Sokkoló eset Bécsben: vasrúddal verte agyon a nyílt utcán az 54 éves nőt a kenyai férfi

2016.05.04

Ok nélkül vert halálra egy 54 éves nőt Bécsbe szerda kora hajnalban egy Ausztriában illegálisan tartózkodó kenyai fiatal. Az eset sokkolta az osztrák közvéleményt, a gyanúsított ráadásul többször összetűzésbe került a hatóságokkal.

Az árusító bódék környékén történt a gyilkosság Fotó: Kronen Zeitung/Andi Schiel
Az árusító bódék környékén történt a gyilkosság Fotó: Kronen Zeitung/Andi Schiel


Az egyelőre nem tudni, miért támadta meg az 54 éves nőt és 41 éves munkatársnőjét a 21 éves kenyai férfi. Szerdán hajnali fél háromkor a két nő a Brunnenmarkton lévő fogadóirodába tartottak takarítani. Az egyik sarkon rontott rájuk a fiatal gyanúsított.


A bécsi rendőrség szóvivője, Christoph Pölz elmondta a két nő éppen leparkolt, kiszálltak a kocsijukból, amikor észrevették a fiatalembert. Átmentek az út túloldalára, amikor az árusító bódék közül kilépő a férfi egy vasrúddal rájuk támadt és több erős ütést mért az 54 éves nő fejére, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogya  helszínen elhunyt. A másik asszony és egy szemtanú, aki az egyik ablakból látta az esetet, értesítette a rendőrséget. A kenyai férfi elmenekült, de a nagyszabású rendőri akciónak köszönhetően a különleges egység tagjai a helyszín közelében hamar elfogták, az elkövető nem tanúsított ellenállást. A nő munkatársát sokkolta az eset, a rendőrség pszichológus bevonásával segít neki feldolgozni a történteket.


A hatóságok értetlenül állnak a gyilkosság előtt, tettes és áldozat nem ismerte egymást. A rendőrök megtalálták a gyilkos eszközt, egy 10 kiló súlyú, egy méter hosszú vasrudat. (Az egyik portál úgy tudja, az egyik bódé mellől ragadta fel a tető kitámasztására használt támasztékot.)  A helyszínelés még szerda délelőtt is tartott. 


Az osztrák sajtó közben kiderítette, hogy a kenyai férfi hat éve él illegálisan Ausztriában, miután menedékkérelmét elutasították (utóbb a hatóságok ezt cáfolták, mivel nem adott be ilyen kérelmet), a Brunnenmarkt környékén lakott. Eddig összesen 14 alkalommal vették őrizetbe, lopásért, drogkereskedelemért és  testi sértésért - egy évvel ezelőtt vasrúddal támadt áldozatára majd kirabolta, az áldozata ekkor csak könnyebb sérüléseket szenvedett. 2011-ban és 2013-ban kétszer ítélték el jogerősen és egy 2014-es eset miatt újabb bírósági eljárás vár rá. A jogi helyzete rendkívül bonyolultnak bizonyult: az ORF adatai szerint a férfi 2008-ban, vízummal, legálisan érkezett Ausztriába, azonban nem hosszabbította meg a beutazási engedélyét, így utána ausztriai tartózkodása illegálisnak számított. 2014-ben az ország elhagyására kötelezték, aminek nem tett eleget. Menekültkérelmet - a korábbi hírekkel ellentétben - nem adott be, amennyiben így tesz és a kérését a hatóságok elutasítják, akkor kiutasítható, vagyis haza szállították volna.  (Krone, Kurier, Heute, ORF)

 

 

2016.05.02
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, üzletvezető, lakatos, hegesztő, szoftverfejlesztő, kozmetikus, gyári munka, pincér, szobalány, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.05.02
Kísérleti jelleggel este 9 óráig tarthat nyitva két bécsi piac, hogy így vegyék fel a versenyt az élelmiszerüzletekkel. Ha sikeres lesz a teszt, augusztustól az összes piac követheti a példájukat. A többiek addig zenés programokkal igyekeznek vevőket csábítani.

2016.05.02
Ahogy azt a Belügyminisztérium a múlt hét csütörtökön jelezte: megnyitották a körmendi ideiglenes befogadóállomást, egyes hírek szerint 10-12, más beszámolók szerint 30-40 menekült érkezett a vasi kisvárosba. A rábafüzesi és pinkamindszenti átkelőn hétfőn reggel az osztrák hatóságok megkezdték a határellenőrzést.

2016.05.02
Szombat este ellenőrizték a hatóságok Svájcban, Tägerwillenben (német-svájci határ) egy magyar sofőr kocsiját, írja Thurgau kanton rendőrségének honlapja. A rakomány meglehetősen szokatlan volt: az egyterűben öt birkát szállított a 70 éves férfi.

2016.05.03
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szerviztechnikus, ápoló, mérnök, beszerző, targoncavezető, gyári munka, vendéglátós kisegítő, szobalány, szakács, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.05.04
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett ápoló, takarító, szoftverfejlesztő, válogató, gyári munka, szakács, mérnök, pénztáros, bolti eladó, szobalány és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség