Ami segít az ausztriai munkavállalásban: ajánlás az előző munkaadótól (Arbeitszeugnis)

Ami segít az ausztriai munkavállalásban: ajánlás az előző munkaadótól (Arbeitszeugnis)

2017.01.23

A jó önéletrajz nem mindig elég: az osztrák és a német munkaadók általában Zeugnis-t is kérnek a munkavállalóktól. Megnéztük, hogyan is néz ki a Magyarországon már nem használt ajánlás avagy "munkabizonyítvány".

Kérem, hogy önéletrajza mellett az Arbeitszeugnis-t is hozza magával – olvasható gyakran német és osztrák cégek válaszlevelében állásinterjú előtt. Mielőtt a magyar bizonyítványainkat és diplomáinkat kezdenénk másolni, érdemes megismerkedni, mit is jelent Ausztriában és Németországban a Zeugnis a munkakeresésben.

 

Az előző munkahely(ek) bizonyítványa

 

Az 1900-as évek első felében még Magyarországon is létezett a dokumentum, a mester, vagy a munkaadó igazolta, hogy az inasa, munkása megfelelő szinten végezte el a munkáját és bátran meri ajánlani, mint munkaerőt.

Ausztriában manapság is hozzátartozik a munkakereséshez a Zeugnis, erősítette meg egy korábbi interjúban az egyik osztrák állásportál vezetője. A munkaadó ebből látja, hogy a jelentkező hogyan vált be a korábbi munkahelyén, milyen feladatai voltak, azokkal miként birkózott meg, milyen teljesítményt nyújtott. Legalább annyira fontos, mint az önéletrajz, ezt még komolyabban veszik Ausztriában, hiszen látják a leendő munkavállaló előéletét.

 

Hogyan szerezzük be, és mit tartalmazzon?

 

Az ajánlást kérhetjük előző munkahelyünkön – legyen az magyar vagy osztrák – a lényeg, hogy a főbb pontok szerepeljenek benne.

Fontos, hogy névre szóló legyen, születési dátummal együtt, továbbá már az első sorokban benne legyen, hogy mióta és milyen pozícióban dolgoztunk az adott helyen.

 

Az ajánlás főbb ismérvei:

 

  • néhány sor legyen arról, hogy mit is takart pontosan a munkakör, voltak-e beosztottak, ha igen, akkor mennyi

 

  • felsorolásszerűen legyenek részletezve a tényleges feladatok, hogy mi mindennel foglalkoztunk a munkánk során

 

  • egy-két mondat térjen ki az emberi, személyes tulajdonságainkra, ezek mennyire segítettek a munkánkban, hogyan vélekedtek rólunk munkatársak, partnerek, ügyfelek

 

  • a zárásban szerepeljen, hogy miért kaptuk az ajánlást (jó munkánk, teljesítményünk elismerése stb.), ha sikerről van szó, mindig konkrét legyen, tehát például bevétel-növekedéshez eredményezett a munkánk.

 

  • A Zeugnisnak van egy köztes és egy végleges verziója. A Zwischenzeugnis (köztes) arra az esetre szól, ha azt tervezzük, még maradunk a cégnél, azonban egy sikeres projekt zárásánál kérünk egy értékelést a munkánkról – például szezonmunka befejezése.

 

  • A végleges Zeugnis fontos eleme, hogy szerepelnie kell benne annak is, miért szűnt meg a munkaviszony – dolgozó saját kérésére, közös megegyezéssel, mikor fejezzük be a munkát és milyen mi a munkáltató általános véleménye a teljesítményünkről.

 

 

Nem a hosszúság a lényeges

 

Megkérdeztünk osztrák szakértőket, akik egybehangzóan állították, nem az a fontos, hogy mennyire részletes az ajánlás, elég, ha a főbb sarokpontok benne szerepelnek, a munkáltatók úgysem írnak kisregényeket. Maga a tény, hogy előző munkahelyünk vezetői (vagy akár több is) jó véleménnyel vannak a teljesítményünkről, növeli a bizalmat, ráadásul információkkal is szolgál az új munkaadónak.

 

Aki részletesen szeretne megismerkedni az ajánlással, az alábbi linken talál néhány példát, amelyet könnyen személyre szabhat.

 

 

Image: nongpimmy / FreeDigitalPhotos.net


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség