Szentelt tűz, passiójáték, Godnküpfi : húsvéti szokások Ausztriában

2016.03.27

Ausztria húsvétkor különösen változatos kulturális és kulináris élményekkel, hagyományőrző programokkal várja az érdeklődőket. Minden tartománynak megvannak a saját jellegzetességei, és a húsvéti piacok nagyszerű lehetőséget kínálnak, hogy átfogó képet kapjunk az adott tájegységről.


A mostvierteli Godnküpfi a pénzérmével Fotó: Mostviertel Tourismus

 
Stájerország: szentelt tűz


A kelet-stájer gyermekek nagyszombaton már kora reggel talpon vannak, még jóval a húsvéti ételek felszentelése előtt. A szentelt tűz hordozóiként egy parázstartóval a kezükben gyülekeznek a templomnál, hogy a felszentelt tűzzel gyújtsák meg a kanócukat, illetve a saját maguk által gyűjtött taplógombákat. Ezt követően gyorsan kell cselekedniük, mert a cél, hogy elsőként vigyék házról házra a szentelt tüzet. A felszentelt tűz széthordásának hagyománya még egy olyan korból származik, amikor sem gyufa, sem öngyújtó nem létezett. Az embereknek nagyon kellett figyelniük, nehogy kialudjon a tűz a háznál, ezért parázstartót használtak, amely képes volt egész éjszaka megőrizni a tüzet. Azonban minden évben egyszer, nagypénteken szándékosan hagyták kialudni a tüzet, hogy nagyszombaton a templomból származó felszentelt tűzzel gyújtsák be újra a tűzhelyeiket. A szentelt tűz hordásának érdekessége, hogy csak azok kaptak különleges ajándékokat, akik elsőként értek a házakhoz.
További információk itt.

 

Burgenland: stinatzi húsvéti tojások


Húsvétkor a dél-burgenlandi Stinatz háziasszonyai filigrán gravírozással díszítik a húsvéti tojásokat. Éles késsel és biztos kézzel karcolnak csodaszép motívumokat a színesre festett tojásokba. A művelet előtt speciális színezékbe mártják a tojásokat, amelyeknek a héja így ellenállóbbá, keményebbé válik. Ez a régi kézműves foglalatosság a régióban élő horvát kisebbségtől származik és immár több mint 100 éve száll generációról generációra. Eredetileg piros, ibolyakék vagy fekete húsvéti tojásokat használtak a karcoláshoz, amelyeket aztán hagyományőrző virágdíszekkel vagy vallási motívumokkal díszítettek. Ma már valamivel színesebb és fantáziadúsabb a kínálat. Erről mindenki saját maga is meggyőződhet, ha húsvétkor ellátogat Dél-Burgenlandba.
További információk.

 

Karintia: tresdorfi passiójátékok


A karintiai Tresdorfban évről évre megrendezik a rendkívül érzelemdús passiójátékokat. A főszerepekben: Jézus, Pilátus, Heródes, Cirenei Simon, Júdás és Gábriel arkangyal. Az amatőr színészek a korabeli falusi emberek szemszögéből mesélik el Jézus szenvedésének történetét. Az előadás nagycsütörtökön kezdődik, amikor valamennyi résztvevő találkozik egymással a Krassnig-malomnál. Ezt követően átvonulnak az Ulrich-templomhoz, amely a falu legmagasabb pontjaként az Olajfák hegyét szimbolizálja. Ide zarándokol el Jézus három tanítványával és itt kerül sor Júdás árulására is. Ezt követően Jézust elfogják a katonák, majd Pilátus és Heródes elé vezetik. Az ítéletet, a megkorbácsolást és töviskorona felhelyezését követően a csoport ismét a kiindulópont felé veszi útját. Nagypénteken Jézus egy fakeresztet cipel és kíséretével a templomba vonul, ahol negyedórát imádkozással tölt. A passiójátékok a legenda szerint egy fogadalomra vezethetőek vissza, ami alapján a játékok megóvják a települést az árvíztől és a járványoktól. A csendes és egyszerű előadás évről évre látogatók sokaságát vonzza.
Még több információ.
 

Salzburg tartomány: ének az Olajfák hegyéről és Jézus szenvedéséről 


Großarlban nagycsütörtök és nagypéntek este nyolc óra után minden órában húsvéti énekek csendülnek fel egészen hajnali 4 óráig. Az Olajfák hegyéről és Jézus szenvedéséről szóló éneklés alkalmával az énekesek és hallgatóságuk éjjeli őrjáratot tartanak és a település legkülönbözőbb helyszínein csendül fel a hangjuk, kezdve a templomtól egészen a falu központjáig. Nagycsütörtökön a település parasztgazdái énekelnek Jézus szenvedéséről az Olajfák hegyén. Nagypénteken pedig a falusiak, vagyis Großarl lakói éneklik meg a Jézus kereszthalálát követő eseményeket és a feltámadást.
Részletek és információk.

 

Kelet-Tirol: állati hagyományok Virgenben


Minden évben, a húsvétot követő első szombaton Kelet-Tirolban egy kos számára eljön a nagy fellépés időpontja: a virágokkal és színes szalagokkal feldíszített állatot a virgeni koshajtás alkalmával átvezetik Obermauernbe, mögötte emberek sokaságával. A felvonulás célpontja az Obermauernben található Maria Schnee zarándoktemplom, ahol a kos tiszteletére ünnepélyes istentiszteletet tartanak. Az állatot háromszor körbevezetik az oltár körül, majd kisorsolják a jelenlévők között. A szerencsés nyertes hazaviheti magával a pompás kost. A tombolából származó bevételt minden évben a zarándoktemplom kapja meg. A hagyomány a harmincéves háború időszakára nyúlik vissza, amikor a Virgentalban pestis dúlt és az itt élők a járvány elmúlását követően hálájuk jeléül átzarándokoltak Lavantba, ahol a kost ünnepélyesen feláldozták.
További információk.
 

Alsó-Ausztria: mostvierteli Godnküpfi


A Mostviertel régióban élő katolikusok húsvétkor ünneplik a keresztszülők napját. Ezen a napon a keresztszülők – akiket a Mostviertel régióban Godn-nak hívnak – meglátogatják és édes finomsággal lepik meg a keresztgyermeküket. Az úgynevezett Godnküpfi, ez a kelt tésztából készült, művészien fonott kifli a húsvéthoz kapcsolódó kulináris hagyományok elengedhetetlen kelléke. A omlós tésztájú kiflibe egy érmét tűznek és a húsvéti tojásokkal együtt nyújtják át, majd húsvét vasárnap kerül az ünnepi asztalra a húsvéti sonkával együtt. (Forrás: austria.info)
Részletes információk.

 

 

 

2016.03.25
Ausztria másodlagos terrorista célpont lehet egy osztrák terrorszakértő szerint, aki úgy véli, eddig nem sok minden történt az európai lakosság megvédése érdekében.

2016.03.25
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett kertrendező, karbantartó, gyári munka, festő, sofőr, pultos, mezőgazdasági kisegítő, szakács, CNC-szakmunkás és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.25
A Bécsi Egyetem Szociológiai Intézete megvizsgálta, hogy milyen lenne az osztrák főváros bevándorlók nélkül. Tíz évvel lenne magasabb a lakosság átlagéletkora, betöltetlen maradna a szociális álláshelyek kétharmada és még egy jó pizzát sem lehetne kapni.

2016.03.26
Tierwelt Herberstein keres Stubenberg-be pultos/büfést 2016 szeptember végéig tartó szezonmunkára. Az állás részletei alább olvashatóak.

cimkék:

CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség