Vienna Design Week 2014: kortárs magyar dizájnerek a bécsi kiállításon

2014.09.26

Magyarország mindent megtesz azért, hogy támogassa a magyar dizájnereket és felkészítse őket a piaci versenyben való helytállásra - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára csütörtök este Bécsben, a Vienna Design Week elnevezésű nemzetközi formatervezési fesztivál megnyitóján.

A bécsi eseményen bemutatkozó munkák a hagyományokból merítenek, de a modern kor nyelvén szólalnak meg - emelte ki köszöntőjében Balatoni Monika. Az október 5-ig tartó, a kortárs építészetet és formatervezést bemutató rendezvénynek - Ausztria legnagyobb dizájnfesztiváljának - idén Magyarország a vendége.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország célja, hogy művészei és tervezői kiemelkedő helyet foglaljanak el az európai alkotók között. Kitért a Magyarország és Ausztria közötti egykori és jelenleg is gyümölcsöző kulturális kapcsolatra, valamint kiemelte a bécsi Collegium Hungaricum több mint kilencven éves kultúraszervező tevékenységét is. Mint mondta, a bécsi dizájnhéten bemutatkozó magyar alkotások a hagyományokból merítenek, de a modern kor nyelvén szólalnak meg. A fesztivál magyar munkái a párbeszédre való nyitottságot tükrözik - fogalmazott az államtitkár. 

Lilli Hollein, a Vienna Design Week igazgatója a megnyitón arról beszélt, hogy az idei rendezvényen a fő hangsúlyt az építészet kapta. A fesztivál fő színtere Bécs harmadik
kerülete, a központi helyszíne pedig a megnyitónak is otthont adó Schwarzenberg-palota lesz - ismertette az igazgató.    

A kortárs építészetet és formatervezést bemutató esemény ideje alatt Magyarország kilenc programmal képviselteti magát.    

Pure Hungarian, vagyis színtisztán magyar - hangzik a bécsi kortárs dizájnkiállítás mottója. A szervezők ígérete szerint ugyanis a látogatók pontos képet kaphatnak a kortárs magyar dizájnerek világáról. A kiállítás a Schwarzenberg-palotában látható, hasonlóan a MOME Soundweaving nevű kísérleti projektjéhez, amelynek lényege, hogy egy zenedoboz lyukszalagra hímzett keresztszemes minta alapján szólaltat meg dallamot.      

A bécsi Collegium Hungaricum a 25 évvel ezelőtti határnyitás évfordulója alkalmából rendez kiállítást. Az október másodikától december 12-ig tartó tárlaton használati tárgyakkal, fotókkal és személyes emlékekkel idézik fel a vasfüggöny lehullásának évét. Szeptember 30-án szintén a magyar kultúrintézetben Pecha Kucha Night lesz. A fórumon a japán kezdeményezés mintájára, építészek, dizájnerek és művészek a nagyközönség előtt mutathatják be ötleteiket, mintegy hét percben.      

Szeptember 27-én a WAMP, vagyis a magyar képzőművészeket, tervezőket és márkateremtőket felvonultató dizájnpiac költözik a bécsi Múzeumnegyedbe.
   
A tárgytervező workshop során meghívott designerek és fiatal terméktervezők vezetésével judaika gyertyatartó készíthető. A dizájn héten önálló kiállítással mutatkozik be Suszter Viktor, a Prezi dizájnere, formatervező és Koralevics Rita képzőművész, a Kultúrgorilla csoport pedig az újrahasznosítás jegyében készített tárgyakat állít ki. Az október 5-ig tartó rendezvény több mint száz eseménynek, kiállításnak és installációnak ad otthont.

A Vienna Design Week 2014 programja.A Vienna Design Week 2014 megnyitója Fotó: fischka.com/Kramar
A Vienna Design Week 2014 megnyitója Fotó: fischka.com/Kramar


 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség