Téli gumi Ausztria: megfelelő abroncs vagy hólánc nélkül büntethetnek a hatóságok

2015.10.28

Havas, jeges, latyakos utakon a személyautók csak téli gumival lehet közlekedhetnek Ausztriában 2015. november 1. és 2016.április 15. között. Az időjárásfüggő téli gumi-használat szabályait az Osztrák Autóklub (ÖAMTC tette) közzé


Tééli útviszonyok között kötelező a téli gumi használata

 

 

A személyautókra (személykocsik, személykocsik utánfutóval, furgonok 3,5 tonnáig  azaz B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek) az alábbi szabály vonatkozik: 

 

November 1-tól téli  útviszonyok közepette kötelező a téli gumi használata a személygépkocsik mind a négy kerekén: az előírások alapján csak ilyen abronccsal lehet közlekedni, ha az út havas, jeges, latyakos. Hogy mi számít téli útviszonyoknak, arra az ÖAMTC az alábbi példát hozza: például az útra ráfagy a lehullott eső, azonnal kötelező a téli gumi használata.


Alternatívaként amennyiben az útpályát egybefüggően borítja jég vagy hó, akkor a nyári, vagy 4 évszakos gumival közlekedő kocsikon a két hajtott kerékre felszerelt hólánc is kiválthatja a téli gumit. Aki nyári gumival indul hosszabb útra az említett időszakban, készüljön arra, hogy a rendőrség ellenőrizheti a hólánc meglétét, vagyis mindenképpen vigyünk magunkkal ilyen eszközt. A legalább 4 milliméter profilmélységű, M+S, M.S, M&S jelzésű abroncs számít szabályos téli guminak, ezeket fogadják el a hatóságok.  A 4 évszakos gumiknál ugyanez a profilmélység kötelező.

 

Utánfutók
 

Kifejezetten nem tiltják a rendelkezések, hogy a téli gumival felszerelt kocsi nyári gumival közlekedő utánfutót húzzon. Az ÖAMTC azt ajánlja azonban, hogy a vontatmányra is tegyünk téli, vagy 4 évszakos abrocsokat. 
 

Büntetési tételek


A büntetési tételek 60 eurónál kezdődnek (ha valakinek nincsen téli gumija rossz útviszonyok közepette), amennyiben valaki nyári gumival a többi közlekedőt is veszélyezteti (balesetet okoz), úgy 5000 eurós (átszámolva 1,5 millió forint) bírság is kiszabható - azaz nem érdemes kockáztatni.


Ha valakinek se téli gumija, se hólánca nincsen, akkor a rendőrség szó szerint kivonhatja a forgalomból a járművet, azaz nem engedik tovább haladni.
Ha valaki téli útviszonyok között okoz balesetet nyári gumival, neki kell bizonyítania, hogy a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha téli felszerelést használ - ha nem tudja megtenni, akkor részben felelősséget kell vállalnia a balesetért.

 

Teherautó, buszok

 

Ezeknél a járműveknél nem időjárásfüggő a téli felszerelés használata az adott időszakban, hanem kötelezőek az előírások, akkor is, ha éppen jó az idő. 
Az autóbuszokra és 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó szabályozás: legalább egyik hajtott tengelyen túli guminak (M+S, M.S, M&S jelű)  kell lennie a téli időszakban, illetve hólánccal is kell rendelkezniük a buszonak és a teheruatóknak. Téli abroncs helyett megengedett a speciális vagy vegyes használatú (terep- illetve országúti viszonyokra használt) abroncs is, az elfogadott jelzések: ET, ML vagy MPT.

 

Az ÖAMTC írása itt érhető el.

 

 

 

 

2015.10.27
A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából. Ausztriában is megütközést keltett a hír, maga a mezőgazdasági miniszter állt ki az osztrák kolbász mellett.

2015.10.28
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról gyűjtöttünk össze ausztriai munkákat. Egyebek mellett karosszériás, cukrász, szerszámkészítő, szakács, bárfőnök, szobalány, gyári munka, pizzafutár és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.10.29
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról gyűjtöttünk össze ausztriai munkákat. Egyebek mellett bárpincér, szakács, konyhai kisegítő, szobalány, takarító. fogtechnikus, gépbeállító, műszaki rajzoló és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség