Ausztriai munkavállalás: tévhitek az osztrák munkalehetőségekről (I.rész)

Ausztriai munkavállalás: tévhitek az osztrák munkalehetőségekről (I.rész)

2017.01.23

Van-e nyelvtudást és szakképzettséget nem igényló ausztriai munka? Miért nem hirdetik az alkalmi és kisebb munkalehetőségek többségét? Mi a helyzet a határ menti munkával? Sorozatunk az ausztriai munkavállalás néhány kérdését járjuk körbe.

Több mint másfél éve visszük a www.ausztriaimunkak.hu portált, ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk a tapasztalatainkat. Úgy látjuk, rengeteg a tévhit az ausztriai munkavállalásról, ezeket szeretnénk egy kicsit eloszlatni. Naponta számos kérdést kapunk e-mailben, faecbookon, skype-on ezekből válogattunk.

 

Ha magyar nyelvű az oldal, akkor magyarul kell jelentkezni a hirdetésre és magyarul beszélnek kinn?

 

Nagyon triviálisnak és alapnak hangzik, de sokszor találkozunk vele. Nos, a New Yorkról szóló magyar útikönyv sem jelenti azt, hogy  Manhattan-ben magyarul simán el lehet boldogulni. Az oldal több okból magyar nyelvű, ezek közül az első és legfontosabb, hogy mindenki az anyanyelvén keresi az információkat, még az idegen nyelven kiválóan beszélők is szívesebben olvasnak magyarul. Másik fontos oka, hogy emiatt aztán a különböző internetes keresőmotoroknak (Google) is meg kell felelnünk. A magyar nyelvűség kényelmi funkció, Ausztria hivatalos nyelve a német, minden kommunikáció németül történik. Magyar önéletrajz küldése, vagy magyarul történő jelentkezés azonnali kudarcot jelent. Sajnos, számtalan visszajelzés érkezett, hogy megtörténik, próba szerencse alapon – ami amellett, hogy személyes csalódás, senkinek nem jó.

 

Szeretnénk kimenni Ausztriába, bármilyen munka megfelel.

 

Bármilyen munka nincsen. Ausztria többek között különbözik Magyarországtól, hogy erős a kis-és középvállalkozói szektora, egymásra épülő rendszerek vannak. Jellemző példa az építőiparból, hogy  jobban feldaraboltak a munkafolyamatok, több cég, vállalkozás vesz részt az építkezésben. Az itthoni mindenhez értő, legjobb esetben másodgenerációs szaki ott ismeretlen fogalom és több ágazatra is igaz. Vagyis az ausztriai munkavállalásnál első lépése, tisztázni, hogy a végzettségem mire elég, milyen egyéb piacképes képességeim (amelyeket használtam is a munkámban) vannak, elvégeztem-e tanfolyamokat, kiegészítő képzéseket. Ha nem tudom megmondani, hogy mihez értek, akkor az osztrák munkaadó lefordítja magának: semmihez.

 

Szeretnék kimenni Ausztriába a határ mellé takarítani, segédmunkára, gyárba.

 

Az osztrák határ mentén élőknek teljesen természetes, ami másoknak nem: Vasból és Győr-Sopronból régóta és sona járnak ki dolgozni az itt élők közül, nekik most már 20-30 éves előnyük van, kapcsolatrendszerrel, miegyébbel. Kis túlzással a burgenlandi vendéglátóhelyeket be lehetne zárni, ha a magyar személyzetet valamilyen ok itthon marasztalná. Az sem titok, hogy a határmenti falvakban – főleg a nyitás óta, de előtte is jellemző volt – elég erős az alkalmi munkavállalás, főleg szezonmunkák idején, és az osztrák adóterhek megúszása mindenkinek jó. Utóbbi bizalmi viszonyt feltételez, tehát nem hirdeti meg az osztrák gazda/tulajdonos/polgár, hogy feketemunkást felveszek, mivel erősek az ellenőrzések. A legális kisebb munkákat, kisegítői állások – ha csak nem multi cégről van szó, például áruház – általában ismerősi körben kelnek el. Ezekkel sem lehet sűrűn hirdetésekben találkozni, az ams.at oldalon elég ritkán akad takarítói, házvezetői munka.

 

Ami a takarítást illeti: ezt a tevékenységet a cégek általában – de nem minden esetben - kiszervezték takarító vállalkozásoknak, így azok keresik hirdetésekben a munkaerőt. Ez azt jelenti  –és ez minden munkára igaz -, hogy olvassa a többi Közép- és kelet-európai, Ausztriába vágyó munkaerő is, így aztán súlyosan beszűkült gondolkodásra utal azt gondolni, hogy csak magyarok jelentkeznek, főleg nyelvtudásban nagyon erősek a környékbeli országok munkavállalói.

A határ mellett tehát nagy a már kint lévő konkurencia, és nem feltétlenül a magyar, Észak-Burgenland a szlovákoknak is elérhető, így a határtól messzebb élők, ha nem kvalifikált munkára vágynak, ezzel tisztában kell lenniük.  Emellett Ausztria keleti tartományában a legmagasabb a munkanélküliség, ami két dolgot jelent: kevesebb munkahelyett és magasabb helyi konkurenciát (több szabad munkaerőt) az álláspiacon.

A gyári munka kérdése: Burgenland hagyományosan inkább mezőgazdasági terület, természetesen működnek kisebb-nagyobb üzemek, de az igzán nagy ipari központok Bécs, Graz és Linz környékén vannak. Technológiai szempontból Ausztria ráadásul messze fejlettebb, mint Magyarország, a kevésbé képzett munkaerő, főleg ha a nyelvet sem beszéli igazán jól, sokkal rosszabb helyzetből indul.

Ami a lényeg: a gyári munkáknál, az úgynevezett lehúzós hirdetésekben előszeretettel hirdetik a képzettséget, nyelvtudást nem igénylő gyári pozíciókat, nagy tömegben – egészen pontosan ilyen állások nincsenek. Pontosabban vannak, csak pontosan ellentétes feltételekkel, azokat általában osztrák munkaerő-közvetítő és kölcsönző cégek hirdetik – németül. A csalásokról külön fejezetet írunk, de abba azért gondoljon mindenki bele, hogy egy magas szinten terelő osztrák üzem, cég, csúcstechnológiával minek venne fel 150 – valós példa – bármihez értő, németül nem beszélő munkást, akiket hosszan és drágán kellene kiképeznie. És ehhez vajon minek Tök Pistát és Gipsz Jakabot kéri fel egy freemail-es címmel, iroda és egyéb nélkül, amikor fentebb említettük, hogy a osztrák gazdaság arra az alapelvre épül, hogy minden vállalkozásnak legyen munkája, így a közvetítőknek is.

Még egy szempont a határmenti munkához. Aki nem itt él, annak tudnia kell, hogy elég erőteljes vándorlás indult meg keletről nyugatra Magyarországon belül, sokan telepedtek át és keresnek munkát Ausztriában. Emiatt aztán Szombathelyen, Sopronban, Mosonmagyaróváron drágák – de még mindig olcsóbbak, mint kinn - az albérletek.

 

(Folytatjuk) 

Fotó:pixabay.com


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség