Viharos szombat Ausztriában: elöntött települések, sárlavina miatt kisiklott tehervonat

2016.07.03

Ausztria több tartományában is heves viharok dúltak szombaton. Tirolban és Felső-Ausztriában települések öntött el a hirtelen lezúduló, rengeteg esővíz, Steiermarkban pedig az ország egyik fontos vasútvonalán siklott ki egy tehervonat, miután sárlavina zúdult a sínekre. Fotók és videók a történésekről.


Tirol: megállt a forgalom az autópályán az eső miatt
 

A heves esőzés és jégeső délután 5 óra előtt érte el Innsbruckot és környékét. Az A12-es autópályán megbénult a forgalom, annyi víz zúdult az útra. A tartományban 700 helyre riasztották a rendőröket. Amrasban házakat öntött el a víz, három ingatlanból kellett kimenteni az embereket. Lans és Aldrans környékén is súlyos állapotokat alakult ki, a víz pincéket, mélygarázsokat öntött el.

 

Így öntötte el a víz Aldrans központját:

 

 

Steiermark: kisiklott egy tehervonat a sárlavina miatt


Egy Olaszországból érkező, Bécsbe tartó 500 tonnás tehervonat (17 üres kocsival) kisiklott Wartbergnél, amikor egy sárlavina ömlött sínekre. A mozdonyvezető már nem tudta megállítani a szerelvényt, a kocsik kisiklottak és felborultak, a vezető súlyosan megsérült. A baleset miatt akadozott, akadozik a Bécs és Graz illetve a Bécs és Villach közötti közlekedés. Bruck an der Mur és Mürzzuschlag között autóbuszok szállítják az utasokat. A sínek melletti partoldalt szakértők vizsgálták meg, mert attól tartottak, hogy újabb omlás következhet be. Az osztrák vasúttársaság közlése szerint kedd reggelre tudják felszabadítani az egyik sínpárt. 


A viharok Mürztal környékén okoztak a legnagyobb károkat (itt történt a baleset is), a környékén patakok léptek ki a medrükből, több helyről jelentettek sárlavinákat. Hasonló volt a helyzet Hartberg, Weiz és Fürstenfeld környékén is. Közlekedési baleset szerencsére csak egy történt, egy horvát autós járművével a zuhogó esőben az A9-es autópályán és a korlátnak csapódott, ám a sofőr szerencsére csak könnyű sérüléseket szenvedett.

 

Hartberg környéke szombaton:

 

 

Felső-Ausztria: településeket öntött el a hirtelen lezúduló felhőszakadás
 

Gmunden, Freistadt, Perg és Wels környékét érték el leginkább a szombati viharok. Bad Wimsbach-Neydhartingban a víz elöntötte a település központját, a tűzoltók 16 embert mentettek ki a házakból. Ugyanez volt a helyzet a neves fürdőhelyen, Moorbad-ban. A B124 útból Bad Zell után egyszerűen eltűnt 30-40 méternyi szakasz. Laakirchen-ben pillanatok alatt öntötte a lezúdult esővíz a települést, házak, gazdasági épületek kerültek víz alá, sok helyen még az autókat sem sikerült időben biztonságban helyezni. A károk felszámolása még vasárnap is tartott, több településről érkeztek tűzoltók segíteni.
 

Laakirchen víz alatt:

 

 

 

Az ORF összefoglalója:

 

 

 

 

 

2015.07.20
Egész hétvégén zivataros volt az időjárás Ausztriában, vasárnap este főleg Steiermarkból jelentettek helyi viharokat, a tűzoltókat rengeteg helyre hívták, Bruck-Mürzzuschlag környékén egy holland család is bajba került.

2016.04.26
Egy itáliai alacsony nyomású légköri képződmény és az északnyugat felől beáramló sarkvidéki levegő találkozása igazi téli napot ígér szerdára Ausztriában, többfelé havazhat.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség