Veszélyes helyzet az osztrák hegyekben: lavinaismereti tanfolyamok indultak Tirolban és Vorarlbergben

Veszélyes helyzet az osztrák hegyekben: lavinaismereti tanfolyamok indultak Tirolban és Vorarlbergben

2015.01.13

Tanfolyamok indítottak a veszélyes lavinahelyzet miatt az ausztriai Vorarlberg és Tirol tartományokban az osztrák hegyimentők: SMS-ben és mobilalkalmazáson keresztül is kérhetőek információk.

 

A biztonságos téli sportolást népszerűsítő osztrák szervezet, a SAAC Vorarlbergben hét, Tirolban egy lavinaismereti kurzust tartott a hétvégén. A SAAC hegyimentők és szakértők részvételével szervezett tanfolyamai ingyenesek, előzetes bejelentkezés nem szükséges, de ajánlott, mivel az ötven fős kurzusok hamar betelnek. A következő kétnapos foglalkozások Vorarlbergben január 17. és 18-án, január ill. február végén és március 15-től lesznek. 

A friss hó és az erős szél miatt Vorarlbergben nagy a lavinaveszély, Tirolban a hét vége óta ötből négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben a hegyekben 2400 méter felett. A szakértők azt tanácsolják, hogy szabad terepen ne síeljenek a látogatók. 

A lavinahelyzet már január eleje óta kritikus, a múlt héten Vorarlbergben egy olasz síelőt, Tirolban két fiatal amerikai sportolót temetett maga alá a hó, Dél-Tirolban és egy háromfős társaság egyik tagja veszett oda, a salzburgi Obertauernben egy német turista szenvedett lábtörést a lezúduló hótömegtől. 

Az 1998 óta működő SAAC ma már évente csaknem 25-30 ingyenes képzés tart országszerte, a kurzusoknak eddig összesen több mint 16 ezer részvevője volt. A szervezet nemcsak a sízőkre és snowboardosokra, hanem a kijelölt pályákat elhagyó, a mély hóban leereszkedő síelők oktatására is odafigyel. 

A szakértők figyelmeztetése szerint a lavinahelyzet akár egy fél nap alatt is megváltozhat, ezért a sítúrák szervezése előtt mindenképpen tájékozódni kell az aktuális lavinahelyzetről. A túrázók nemcsak online szerezhetnek információkat, hanem a tartományi riasztási központnál (Landeswarnzentrale) SMS-ben is értesítést kérhetnek a hóhelyzetről, valamint www.snowsafe.at internetes oldalon lavinafigyelő mobilapplikációt is letölthetnek.

(Gräf Szilvia MTI)

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség