Soroksári gyilkosság: osztrák rendőrkutyák segítették a nyomozást

2015.02.11

2013. szeptember végén gyilkoltak egy családanyát Soroksáron. A nagy port felvert ügyben egyelőre nem találják a tetteseket. A Blikk úgy értesült, még novemberben az osztrák rendőrök több olyan labradort hoztak Magyarországra, amelyek évek után is képesek kiszagolni valakinek a nyomát.

Osztrák rendőrkutyák: számos feladatra használják a négylábúakat Fotó: bmi.gv.at/
Osztrák rendőrkutyák: számos feladatra használják a négylábúakat Fotó: bmi.gv.at
 

A lap szerdán megjelent írásában azt közölte, hogy információ szerint ilyen kutyából kevés van a világon, éppen ezért hívták segítségül a magyar rendőrök az osztrákokat. a lap úgy tudja, az állatokkal nem csak a gyilkoság helyszínét, hanem az egész környéket átvizsgálták.

Az osztrák rendőrség Bad Kreuzenben és Wien-Strebersdorfban üzemeltet kutyakiképző központokat, ahol a kiválasztott ebek 15-18 hónapos korukban kapják meg a védelmi és kutatási alapkiképzést. Ezt követően tehetségük szerint osztályozzák, és speciális továbbképzésekre javasolják őket. A „mélyen szagló” egyedekből lesznek a legjobb nyomkeresők. Ezek a bőrkorpamaradványok és az izzadságcseppek alapján is meg tudják állapítani egy személy útvonalát, de a letaposott növényeken és eltaposott élőlényeken is felismerik cipőjének illatmaradványát. Jelenleg több mint 230 nyomkövető kutya van az osztrák rendőrség állományában, de közülük csak néhányan képesek arra, hogy évek múltán is szagmintát találjanak, írja a Blikk

Az kutyás osztrák rendőrökről szóló ausztriai beszámoló szerint az állatokat pozitív megerősítéssel képzik ki a feladatokra. A nyom- és kábítószerkereső ebek mellett vannak készpénz és dokumentumok felkutatására szakosodott négylábúak, de képeznek hegyi mentésre, lavinák által eltemetett személyek felkutatására segítőket is. 24 halottkereső kutyáról tetsznek említést a 2010-ben megjelent írásban, évek óta folyik olyan kutyák felkészítése, amelyek folyóvizekben is megtalálják az áldozatokat. 

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség