Visszatért a tél: április végi havazás Ausztriában (Frissítve: gondok a közlekedésben)

2016.04.27

Havazik Steiermark északi részén és Salzburg tartományban, közölte az Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich Facebook-oldal. Délutánra dél felé húzódott a csapadékzóna.

Szerda reggel Wald in Pinzgauban Fotó: Bettina Lerch
Szerda reggel Wald in Pinzgauban (Salzburg tartomány) Fotó: Bettina Lerch


A beérkezett jelentések szerint az A9-es autópályán mentén főleg Trieben és Kammern környékén, de másutt is lehetnek hóval borított, veszélyes szakaszok. Ugyanez igaz az A10 (Flachautól Villachig) és az A13-as sztárdára.


Havas útszakaszokkal találkozhatnak az autósok az S6-os autópályán (Semmering, Mürz- és Murtal környéke), az A2-esen Schäffern környékén.


Napközben a csapadékzóna dél felé húzódik, Karintia és Steiermark déli körzeteiben is eshet.
 

Az ORF kora délutáni beszámolója szerint  Steiermark délnyugati és délkeleti részén 2000 háztartás maradt áram nélkül, mivel a nedves hó súlya miatt fák dőltek a villanyvezetékekre és több helyen elszakították azokat. A stájer gyümölcsösöket nem annyira a hó, hanem a kedd reggeli fagy sújtotta: az ültetvényekben 100 millió euró kár keletkezett. Karintiában több helyen gondot okoznak a havas utak, így az A2-es autópályán, a Steiermarkkal határos szakaszon. 

A Kleine Zeitung beszámolója szerint a térségben az A2-es sztrádát helyenként teljesen hó borítja, de vannak latyakos szakaszok is. A portál úgy tudja, a havazás meglepett egy lengyel motoros csapatot, a Harleykkel hajtó társulat egyik tagja bukott, de sérült meg, a Herzogberg-i pihenőn várnak egy teherautóra, ami tovább szállítja őket.
 

Az útkezelő már átállt a nyári üzemre, így időbe telt, mire a hókotrókat munkába álíltották. Hogy a helyzet még szebb legyen, a meteorológiai szolgálat este héttől figyelmeztetést adott ki, ugyanis erősen visszaeshet a hőmérséklet, és így jégpáncél alakulhat ki az utakon.

 

Karintiában délután óriási gondokat okozott a havazás:a tartományban több utat le kellett zárni. 15 ezer háztartás van áram nélkül, mivel a hó súlya alatt ágak és fák dőltek a villanyvezetékekre. Klagenfurt közlekedése összeomlott, a hatóságok arra kérik a lakosságot, lehetőleg maradjanak otthon és ne üljenek autóba, mivel a kidőlő fák miatt életveszélyes a közlekedés. Az A10 és A2 autópályákon megállt a forgalom, ugyanez a helyzet az A11-esen is, több autós órák óta ül feltorlódott kocsisorokban.

A vonatközlekedés is összeomlott, a klagenfurti pályaudvaron hatalmas tömeg gyűlt össze, mivel nem járnak a voantok. Az ÖBB arra kéri az ingázókat, valahogyan oldják meg a hazajutást, mert nem lesznek mentesítő járatok. Az egyik Faak am See-i kempingben összeomlott a hó súlyától egy rendezvénysátor, a kár legalább 150 ezer euró. Az A11-es autópályán az autópálya-fenntartó (ASFINAG) az egyik építkézésére telepített irodájába csapódott egy autó, de a munkatársak a baleset idején éppen oktatáson voltak.


A tartományban több helyen kötelező hólánc, az autósoknak az indulás előtt ajánlott tájékozódni.

 
 

 

Gamlitz (Steiermark déli része) - a fák nehezen bírják el a nedves havat Fotó: Claudia Prattes
Gamlitz (Steiermark déli része) - a fák nehezen bírják el a nedves havat Fotó: Claudia Prattes
 


A lengyel motorosokat az autópályán lepte meg a havazást, meg kellett szakítani az útjukat Fotó: Kleine Zeitung
A lengyel motorosokat az autópályán lepte meg a havazást, meg kellett szakítani az útjukat Fotó: Kleine Zeitung

 

Az A2-es déli szakasz a délelőtti órákban Fotó: Silvia Weber
Az A2-es déli szakasz a délelőtti órákban Fotó: Silvia Weber

 

 

 

2016.04.25
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett segédmunkás, kerti dolgozó, szoftverfejlesztő, CNC-s, gyári munka, villanyszerelő, bolti eladó, pultos, csomagoló és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.04.25
Hétfőn délben, fél egy körül 4,1-es erejű földrengés rázta meg az osztrák főváros környékét, közölte az Osztrák Meteorológiai Szolgálat (ZAMG). A rengés epicentruma Alland környékén (Baden körzete) volt, körülbelül 20 kilométerre a császárvárostól, de Bécsben is érezni lehetett.

2016.04.26
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett étteremvezető, pincér, szobalány, gyári munka, tetőfedő, ács, asztalos, esztergályos, CNC-marós, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.04.26
Lopással gyanúsított három magyar állampolgárságú férfit fogtak el hétfőn az egyik grazi áruházban, az egyik feltételezett elkövetőről kiderült, hogy ellene nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, Magyarországon gyilkossági kísérletért körözik.

2016.04.26
Egy itáliai alacsony nyomású légköri képződmény és az északnyugat felől beáramló sarkvidéki levegő találkozása igazi téli napot ígér szerdára Ausztriában, többfelé havazhat.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség