Ausztriai munkavállalás: családi pótlék, útiköltség visszaigénylése, nyugdíj, vállalkozók és a járulékfizetés

2017.01.18

Magyar szakértők válaszoltak az ausztriai munkavállalással kapcsolatos kérdésekre a Vas Népe napilap szerkesztőségének. Több témakörben - családi pótlék, nyugdíjazás, járulékfizetés - érkezett érdeklődés, Horváth Csaba és dr. Péter Nóra, az IGR-projekt munkatársai szolgáltak információkkal.

Magyar pékség Grospetersdorfban: sok kérdésük van az Ausztriában dolgozók és vállalkzóknak Fotó: Zergi Borbála
Magyar pékség Grospetersdorfban: sok kérdésük van az Ausztriában dolgozók és vállalkzóknak Fotó: Zergi Borbála

 

Hogyan lehet igényelni útiköltség-térítést a Magyarországról Ausztriába ingázóknak?

 

Az első telefonáló egyszerre több témában is tett fel kérdéseket. Először arról érdeklődött, hogyan igényelhetne útiköltség-térítést, ha ingázik Magyarország és Ausztria között. Aki Ausztriában vállal munkát, kétféleképpen igényelheti az útiköltség térítését. Dr. Péter Nóra elmondta, hogy mindkét esetben adókedvezmény formájában igényelhető. Az egyik módja a munkáltatón keresztüli, havonta történő érvényesítés, a másik pedig a közvetlenül az éves adóbevallásnál történő igénylés. A kedvezmény minden esetben az adóalapból kerül levonásra, a ténylegesen visszatérített összeget befolyásolja a munkavállaló jövedelme. Az ehhez szükséges nyomtatvány vagy az osztrák adóhatóságnál vagy a Magyar Szakszervezeti Szövetség irodáiban szerezhető be. Utóbbinál a kitöltés menetében is segítenek.


Mikor jár az Ausztriában dolgozóknak munkanélküli segély? 

 

Másik kérdése a munkanélküli segélyre vonatkozott. Horváth Csaba elmondta: akkor igényelhető Ausztriában, ha az igénylő életvitelszerűen tartózkodik az országban. Ez azt jelenti, hogy van bejelentett lakcíme, és esetlegesen számlákkal tudja igazolni, hogy ott él. A munkanélküli segély Ausztriában alapvetően húsz hétig jár, de a kor előrehaladtával nő, egészen egy év időtartamig. Aki nem jogosult ausztriai munkanélküli segélyre, mert nem él kint, ők hazatérésük után itthon vehetnek igénybe munkanélküli segélyt. A hívó a családi pótlék témakörére is kitért: hány éves korig jár családi pótlék Ausztriában? Dr. Péter Nóra tájékoztatása szerint 24 éves korig igényelhető, de csak akkor, ha nappali tagozaton tanul a gyermek. A családi pótlék összege függ a gyermekek korától és számától is.


Magyar rendszámú autóval Ausztriában

 

A második telefonáló egy nagyon érdekes témát vetett fel: mennyi ideig járhat a fia magyar rendszámú autóval Ausztriában? Mint elmondta, a fiának az állandó lakcíme Magyarországon van, de Ausztriában van a hivatalos tartózkodási helye. A szakértők elmondása szerint, akinek bejelentett tartózkodási helye van Ausztriában, annak egy évnyi ott tartózkodás után kell osztrák rendszámra váltani, aki viszont állandó lakcímen lakik Ausztriában, annak egy hónap alatt kell a rendszámot lecseréltetnie.


Magyar nyugdíj, osztrák nyugdíj

 

A következő telefonáló elmondta, hogy már 25-26 éve Ausztriában dolgozik, elmúlt 61 éves. A kérdése arra vonatkozott, mikor mehet nyugdíjba? Ausztriában az általános nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65 év, a nőknél 60. A korkedvezményre vonatkozóan az osztrák nyugdíjintézethez nyújthat be kérelmet, és ők megállapítják, melyik az a legkorábbi időpont, amikor elmehet nyugdíjba. Azt is fontos figyelembe venni, hogy attól, hogy Ausztriában már nyugdíjassá válik, nem jelenti azt, hogy a magyar nyugdíjra is jogosult: lehet, hogy azt csak később kezdik folyósítani. Az biztos, hogy mindenképpen két nyugdíjat fog kapni: egyrészt a Magyarországon ledolgozott évek után egy magyar nyugdíjrészt, illetve az osztrák munkaviszony alapján járó nyugdíjat. Ausztriában 15 évnyi teljes idejű állás után jár egyébként a minimálnyugdíj.

 

Családi pótlék benyújtsa, egyetemista gyermek és a családi pótlék

 

Egyik olvasónk e-mail-ben írta meg kérdéseit. Elsőként azt, hogy ha év elején még Burgenlandban dolgozott, most viszont már Steiermarkban, akkor hol kell benyújtania a családi pótlék kérelmét. Ha van lakcíme Ausztriában, akkor aszerint kell beadni, ha nem, akkor a munkahely szerint, tehát most Steiermarkban. Arra is kitért, hogy ki kell-e várnia az év végét az igénylés benyújtásához. Dr. Péter Nóra elmondta, hogy most már bármikor beadhatja a kérelmet a megfelelő hatósághoz. Másodszor arról kérdezett, hogy szükséges-e az egyetemista gyermekének a kreditindexét is beadni az igényléshez. Megtudtuk: erre valóban szükség van, mert ezzel tudja igazolni, hogy nem csak elkezdte, hanem be is fejezte az aktuális félévet a gyermek. Ez fontos, hiszen családi pótlék csak aktív, nappali tagozatos hallgató után jár.

 

Mikor jár egyéni vállalkozónak Ausztriában táppénz, GYES?

 

Egy vállalkozó nő is telefonált. Házi betegápolóként működteti a vállalkozását Ausztriában, viszont nem tudta, jogosult-e munkanélküli segélyre és családi pótlékra, ha szünetelteti a vállalkozását. Mivel Ausztriában a vállalkozóknál a járulékfizetéshez kötött a családi pótlék folyósítása, a szüneteltetés időszakában nem jár. Emellett az is felvetődött, hogy egy osztrák egyéni vállalkozónak jár-e táppénz, gyes. A vállalkozóknak több lehetőségük is van a tb fizetésére. Aki a minimális tb-t fizeti, annak se táppénz, se gyes, se munkanélküli segély nem jár. Az csak a balesetbiztosítást tartalmazza.  Az úgynevezett „nagy tb" viszont beteg-, baleset, nyugdíj- és munkanélküliségi biztosítást is tartalmaz.

IGR-projekt:

Horváth Csaba, Projektvezető
Balogh Csabáné, Pénzügyi menedzser
Dr. Kovács Bernadett, jogász
Dr. Péter Nóra, jogász
Iroda:    MSZOSZ Nyugat-Dunántúli Regionális Képviselete
9700 Szombathely
Deák Ferenc utca 42.
Telefon:    +36 94 340 656
Fax:    +36 94 312 455
E-mail:    igr.nyugat@mszosz.hu
 

Vas Népe/Vadas Krisztina


 

2015.10.16
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szobalány, takarító, konyhai kisegítő, recepciós, gyári munka, autófényező, pultos, eladó, pincér, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.10.16
A következő hét évben mintegy 100 millió eurót (30 milliárd forintot) fordít Magyarország és Ausztria a határ menti közlekedési infrastruktúra fejlesztésére - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Sopronban, a fejlesztési tervek bemutatásán.

2015.10.16
Bécsben mutatták be először a Hajnali láz című filmet, a Collegium Hungaricumban csütörtök este tartott premieren jelen volt Gárdos Péter, a film rendezője, aki egyben a történet alapjául szolgáló regény szerzője is.

2015.10.17
Ausztria megerősíti déli határainak ellenőrzését szombattól - jelentette be a karintiai rendőrség péntek este. A szóvivő közlése szerint eddig csak a szlovén-osztrák határon lévő Karavankák-alagútnál és Loibl-hágónál ellenőrizték az áthaladókat, azonban szombat este nyolc órától ezt már több helyen is megtehetik Karintia tartományban.

2015.10.18
Vasvárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról gyűjtöttünk össze ausztriai munkákat. Egyebek mellett szoftverfejlesztő, ápoló, raktári dolgozó, szobalány, takarító, konyhai kisegítő, gyári munka, szerviztechnikus, eladó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség