Voitsbergi blama: több mint 600 kiló robbanóanyag sem tudta ledönteni az ausztriai erőművet (videó)

2015.11.09

Igencsak jól megépítettek az 1948-ban elkészült és 2006-ban bezárt erőművet az ausztriai Voistbergben: az épületet vasárnap szerették volna felrobbantani, de csak két rész dőlt le, a központi mag nem omlott le. Már 180 méter magas kémény bontásánál is akadtak problémák.

Az egykori erőmű központi része nem dőlt le a robbanásban Fotó: Peter Caltner/Twitter
Az egykori erőmű központi része nem dőlt le a robbanásban Fotó: Peter Caltner/Twitter

 

A szénnel üzemelő szénerőmű évtizedeken keresztül termelte az áramot, 2006-ban döntöttek bezárásról. A tulajdonos cég a bontás és a rekultiválás mellett döntött, a területet a voitsbergi önkormányzat vásárolja meg, ipari parkot tervez ide. Először 2013-ban a hűtőtornyot bontották el, az építmény vasbetonköpenyét markolókkal gyengítették meg, majd 200 méteres acélkábel segítségével a kívánt irányba döntötték le. 


A 180 méter magas kéménnyel már akadtak problémák, ez is robbantás nélkül, távirányított markolók segítségével tervezték bontani, de a művelet nem sikerült. Mint ahogy az idén augusztusban elrendelt robbantás sem, a Kurier által közzétett videón a torony egyben maradt - arról nem találtunk információt, végül hogyan tüntették el, de a novemberi képeken már nem látszik.


Hogyan ne robbantsunk kéményt:

 


Vasárnap (november 8.) a hadsereg szakértői 666 kiló, a piacon elérhető lehető legjobb robbanóanyagot szereltek be a központi épületbe, 1760 robbanásnak kellett  kellett volna a ránézésre is masszív épületet lerombolnia. Ám vasárnap délután lépcsőház és egy oldalsó száry dőlt le a detonációk után, legnagyobb, a központi rész egyben maradt. A Kleine Zeitung úgy értesült, az acélból készült tartószerkezetek nem mindegyike semmisült meg a robbanásokban, így az építmény nem dőlt össze. Viszont életveszélyessé vált, a környékén lakók arról számoltak be, hogy nagy zaj közepette többször is leomlott egy-egy darab az egykori erőműből. A legfrissebb hírek szerint hétfőn is vizsgálták, milyen okai voltak a rosszul sikerült robbantásnak, illetve miként tudják végleg lerombolni a meggyengült építményt.


A magasból készített felvétel a robbantásról:


 

 

 

 

2015.11.09
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett masszőr, felszolgáló, szobalány, szakács, kozmetikus, gyári munka, karbantartó, ács, építésvezető, cukrász és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.11.09
Ausztriában több helyen mértek a hétvégén 20 feletti hőmérsékleteket, a helyi rekordok megdőltek. Egyelőre marad az enyhe időjárás, ami nem jó hír az idegenforgalomban érdekelt vállalkozásoknak.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség