Szír főnök, lengyel és csecsen társak: embercsempész hálózatot számoltak fel Ausztriában

2016.07.25

Nemzetközi embercsempész hálózatot számoltak fel Ausztriában, a gyanú szerint a banda összesen mintegy ezer embert szállított illegálisan az országba - közölte a salzburgi rendőrség hétfőn.

A lefoglalt tárgyak Fotó: Tartományi Rendőrség Salzburg
A lefoglalt tárgyak Fotó: Tartományi Rendőrség Salzburg 

 

A tavaly szeptember óta tartó felderítő akció során 17 gyanúsítottat tartóztattak le, legutóbb múlt csütörtökön. Az elfogott bandatagok jellemzően lengyelek, illetve csecsenek, egyikük szíriai. Az emberek nagy részét Magyarországról szállították Ausztriába, majd továbbvitték őket Németországba, esetenként Franciaországba.


Először 2015 szeptemberében a Salzburg város északi részén található Liefering negyedben fogtak el egy lengyel embercsempészt, a banda egyik tagját, aki 17 menekültet szállított. Három további gyanús jármű akkor el tudott menekülni. 
   

A bandát irányító 44 éves szíriai férfit idén júliusban fogták el Ausztriában. A férfi egy magyarországi hotelből szervezte az utakat. Elfogatásakor három csecsen tettestársának kezére is bilincs került a felső-ausztriai Welsben.  Hogy a hatóságokat megtévesszék, az embercsempészek a szállítandó menekülteket "raklapoknak", az emberek utaztatását "hússzállítmányozásnak" nevezték.


A menekülteknek mintegy 300 eurót (nagyjából százezer forint) kellett fizetniük, ha Magyarországról Bécsbe akartak jutni. A Németországig tartó út 7-800 euróba (220 és 250 ezer forint közötti összeg) került, ha pedig Franciaországba akart eljutni valaki, annak csaknem 4000 eurót (1,3 millió forint) kellett fizetnie.
   

A rendőrség illetékese nem zárta ki, hogy a csempészek további bűncselekményeket is elkövettek, ugyanis a házkutatás során a nyomozók fegyvereket és maszkokat is lefoglaltak. A felderítést a salzburgi rendőrség az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatallal közösen végezte. A munkába bekapcsolódott a német és a magyar rendőrség, valamint más országok hatóságai is.


Az osztrák hatóságok súlyponti akciókkal küzdenek az embercsempészet felszámolásáért. Július elejétől az osztrák hatóságok Burgenlandban határozatlan ideig tartó intenzív és szigorított határellenőrzést végeznek. A burgenlandi rendőrség sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint a fokozott ellenőrzést azért vezették be, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek. 
   

Vasárnap este az osztrák-magyar határon fekvő Miklóshalmánál (Nickelsdorf) fogtak el egy 39 éves embercsempészt, aki négy afganisztáni menekültet szállított illegálisan - közölte hétfőn a burgenlandi rendőrség. A július eleji adatok szerint idén az embercsempészet elleni összehangolt művelet keretében összesen 4200, ebből júliusban 84 rajtaütést hajtottak végre az osztrák hatóságok Burgenlandban. (MTI)

 

 

2016.07.25
Felrobbantotta magát egy 27 éves férfi a németországi Ansbachban vasárnap este egy zenei fesztiválon, közölte a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann. A merénylő meghalt, 12 személy sérült meg, hárman súlyosan. A politikus szerint nagyon valószínű, hogy iszlamista merénylet van szó.

2016.07.25
Hétfőn ismét osztrák partneroldalainkról és más állásportálokról gyűjtöttünk össze ausztriai munkákat. Egyebek mellett pincér, pénztáros, bolti eladó, gyári munka, ápoló, szobalány, kozmetikus, konyhai kisegítő, takarító, targoncás és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség