Munkakeresés Ausztriában: nyelvtudás, profi anyagok és ajánlások

Munkakeresés Ausztriában: nyelvtudás, profi anyagok és ajánlások

2017.01.15

Ha beszélünk németül, van egy jó szakmánk, valamint profi anyagunk magunkról és rendelkezünk ajánlásokkal, akkor eséllyel pályázhatunk egy tisztes ausztriai állásra. A hogastjob.com portál vezetője, Dietmar Winkler elmondja, mi lehet a siker titka.

A felvezetés valószínűleg nem csak a vendéglátásra és a turizmusra igaz, mindenesetre az ausztriaimunkak.hu alig másfél hónapos működésének tapasztalatait leszűrve megkerestük az egyik osztrák, tematikus állásportál vezetőjét, hogy mutassa be, miként működik az álláskeresés Ausztriában. Ezzel is próbáljuk képbe hozni azokat, akik nem tudják, hogyan vágjanak neki a keresésnek.


Nos, néhány alapvető dologban hasonló helyzet Magyarországhoz, azonban a különbségek akár meghatározóak is lehetnek. Dietmar Winklert,  a hogastjob.com, az  idegenforgalmi és vendéglátós állásokat specializálódott oldal vezetőjét kértük meg arra, segítsen pár hasznos tanáccsal.

 

Dietmar Winkler, a hogastjob.com állásportál vezetője
Dietmar Winkler, a hogastjob.com állásportál vezetője

 
Arra a kérdésre, hogyan néz ki jelenleg idegenforgalmi álláspiac (hotel- és vendéglátás) Ausztriában, az alábbi választ kaptuk tőle:
 

- Munkaerőhiányról beszélhetünk az említett szegmensben, főleg a szezonálisan működő egységekben sok a betöltetlen állás. A németül jól beszélő, gyakorlott munkavállalókat nagyon keresik a munkaadók. Úgy látjuk, hogy a szakember-hiány a jövőben tovább növekszik, hiszen ezen a területen is érvényesül az európai trend: egyre öregszik az öreg kontinens lakossága.

 

 Idegenforgalom: keresett a jó és képzett munkaerő

 

Dietmar Winkler szerint a munkaerőhiány a vendéglátásban elsősorban a nagyvárosokban és azok környékére, illetve Ausztria déli és nyugati régióra jellemző igazán, vagyis a munkát keresőknek érdemes ezekre a területre koncentrálni.
 

És hogy milyen pozíciókat hirdetnek a munkaadók, nos, a szakportálon az alábbi pozíciókra van leginkább kereslet:  Chef de rang (vezető pincér), recepciós, Commis de Rang (segédpincér) , Jungkoch/-köchin (kezdő szakács) , Lehre Restaurantfachmann/-frau , Lehre Koch/Köchin , Chef de Partie (részlegvezető a konyhában) , Sous-Chef/in (helyettes konyhafőnök).

 
Emellett, nyilatkozta portálunknak Dietmar Winkler, gyakornokokat is keresnek az osztrák hotelek és éttermek, azonban a magyar szabályozás miatt az iskolák maximum egy hónapra küldhetik külföldre a diákjaikat, ennyi idő azonban mindenféle szempontból kevés a munkaadók számára.

 
Az örökzöld és visszatérő kérdéskör az Ausztriába vágyó magyar munkavállalóknál a nyelvtudás. A hogastjob.com vezetője az alábbiak szerint foglalta össze a véleményét és tapasztalatait:


- Német nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen jó állást szerezni. Ha valaki nem beszél németül, nagyon nehéz olyan munkát kapnia, ahol közvetlen kapcsolatban van a vendégekkel – például recepció, étterem/kiszolgálás. Inkább csak kisegítő munkákra (konyhai feladatok, gondnoki állás), vagy olyan tevékenységekre pályázhat, ahol nem nagyon kell kommunikálnia a vendégekkel (például takarítás, szobalányi teendők).

 

Álláskeresés Ausztriában: jó profil, német nyelvű anyag és ajánlás

 

Mivel Magyarországon jó néhányan visszaélnek azzal, hogy manapság sokan igyekeznek Ausztriában munkát találni és csábítóbbnál csábítóbb hirdetésekkel ígérnek munkát, megérdeklődtük, milyen módon keresnek munkaerőt az osztrák munkaadók az idegenforgalomban és a vendéglátásban.

 

- Elsődlegesen újság- vagy online hirdetésekben toborozzák a munkavállalókat ezen a területen. A külföldi munkaközvetítőkön keresztül történő keresés nem igazán jellemző.
 

Gyakran felvetődik a portálunkhoz kapcsolódó Facebook-oldalon is, hogy vajon mi lehet a titka a sikeres ausztriai álláskeresésnek.


Nos, az alaphelyzet ugyanaz, mint egy magyarországi munkakeresésnél, érdemes több állásportálon – jelen esetben ausztriai – regisztrálni. Dietmar Winkler szerint azonban az ördög a részletekben rejlik, ezekre érdemes odafigyelni:

 
- Nagyon jól kell elkészíteni a profilunkat, kitűnő képpel és remek önéletrajzzal és bizonyítványokkal és dokumentumokkal. Utóbbiakat legjobb németre fordíttatni – és akkor akár órákon belül is várható visszajelzés. Van egy jelentős különbség: Magyarországon valószínűleg nem használatos az Arbeitszeugniss. (Ez rövidebb-hosszabb, az előző munkáltató(k)tól származó gyakorlatilag ajánlás, amiben a dolgozóról  és a munkájáról szóló leírás vélemény olvasható, lásd a linket  – a szerk.). Ausztriában ez bevett gyakorlat és nélküle nem igazán megy a munkakeresés, mert az osztrák munkaadók egészen látni akarják a dolgozó előéletét, milyen feladatai voltak és hogyan végezte a munkáját.  Például, ha valaki a Balatonnál egy jó szállodában dolgozott , németül is beszél, és még ajánlása is van, nos, akkor jó lapokkal indul neki az ausztriai munkakeresésnek.

  

Adatok: pincért, szakácsot, eladót és kisegítőket keresnek

 

Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) összesítése szerint tavaly összesen több mint 416 ezer állást hirdettek meg összesen. Az ajánlatok nagy része turisztikai, idegenforgalmi és vendéglátós területről érkezett. (Arra nem tér ki a statisztika, hogy ezek külön pozíciók, vagy pedig egy-egy állást esetleg többször is kínáltak.)

 

Meghirdetett állások Ausztriában 2011-ben
A pozíció neve Száma (db)
Pincér/felszolgáló 28.313
Szakács 18.537
Kisegítő (konyha, egyéb) 11.115
Szoblány/szobafiú 9.610
Árucsomagoló 19.525
Takarító 19.152
Általános segítő/segédmunkás 10.990
Általános bolti eladó 13.447
Élelmiszer-eladó 10.520
Villanyszerelő 10.689
Teherautó-sofőr 10.251

 

Link: így néz ki egy Arbeitszeugniss

 

 

Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség