Több ezer menekült érkezett Szentgotthárdra, feszült a helyzet az ideiglenes táborban

2015.09.19

A lezárt szerb-magyar határról Horvátország fele indultak a menekültek pénteken, a horvátok aztán a többségüket átszállították Magyarországra. Onnét Szentgotthárdon és Hegyeshalmon keresztül mennek tovább Ausztriába: napi híreink, frissített formában.

Osztrák rendőrök próbálják megfékezni az illegális bevándorlók között kialakult tülekedést a magyar-osztrák határnál, Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) határában 2015. szeptember 19-én. A migánsok között akkor alakult ki tülekedés, amikor megérkezett az őket továbbszállító autóbusz. Az éjjel több ezer illegális bevándorló gyűlt össze az ausztriai Rábakeresztúron, ahová a közeli Szentgotthárdról érkeztek. MTI Fotó: Varga György
Osztrák rendőrök próbálják megfékezni az illegális bevándorlók között kialakult tülekedést a magyar-osztrák határnál, Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) határában 2015. szeptember 19-én. A migánsok között akkor alakult ki tülekedés, amikor megérkezett az őket továbbszállító autóbusz. Az éjjel több ezer illegális bevándorló gyűlt össze az ausztriai Rábakeresztúron, ahová a közeli Szentgotthárdról érkeztek. MTI Fotó: Varga György

 

 

Szombaton kora délután feszült volt a helyzet Szentgotthárdon, Ausztria időlegesen lezárta a határt
 

Szentgotthárdról  folyamatosan tudósít a Vas Népe Online újságírója. Információi szerint  délutánra kiürítik az ausztriai területet, utána átmehetnek az érkezett menekültek – tudtuk meg a helyszínen. Elcsigázott, éhes és szomjas menekültek jöttek Szentgotthárdra írja a vaol.hu..


A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai óvatosságra intenek: ilyen helyzetben egy kisebb konfliktus, összeszólalkozás is komoly összetűzésbe torkollhat.

 

bevándorlókat szállító vonat a szentgotthárdi vasútállomáson 2015. szeptember 19-én. A szerelvény Gyékényesről másfélezer migránst hozott, akiket a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz kísértek. Az éjszaka és a reggeli órákban több ezer illegális bevándorló érkezett a Rába-parti városba. MTI Fotó: Varga György
Menekülteket szállító vonat a szentgotthárdi vasútállomáson 2015. szeptember 19-én. A szerelvény Gyékényesről másfélezer migránst hozott, akiket a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz kísértek. Az éjszaka és a reggeli órákban több ezer illegális bevándorló érkezett a Rába-parti városba. MTI Fotó: Varga György

 


Egy kisebb verekedés már akkor kialakult, amikor odaértek a sátrakhoz a menekültek: férfiak estek egymásnak, hogy mi volt a vita közvetlen kiváltó oka, azt nem tudni. A rendőrök a közelben voltak, de nem volt szükség a beavatkozásukra.


A legnagyobb probléma az, hogy nem tudnak semmit a migránsok – és az, hogy senki nem mond nekik semmit a sátortáborban. A helyszínen tapasztaltak alapján, négyből egy menekült beszél angolul – ugyanez nem mondható el a helyszínen tartózkodó koordinátorokról, segítőkről, egyenruhásokról, azzal együtt, hogy nyilvánvalóan nem feladatuk, hogy információs „központként” működjenek.

 

A Vaol folyamatosan frissülő beszámolója itt érhető el.

 

Több ezer migráns érkezett Szentgotthárdra 
 

Több ezer migráns érkezett buszokkal és két vonattal az éjszaka és a szombat reggeli órákban Szentgotthárdra, akik azonban továbbra sem mennek be az ideiglenes gyűjtőpontra, hanem amint tudnak, indulnak Ausztriába.

   
Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője továbbra sem mondhatott pontos adatokat az illegális bevándorlók létszámáról, de annyit közölt, valóban több ezren vannak. Az MTI értesülései szerint péntek éjfélig 14 autóbusszal 830 migráns érkezett a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz, majd reggel 7 óráig további 30 autóbusszal és egy vonattal 2500 ember érte el a magyar-osztrák határon lévő Rába-parti várost.
   

Nem sokkal nyolc óra után ismét begördült egy vonatszerelvény a szentgotthárdi vasútállomásra, amelyen 1000-1200 migráns utazott, akik csakúgy mint korábbi társaik, gyalogosan indultak el a határ felé. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrök figyelik a migránsok haladását, biztosítják a közrendet, és azt is, hogy vonulásuk során betartsák a közlekedési szabályokat.
   

Szentgotthárdon az ipari park területén múlt szombaton állítottak fel a katasztrófavédelem munkatársai sátrakat, de az ideiglenes gyűjtőpontot eddig alig vették igénybe migránsok, a kialakult gyakorlat szerint ahogy leszállnak a járművekről, azonnal indulnak Ausztria irányába.(MTI)

 

13:00 Letenyére ismét buszokkal viszik a horvátok a migránsokat

 

Újabb autóbuszok érkeztek Zágrábból szombat délelőtt a letenyei magyar-horvát autópálya-átkelőre, ahol, akárcsak az éjszaka, magyar buszokra ültetik át az illegális bevándorlókat - tudta meg az MTI a helyszínen.

   
Délig nyolc busz érkezett Zágrábból, ezek az autópálya egyik sávját foglalták el a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelő Magyarországra belépő oldalán. Ezekkel a buszokkal mintegy öt-hatszázan érkeztek a határra, ahol megerősített rendőri jelenlétet lehet továbbra is tapasztalni.
   

Délelőtt ugyanakkor elhagyta Letenyét, és Nagykanizsán keresztül Somogy megye irányába távozott az a honvédségi konvoj, amely még éjjel vonult fel a letenyei határátkelőnél. Eközben mobilvécéket, szemétgyűjtőket helyeztek el a határállomáson az átszállásra várakozóknak.
   

Az MTI információja szerint folyamatosan érkeznek még horvát buszok a szerb-horvát határ menti Tovarnikból, ahol becslések szerint ötezer ember is lehet. Őket vonatokkal szállítják a magyar határra, Gyékényesre, buszokkal pedig Letenyére. A várható nagyobb létszámra utalhat, hogy nagyjából húsz magyar autóbusz várakozik még a migránsok átszállítására.
   

Az illegális bevándorlókat - többségük továbbra is fiatal férfi, de nők és kisgyerekek is akadnak közöttük - a rendőrök egyesével terelik át egyik buszról a másikra, közben pedig mindenkitől megkérdezik a származási országát is. Az átszállítás folyamatos és zavartalan, az emberek türelemmel viselik a várakozást.
   

A letenyei átkelőn a forgalom eközben továbbra is zavartalan, mindkét irányban a megszokott rend szerint léptetik be és ki a személyautóval vagy turistabuszokkal érkezőket. Szombatra virradó éjszaka  55 autóbusszal mintegy háromezer migráns lépett be Letenyénél magyar területre. (MTI)

 


12:32 Szerb határ: csaknem eltűntek a menekültek Horgosról

 

Csaknem eltűntek a menekültek szombat délelőttre a röszke-horgosi régi határátkelő (Röszke 2) szerb oldaláról, ugyanakkor többen bebocsátásra várakoztak a magyar hatóságok által kialakított belépési pontnál - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. 

   
Csaknem eltűntek a táborozók a Röszke 1 és a Röszke 2 határátkelő közötti területről. Miközben szerdán és csütörtökön még több ezren sátoroztak a szerb oldalon, szombat délelőttre már csak mintegy ötvenen tartottak ki. Egyikük az MTI érdeklődésére azt mondta: továbbra is abban reménykednek, hogy kinyitják a határt. Úgy értesültek ugyanis, hogy hiába mennének Horvátország felé, a szlovén hatóságok blokkolták a határt, így nem tudnak továbbmenni Ausztriába.
   

Eltűntek a helyszínről a segélyszervezetek is. Ugyanakkor kisebbfajta sátortábor alakult ki az autópálya szomszédságában található belépési pont bejáratánál. Ez az a hely, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket és megvárhatják az elbírálását.
   

Miközben az elmúlt napokban szinte senki nem várakozott a konténerszállásokkal teli belépési pont szobaajtó méretű bejárata előtt, szombat délelőtt mintegy negyvenen várakoztak bebocsátásra, főként többgyermekes családok. Ők vélhetően a gyerekek miatt nem vállalkoztak még a továbbindulásra. (MTI)


11:53 Szlovénia engedett a migránsok nyomásának

 

Szlovénia beengedte azokat a migránsokat az országba, akik péntek este óta vártak a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél - közölte a horvát sajtó szombaton.

   
A szlovén rohamrendőrök az éjszaka még útjukat állták. A migránsok a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A tömeg, amelyben gyerekek is voltak, át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor könnygázt vetettek be. A feszült helyzet egy órán át tartott.
   
Az STA szlovén hírügynökség tájékoztatása szerint közülük százat szombaton reggel beengedtek az országba - elsőbbséget élvezetek a nők és a gyerekek -, további százan pedig még várnak a horvát oldalon.  A szlovén hatóságok busszal szállítják az embereket a határhoz közeli brezicei befogadóállomásra, ahol regisztrálják a határátlépőket. (MTI)


11:35 Segélyszervezetek is segítenek a horvát és az osztrák határnál

 

A horvát és az osztrák határnál is segítenek magyar segélyszervezetek: a beremendi határállomáson az Ökumenikus Segélyszervezet hozta létre legújabb bázisát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az osztrák és a horvát határnál étellel, innivalóval, ruhákkal, takarókkal, kötszerekkel látja el a Horvátországból érkezett migránsokat, menekülteket. 

   
Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense szombaton arról tájékoztatta  az MTI-t, hogy péntek éjjel felállítottak egy nagyméretű sátrat, ahol a Horvátországból tömegesen érkező migránsokat és menekülteket élelmiszerrel és ivóvízzel látják el. A fűtött sátor gyerekek és családok ideiglenes befogadására is alkalmas - tette hozzá.
   

Arról is beszámolt, hogy a  segélyszervezet munkatársai és önkéntesei már pénteken, az első órákban csaknem 2500 ember ellátásáról gondoskodtak. Az azonnali segítségre különösen a gyerekek esetében volt nagy szükség, mivel a bevándorló családok a pélmonostori gyűjtőhelyen nem kaptak megfelelő ellátást - jegyezte meg.  
     

Kis Boáz közölte: a segélyszervezet kedden felállított, magyar humanitárius szakemberekből, tolmácsokból és önkéntesekből álló mobilcsapata az elmúlt napokban három országban napi 1500-2000 embert látott el. Elsőként Horgosnál, a határ közelében lévő táborban békésen várakozó menedékkérők számára osztottak vizet, valamint élelmiszercsomagokat, majd Bezdánban folytatták a segítségnyújtást. 
   

A magyar segélyszervezet mindeközben szerb partnere, a szintén ökumenikus karitatív szervezet, az Ekumenska Humanitarna Sluzba munkájának támogatásával is segít a kialakult válsághelyzetben - hangsúlyozta a sajtóreferens. 
   

Jelezte: az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtést indított, hogy folytatni tudják a rendkívüli segélyprogramot. Ehhez a 1353-as adományvonalra indított hívással vagy SMS-sel 250 forint adománnyal, valamint a www.segelyszervezet.hu honlapon keresztül történő online adományozással lehet csatlakozni.
   

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben azt írta: a szeretetszolgálat munkatársai hajnal két óráig 45 autóbuszt számoltak össze Szentgotthárdnál, egy, a határon álló csarnoknál kialakított gyülekezőhelyen, ahova egész éjszaka érkeztek a menekülteket, migránsokat szállító autóbuszok. 
   

Éjszaka ivóvízzel, forró teával, szendvicsekkel várták a Horvátországból Magyarbólyba küldött "menekültvonat" mintegy ezer utasát, de azokat is ellátták, akiknek kötszerre vagy meleg ruhára volt szükségük. 
   

Szombat reggel a szeretetszolgálat nyugat-dunántúli regionális szervezete újratöltötte a Szentgotthárdnál elfogyott készleteket, hogy a gyűjtőpontra a hétvégén érkező migránsokat, menekülteket is el tudják látni. (MTI)


11:35 Újabb migránsáradat tart Horvátország felé

 

A délelőtti órákban újabb migránsáradat indult el a szerb-horvát határon fekvő Tovarnik felé Szerbiából -  közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI-vel szombaton. Nagy a rendőri készültség. A horvát hatóságok a földekről és a kukoricásból a határátkelő felé próbálják meg terelni a migránsokat, akik kétszáz méteres sorban kígyóznak a tovarniki határállomás felé, amelyet újra megnyitottak.(MTI)


10:43 Milanovic: rákényszerítettük a magyarokat, hogy fogadják a menekülteket

 

Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton Pélmonostoron (Beli Manastir) az Index.hr horvát hírportál tudósítása szerint.

   
A miniszterelnök szombat reggel látogatott el a magyar határ melletti Pélmonostorra, ahol felmérte a helyzetet, és beszélt a Vöröskereszt dolgozóival, valamint azzal a mozdonyvezetővel, akit péntek este vettek őrizetbe Magyarországon. Ő vezette azt a vonatot, amelyen mintegy ezer migráns felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében érkezett Magyarországra. Milanovic a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: megítélése szerint működik a "B-terv".
   

A kormányfő pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a "B-tervre", és a magyar határhoz irányítják az menekülteket. (MTI)

 

10:30 Éjfél óta mintegy 1200 migráns érkezett Baranyába

 

Szombaton, délelőtt tíz óráig mintegy 1200 migráns érkezett Magyarországra a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

   
Popovics Dejan elmondta, hogy az éjszaka nyugalomban telt, a bevándorlók többsége Beremendnél lépte át a határt, onnan buszokkal szállították el őket, mások a zöldhatáron keresztül érkeztek. (MTI)


10:12 Újra megnyitották az ásotthalmi határátkelőhelyet


Szombaton délelőtt újra megnyitották az Ásotthalom-Királyhalom (Backi Vinogradi) határátkelőhelyet - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.Szenti Szabolcs elmondta, az utasok naponta 7 és 19 óra között vehetik igénybe az átkelőt.

   
A röszkei autópálya- és a röszkei közúti határátkelőhely továbbra is zárva van - közölte az őrnagy. A magyar-szerb határon azt követően kellett lezárni a három átkelőt, hogy a hét elején jogszabályváltozások és a határőrizet szigorítását követően migránsok ezeken keresztül próbáltak magyar területre jutni.
   

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy egyelőre csak néhány autó várakozott ki- és belépésre az ásotthalmi határátkelőnél szombaton délelőtt 10 órakor.
   

A rendőrség a helyszínen azt közölte, hogy a határátkelő csupán személyforgalmat fogad, magyar, szerb és uniós viszonylatban. Ez azt jelenti, hogy más ország polgárai, illetve a teherautók nem kellhetnek át ezen a határátlépőn. A hatóság tájékoztatása alapján a határátkelőt a helyszíni állapotoktól függően bármikor újra lezárhatják. (MTI)

 

10:10 A zákányi vasútállomáson újabb, ezernél több menekült vár vonatra

 

A zákányi vasútállomáson szombat délelőtt ezernél is több menekült várakozott a sínek mellett ülve - az MTI információi szerint Nagykanizsáról értük jövő - vonatra. 

   
A rendőrségi sorfallal körülvett emberek - többségében fiatal férfiak - nyugodtan várakoznak - tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója. 
 Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), a valamivel ezer feletti lakosú Zákány polgármestere szombaton az MTI érdeklődésére elmondta: a migránsok többsége éjszaka a vasúti sínek mellett, illetve a zöldhatáron jött át Horvátországból. 
   

A még pénteken érkezett, Zákányban maradt menekültek egy részét éjfél után már elvitték vonattal a településről - mondta a polgármester. Korábban mintegy ezer ember gyalog indult el Nagykanizsára, ahonnan a regisztrációs pontokra szállították őket.
   

Közölte: az előző nap érkezettek közül néhány százan ott maradtak éjszakára, de közben újak "szivárogtak be" a határon, és azóta is folyamatosan érkeznek. 
   

A többség a pályaudvaron várja a vonatot, de a közeli sportpályán is sokan vannak - közölte a somogyi falu vezetője, aki arról is beszámolt, hogy pénteken a faluban "volt egy kis riadalom, amikor a semmiből megjelent" mintegy 1500 menekült átvonult a településen, de mostanra normalizálódott a helyzet. A faluban nyugalom van, folyamatosan tájékoztatják a helybelieket. (MTI)

 

10:06 Péntek óta több mint ötezer migráns hagyta el Horvátországot

 

Horvátországba szerda reggeltől péntek 19 óráig 17 ezer illegális bevándorló érkezett, és több mint ötezer hagyta el az országot - tudatta a horvát közszolgálati televízió szombaton.

    
Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek a zöldhatáron az illegális bevándorlók. 

   
A kelet-szlavóniai Tovarnikban pénteken még több mint nyolcezer migráns tartózkodott, és további ezrek várják, hogy átléphessenek a még csütörtök éjszaka lezárt kiskőszegi-bezdáni határátkelőn, amelynek kiskőszegi horvát oldalát rendőrségi kordonokkal védik, és a híd közepén állítottak sátrakat a bevándorlók.
   
Azokat a migránsokat, akik illegálisan lépik át az országhatárt, a horvát hatóságok regisztráció nélkül, szervezetten, autóbusszal szállítják a magyar határra, ahol a magyar hatóságok átveszik őket. 
   
A menedékkérők azután indultak el Magyarország felé, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: nem tartóztatja fel tovább a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra. 
   
Az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átértnek a "B-tervre" és a magyar határhoz irányítják az menekülteket - mondta. (MTI)

 

10:00 Működik a tranzitzóna Beremenden 


Pénteken 18 óra óta működik Beremenden az újonnan létesített tranzitzóna, annak ellenére, hogy még tart a kialakítása - közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese szombaton, a menekültválsággal foglalkozó budapesti sajtótájékoztatón. 

   
Hozzátette: a hivatal munkatársai biztosítják a helyszínen a menedékjogi kérelmek átvételét.
   

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője elmondta, hogy péntek éjfélig 209 963 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt az idén, ebből 200 973-an Szerbia, 7993-an pedig Horvátország felől érkeztek.
   

Hozzátette: pénteken 7852 emberrel szemben intézkedtek ugyanezért, közülük a horvát-magyar határszakaszon 7562, a szerb-magyaron pedig 288 emberrel szemben. Szombat reggel 8 óráig 3065 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt, közülük 2950-et a horvát-magyar határszakaszon.
   

Kiss Attila elmondta: péntekig 172 801 menedékjogi kérelmet nyújtottak be az idén, pénteken a kérelmek száma 362 volt. Szeptember 15-étől, a jogszabály-módosítás hatályba lépésétől kezdődően 334-en nyújtottak be kérelmet. Szintén ettől az időponttól kezdve 225 esetben menedékjogi őrizetbe vételt rendeltek el, pénteken ez a szám 69 volt. 
   

Az idegenrendészeti hatóság szeptember 15-étől 67 ember idegenrendészeti őrizetét rendelte el, többségét a bíróság által kiszabott kiutasítás végrehajtása érdekében. 
   

A befogadó intézményekben 1068-an tartózkodtak szombat reggel, rendkívüli esemény nem történt - mondta. 
   

Kérdésekre válaszolva Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának helyettes vezetője határozottan cáfolta, hogy a horvát és a magyar rendőrség között egyeztetés történt volna pénteken a bevándorlók átszállításáról.
   

Amikor a vonat beérkezett a magyarbólyi állomásra, a horvát rendőröknél még volt szolgálati fegyver az interneten megjelent felvételek tanúsága szerint, ám amikor megközelítőleg három óra elteltével a magyar rendőrök igazoltatták őket, már nem - vetették fel a sajtótájékoztatón. Makula György azt mondta: a rendőrség vizsgálja, mi történt a vonat beérkezése és az igazoltatás között. 
   

Szintén kérdésre válaszolva Balázs László ismertette, hogy 1142 embercsempész ellen intézkedtek eddig. (MTI)


9:45 A honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását

 

 A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

   
Közleményük szerint az éves behívási terveknek megfelelően a Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat.
   

A HM azt írta: elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt. 
   

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók - olvasható a HM közleményében.
   

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret.
   

Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Idők múlt szombati számában úgy nyilatkozott: a múlt hét végéig már 4300 magyar katona teljesített szolgálatot a déli határnál.
   

A miniszter a lap szombati számában megjelent interjúban legfontosabb feladatként jelölte meg a műszaki határzár kiépítésének felgyorsítását, és ezzel indokolta a térségben lévő katonák létszámának növelését is. Fontosnak ítélte a határzár élőerős védelmét annak érdekében, hogy jogkövető magatartásra lehessen bírni az illegális bevándorlókat, és hatékonyabban lehessen fellépni az embercsempészbandák ellen. 
   

Simicskó István szerint meg lehet oldani, hogy a határzár mentén elég ember legyen, és jelezte: meg kell vizsgálni - és ha lehet, ki kell aknázni - a tartalékos rendszerben rejlő erőforrásokat is. (MTI)

 

7:39 Éjszaka háromezer menekültet fogadtak a letenyei határátkelőn

 

Szombatra virradó éjjel mintegy háromezer illegális bevándorlót szállítottak Horvátországból buszokkal a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-határátkelőre - értesült az MTI a helyszínről.

   
Ötvenöt autóbusz érkezett péntek estétől a letenyei határátkelőhöz, ezekről a hatóságok magyar buszokra ültették át az utasokat. Az utolsó jármű hajnali negyed 6-kor indult el a határról, ahol mindvégig nyugalomban zajlott a migránsok fogadása.
   

Az MTI úgy tudja, hogy a buszokkal Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább a Horvátország felől érkezőket.
   

A rendőri jelenlétet péntek estétől erősítették meg a határátkelőnél, de éjszaka honvédségi egységek is érkeztek Letenyére. A járműforgalom mindezek ellenére zavartalan volt mindkét irányba.
   

Az Országos Rendőr-főkapitányság éjszakai közleménye szerint a magyar-horvát határszakaszon keresztül pénteken tömegesen indultak meg illegális bevándorlók Baranya, Somogy és Zala megyébe. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén éjfélig csaknem ötezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség, majd az érkezőket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísérték - írták.
   

A közlemény felidézi, hogy Magyarbólyon a magyar államhatárt pénteken illegális bevándorlókkal átlépő vonat mozdonyvezetőjét és személyzetét a rendőrök előállították. A szerelvényt Magyarország területére bekísérő - szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező - horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték őket a államhatárig. (MTI)

 

 

 

2015.09.17
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, kozmetikus, szakács, pincér, gyári munka, szobalány, sofőr, diplomás ápoló, házi gondozó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.17
Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtökön. Túlterheltségre hivatkozva az ÖBB szeptember 10-én függesztette fel a két ország közötti vasúti járatokat.

2015.09.17
Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon csütörtökön.

2015.09.18
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett masszőr, konyhai kisegítő, mosogató, gyári munka, szobalány, kozmetikus, recepciós, étteremvezető, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.18
Nyugodt volt a helyzet a migrációs válságban érintett osztrák határátkelőknél péntek délelőtt. Hajnalban összesen 300 bevándorló lépte át a határt a Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal), őket rögtön Bécsbe szállították. A burgenlandi rendőrség közlése szerint a tartomány északi részén pénteken egy embercsempészt fogtak el.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség