Hirdetés

Határozott idejű munkaszerződés Ausztriában (szezonmunkák)

Az Arbeiterkammern oldalán megnéztük, mire számíthatnak a téli és/vagy nyári szezonmunkákra (szállodák, vendéglátás stb.)  vállalkozó magyarok. A határozott idejű munkaszerződés legfőbb ismérvei következnek.

2012.01.24

Az Arbeiterkammern oldalán megnéztük, mire számíthatnak a téli és/vagy nyári szezonmunkákra (szállodák, vendéglátás stb.) vállalkozó magyarok. A határozott idejű munkaszerződés legfőbb ismérvei következnek.

A szezonmunkára (vendéglátás, turizmus) az esetek nagy részében határozott idejű munkaszerződést kötnek, mindig dáum szerint meghatározott iődtartamra, például május 1-től szeptember 30-ig.

Az ilyen határozott idejű szerződés megszűnik a lejárat napján, nem szükséges külön megszüntetési nyilatkozat a lezárásához.

A határozott idejű szerződés alapvetően nem mondható fel nem a munkavállaló, sem pedig a munkaadó részéről.

Ha mégis az egyik fél mégis felbontja, akkor a másik fél kártérítésre tarthat igényt a szerződés lejártáig.

Példa: Ha egy munkaadó a szeptember végéig szóló határozott idejű munkaviszonyt már júliusban egyoldalúan megszünteti (felmond), akkor is ki kell fizetni a munkavállalónak a hátralévő időre járó pénzt - kártérítésként.

Fordítva is él a kötelezettség: a munkavállalónak a szerződésben rögzített ideig dolgoznia kell. Ha a munkavállaló szünteti meg a  munkaviszonyt a szerződés időtartama alatt, akkor számolnia kell azzal, hogy a munkaadó kártérítést kérhet tőle, amennyiben a felmondásból a cégnek, vállalkozásnak többletköltsége keletkezett. Például ha távozó dolgozó helyére munkaerő-kölcsönző cégtől kell valakit felvennie, és az többe kerül, mint az "eredeti" munkaerő.

Hosszabb időre szóló határozott munkaszerződés esetében a megállapodásban célszerű rögzíteni a felmondási lehetőségeket.

A határozott idejű munkaszerződés közös megegyezéssel bármikor felmondható - ehhez a munkavállalónak és a munkaadónak meg kell egyeznie, hogy meghatározott napon megszűnik a munkaviszony. Erre a munkaadó nem kényszerítheti a munkaadó a munkavállalót - és fordítva sem működik a dolog. A közös megegyezéshez mindkét fél önálló, önkéntes hozzájárulása szükséges.

Amennyiben a munkaadó a szerződés lejárta után is foglalkoztatja a munkavállalót és nem kötnek külön megállapodást, úgy a határozott idejű munkaszerződés hallgatólagos határoztalan idejűvé válik.

Az eredeti írás az ausztriai szezonmunkáról itt olvasható.

 

2012.02.02
Olvasónk megosztotta velünk nyári kalandját, amikor is felülve egy magyar iroda ígéretének, kiutazott Bécsbe az ajánlott munkára. Meló valóban volt, csak éppen nem úgy, valamint a munkaadó nem hallott a magyra partnerről. 15 ezres kaland következik.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Belépés
Elfelejtette a jelszavát?

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/08/2013

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

21/06/2013

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség