Határozott idejű munkaszerződés Ausztriában (szezonmunkák)

Határozott idejű munkaszerződés Ausztriában (szezonmunkák)

2017.01.24

Az Arbeiterkammern oldalán megnéztük, mire számíthatnak a téli és/vagy nyári szezonmunkákra (szállodák, vendéglátás stb.) vállalkozó magyarok. A határozott idejű munkaszerződés legfőbb ismérvei következnek.

A szezonmunkára (vendéglátás, turizmus) az esetek nagy részében határozott idejű munkaszerződést kötnek, mindig dáum szerint meghatározott iődtartamra, például május 1-től szeptember 30-ig.

Az ilyen határozott idejű szerződés megszűnik a lejárat napján, nem szükséges külön megszüntetési nyilatkozat a lezárásához.

A határozott idejű szerződés alapvetően nem mondható fel nem a munkavállaló, sem pedig a munkaadó részéről.

Ha mégis az egyik fél mégis felbontja, akkor a másik fél kártérítésre tarthat igényt a szerződés lejártáig.

Példa: Ha egy munkaadó a szeptember végéig szóló határozott idejű munkaviszonyt már júliusban egyoldalúan megszünteti (felmond), akkor is ki kell fizetni a munkavállalónak a hátralévő időre járó pénzt - kártérítésként.

Fordítva is él a kötelezettség: a munkavállalónak a szerződésben rögzített ideig dolgoznia kell. Ha a munkavállaló szünteti meg a  munkaviszonyt a szerződés időtartama alatt, akkor számolnia kell azzal, hogy a munkaadó kártérítést kérhet tőle, amennyiben a felmondásból a cégnek, vállalkozásnak többletköltsége keletkezett. Például ha távozó dolgozó helyére munkaerő-kölcsönző cégtől kell valakit felvennie, és az többe kerül, mint az "eredeti" munkaerő.

Hosszabb időre szóló határozott munkaszerződés esetében a megállapodásban célszerű rögzíteni a felmondási lehetőségeket.

A határozott idejű munkaszerződés közös megegyezéssel bármikor felmondható - ehhez a munkavállalónak és a munkaadónak meg kell egyeznie, hogy meghatározott napon megszűnik a munkaviszony. Erre a munkaadó nem kényszerítheti a munkaadó a munkavállalót - és fordítva sem működik a dolog. A közös megegyezéshez mindkét fél önálló, önkéntes hozzájárulása szükséges.

Amennyiben a munkaadó a szerződés lejárta után is foglalkoztatja a munkavállalót és nem kötnek külön megállapodást, úgy a határozott idejű munkaszerződés hallgatólagos határoztalan idejűvé válik.

Az eredeti írás az ausztriai szezonmunkáról itt olvasható.

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség