Magyar ápolóként Ausztriában: nyelvtudás, kollégák, közvetítő

Magyar ápolóként Ausztriában: nyelvtudás, kollégák, közvetítő

2017.01.14

Felhívásunkra érkezett az alábbi írás, szerzője saját tapasztalatai alapján számol be az ausztriai munkájáról. Továbbra is várjuk a kinn dolgozó magyarok beszámolóit az ausztriaallasportal@gmail.com címre.

Kedves Érdeklődők!

Mint sok más embert, engem is az anyagi kilátástalanság, a devizahitel fizethetetlensége, és a munkahelyi leépítés vitt arra a lépésre, hogy külföldön keressek munkát.

Szakmám szerint 2 diplomával rendelkezem (ápoló és szociálpedagógus), így adott volt, hogy milyen területen helyezkedjek el.

Korábban már dolgoztam egy németországi kórházban, közel 2 évig, így a külföldi tapasztalatom már meg volt.

Minden képen szerettem volna a szakmában maradni, és mivel csak a németet beszélem, így máris leszűkült a kör, és ebben az irányban keresgéltem.

Kijutni nehéz, illetve Magyarországról nehéz elindulni, így egy közvetítő céggel próbálkoztam, akik, mint fővállalkozók szerezték nekünk a munkát német nyelvterületre (Svájc, Németország, Ausztria), és házi-betegápolóként vittek ki.

Kipróbáltam a 24 órás betegápolást Svájcban. Ezt csak olyannak ajánlom, aki kibírja, hogy hónapokig nincs egy szabadnapja, aki tolerálja, hogy akár a személyes holmijaiba is belenézhetnek, aki elviseli, hogy ha útban van, akár az utcára is kirakhatják azzal az indokkal, hogy most menj, mert zavarsz itthon...

Mivel én nővér vagyok, elsősorban intézményben szerettem volna elhelyezkedni, ami szerencsére sikerült is. Ausztriában nagy a nővérhiány, főleg a diplomás ápolókat keresik nagyon. Jelenleg egy idősek otthonában dolgozom, főleg osztrák kollégákkal, de természetesen vannak más nemzetiségűek is (indiai, német, magyarok is).

A kollégáimról nem mondhatok rosszat: az első perctől kezdve befogadtak maguk közé, mind a magánéletben, mind a munkában nagyon segítőkészek.

Az, hogy külföldi vagyok nem hinném, hogy hátrány: amire kényesek, hogy a nyelvet beszéljük (ami szerintem érthető), és, hogy szorgalmasak legyünk (nagyon nagy precizitást követelnek meg a munkában).

Mind a vezetőséggel, mind a közvetlen kollégáimmal jó a kapcsolatom, a gondozottak is elfogadtak, nem volt soha hátrány, hogy "idegen" vagyok. A  vezetéssel még azt is mindig megbeszéljük, hogy milyen időközönként szeretnék hazamenni, így a beosztásomat eszerint alakítják.

Jelenleg egy kis faluban lakom, ahol mindenki mindenki rokona, de legalább is mindenki mindenkit ismer. Többször tapasztalom, ha az utcán megyek, hogy megállítanak, kérdezősködnek, hogy itt nyaralok-e, mi járatban vagyok, stb., és nagyon örülnek, amikor mondom, hogy itt dolgozom. Segítenek, tanácsokkal látnak el, még az utca embere is. Ez azt hiszem a magyar mentalitásra nem nagyon jellemző...

 

 

 

A magyar munkaadóm...

 

Őróluk nem tudok sok jót elmondani. Azzal mindenki számoljon, hogy ha  közvetítővel jön ki, még ha előre nem is kérnek pénzt, természetesen jutalékot kell nekik adni. Igaz, hogy titoktartási szerződést kötöttünk (senki senkinek nem mondhat semmit), de az osztrák főnököm elmondta, hogy mennyit fizet a magyaroknak (2200 eurót, amiből én 1000-et kapok kézhez -azért ez elég kizsákmányolás, szerintem).

Jelenleg ott tartok, hogy az osztrákok szeretnének megtartani, hogy nekik dolgozzak fixen,  de a magyar cég nem enged, mindenképpen szeretne pénzt kihúzni a zsebemből (6000 eurót kérnek kötbérként). Remélem, azért sikerül megszabadulnom midenféle jogi és személyes konfliktus nélkül!

Aki szeretne külföldre jönni, azt tanácsolom, hogy nyelvtudás nélkül meg se próbálja. Egyszerűen nincs értelme! Nem tudja, hogy milyen szerződést ír alá, nem tudja a szállását, betegbiztosítását, folyószámláját és még millió dolgot elintézni, és ha valaki jól beszélő áll is a háta mögött, akkor sem fogják majd a kezét munka közben. Meg kell tanulni, hogy csak magunkra számíthatunk, esetleg kisebb dolgokban kérhetünk segítséget, de a megoldást ne mástól várjuk el!

Alkalmazkodni kell: sosem szabad elfelejteni, hogy bár befogadtak minket, mi itt mindig idegenek leszünk, ezért duplán be kell bizonyítanunk, hogy alkalmasak vagyunk a bizalmukra. Bár többen is dolgozunk az intézményben magyarok, igyekszünk előttük németül megszólalni.

Ami fontos: nyelvet tanulni-tanulni-tanulni, önéletrajzokat (németül természetesen) szétküldeni, telefonon kapcsolatot tartani  és nem feladni!

Sok sikert mindenkinek!

 

 

Image: FreeDigitalPhotos.net


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség