Szigorúan ellenőrzött munkaadók: komoly bírság jár az alacsony bérekért Ausztriában

2012.05.07

Bevált a munkaerő-piaci nyitás után meghozott osztrák bérdömping-ellenes törvény, a cégek nagy többsége betartja az ausztriai bér- és illetékfizetési szabályokat - jelentette ki múlt heti sajtótájékoztatón az osztrák munkaügyi miniszter. Az adatok alapján a külfödi cégekkel azért elég sok gond akad, a hatóság viszont bekeményít.

A vállalatok túlnyomó többsége betartja a szabályokat, köztük a külföldiek is - mondta Rudolf Hundstorfer az osztrák rádió tudósítása szerint. Több mint harmincezer ellenőrzést folytattak le a törvény életbe lépése óta eltelt egy évben. Valamivel több mint ötszáz esetben merült fel a gyanú, hogy a dolgozók kevesebb fizetést kapnak, mint amennyi az ausztriai kollektív szerződések szerint jár. 160 esetben tettek feljelentést és 4,7 millió euró összegben állapítottak meg bírságot, ebből eddig 300 ezer eurónyi büntetés vált jogerőssé. A feljelentések kétharmada külföldi cégek ellen szól.
   

Egy esetben kiszabták a törvény szerint lehetséges legmagasabb büntetést, az ausztriai munkaerő-piacról való egyéves kitiltást is.
   

Ausztria és Németország a régi uniós tagállamok közül utolsókként, tavaly május elsején törölte el a még meglévő korlátozásokat, amelyek a nyolc, 2004-ben csatlakozott EU-tagállam, köztük Magyarország állampolgárainak munkavállalását akadályozták. Ezzel egyidejűleg ellenőrző rendszert hozott létre a bérdömping és a társadalombiztosítási járulékok fizetésének megkerülése ellen.
   

A miniszter ismét leszögezte, hogy a munkaerő-piac fokozatos megnyitása sikeresen zajlott. A bér- és szociális dömping ellenes törvény szintén megfelel a kitűzött célnak, annak, hogy "sportszerű feltételeket teremtsen minden résztvevő számára". Egyúttal kijelentette: Ausztria a büntetések külföldi végrehajthatóságának javítására törekszik.
   

Az ötszáz eljárás az összes ellenőrzésnek mindössze öt százalékát teszi ki, ez azt mutatja, hogy a törvény megelőző hatást vált ki - vélekedett Josef Muchitsch, az építőipari dolgozók érdekképviseleti szervének (BUAK) képviselője. Elégedett a törvénnyel a munkaadók képviselője is. Hans-Werner Frömmel, a gazdasági kamara építőipari ágazatának vezetője kijelentette, a törvény "fontos eszköz az ágazat számára egy nehéz időszakban".
   

Az ellenőrzések a jövőben sűrűbbé is válhatnak. Május elseje óta a BUAK ellenőrei hétvégén is kivonulhatnak, az adóhatóság ellenőreinek létszámát pedig 2016-ig a jelenlegi 450-ről mintegy 800-ra emelnék. A szabálytalanságok kiszűrését segíti az építkezések egy hónappal ezelőtt létrehozott adatbankja is, amelybe eddig háromezer építkezést vettek fel.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség