Tiroli tájszólás: ahol Goggelen kell Tutschtnbe és aki sok Schnapseit tol, az oschauscheich lesz

2016.04.06

Aki Tirolban jár azzal könnyen előfordul, hogy bár jól beszél németül, nem minden esetben vágja, mit akarnak tőle a helyiek. A We are Austria blog összeszedett néhány tipikus kifejezést, amelyekkel meglephetnek bennünket a tartomány őslakosai.


Kávé mellé egy szelet Tutschtn, azaz torta 

 

HOSCH MI? - A tiroliak tisztában vannak vele, hogy nem mindenki vágja elsőre, mit mondanak. A hast du mich verstanden (érted?, vágod?) hosszú lenne, így Hosch mi lett belőle.

GOGGELEN - Ezt már nehezebb megfejteni, mindenesetre, ha reggelinél megérdeklődik, hogy kérünk-e ilyen, akkor ne a keresőprogramra gyanakodjunk, hanem a tojásra. Merthogy azt jelenti.


OARSCHLINGS - Nagyon durván hangzik, főleg, ha élőben halljuk, mondjuk parkolásnál, amikor bénázunk. Azonban nem a képességeinket kritizálják, hanem arra próbálnak rávenni, hogy tegyük hátramenetbe (rückwärts, magyarul rükverc) a váltót, ugyanis azt jelenti, visszafele.


HATSCHA - Nem hűséges tiroli pásztorkutyát jelent, aki évekig várta gazdáját, hanem egy jókora megtett távot, mondjuk gyaloglásánál. Amúgy Strecke lenne az akadémiai szótárban.


SCHNAPSEI - A snpasz magyar területen is megvan a pálinka alternatv elnevezéseként, de mit keres az Ei (a tojás, amiről már tudjuk, hogy Goggelen) a végén. Nagyjából semmit, Tirolban a főnevek végére néha odaragasztják az ei végződést.


OSCHAUSCHEICH - Ez már a kőkemény szint: amikor a hegycsúcsokon hóréteg labilis lesz, és a völgyek irányába kacsingat, a hótakaró valószínűleg szédülős, labilis. Nicht schwindelfrei, mondja az osztrák, a tiroliak szerint oschauscheich, szóval ne nagyon megyünk arra túrázni.


ZUAGROAST - Aki nem bennszülött tiroli, hanem betelepülő, az Zugroast. Magyarul gyüttment.


FLEISCHKAS - A Leberkäse (a hússajt, aminek nincsen köze a sajthoz amúgy) Tirolban Fleischkas-zá lényegül, de attól még ugyanaz marad. 


TUSCHTN - Ha bemegyünk egy tiroli kávéházba, és szeretnénk a kávé mellé egy szelet tortát vagy süteményt, mondjuk a pincérnek (hacsak nem honfitársunk), hogy Tuschtn-t is kérnénk mellé. (We are Ausztria)

 

 

2016.04.05
Eltörölte a roaming-díjakat az A1 Go! elnevezésű csomagjaiban az ausztriai A1 telekommunikációs társaság, így a felhasználók osztrák tarifákkal tudnak az EU-n belül telefonálni és netezni - bizonyos korlátozásokkal.

2016.04.05
Napok óta foglalkoztatja az osztrák közvéleményt egy hétfőn történt családi dráma: nyílt utcán szúrta le volt feleségét (30) és annak 29 éves húgát egy szerb férfi Kapfenbergben (Steiermark). A tettest elfogták, az eset nagy megdöbbenést okozott.

2016.04.05
Egy városnyi magyar szedte a sátorfáját tavaly, és döntött úgy, hogy külföldre költözik – legalábbis a statisztikák szerint. Tavaly majdnem 33 ezren hagyták el az országot a KSH adatai alapján.

2016.04.05
Két baleset is történt a hétfőről keddre virradó éjszaka Alsó-Ausztriában. Az A3-as autópályán egy autós egy utánfutóba hajtott bele, az S4-es gyorsforgalmin pedig egy teherautó borult rá az út menti korlátra.

2016.04.06
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szobalány, pincér, diplomás ápoló, gyári munka, konyhai kisegítő, mosogató, takarító és más osztrák állásokra keresnek jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.04.06
Több kilométeres torlódás alakult ki Bécs környékén miután baleset történt szerda reggel az A4-es autópályán, Schwechat magasságában, írja a Kurier és schwechati tűzoltóság honlapja. Az egyik dugóba került autós közben biciklin indult el üzemanyagért.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség