigényelni és a jogosultság megállapítására irányuló eljárás meglehetősen hosszadalmas 6-10 hónap.
 

(Folytatjuk)

Gregor István
Jogi asszistens
Gregor István
Jogi asszistens

FAS Network Austria/Krafft
Dr. Max Burckhard Ring 5/11.
A-2100 Korneuburg
Tel: +43 6643957535
FAX: +43 2262 64063

www.fasnetwork.com


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség