Sokk Ausztriában: évekig élt menekültként Bécsben az ankarai merénylet egyik lehetséges kitervelője

2016.07.01

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet újabb feltételezett 11 tagját vették őrizetbe Isztambulban a török hatóságok az Atatürk repülőtéren kedden végrehajtott öngyilkos merényletekkel összefüggésben - írta pénteken az Ihlas török hírügynökség. Ausztriában közben komoly vihart kavart, hogy az egyik lehetséges szervező, Ahmet Csatajev évekig Bécsben élt menekültként, és havi járandóságra is jogosult volt.

Az egyik előállított személy orosz állampolgár, de a többiek sem törökök. Eddig összesen 33 feltételezett dzsihadistát állítottak elő rajtaütések során Isztambulban és Izmirben, többen közép-ázsiai országokból érkeztek. Az őrizetbe vettek a gyanú szerint kapcsolatban álltak az elkövetőkkel.


A Sabah című kormányközeli napilap pénteken arról írt, hogy nem sikerült elfogni viszont a támadás állítólagos főszervezőjét, a csecsen származású Ahmet Csatajev orosz állampolgárt, aki ellen továbbra is folyik a hajtóvadászat. Az újság úgy tudja, hogy az Iszlám Állam isztambuli felelőseként is ismert Csatajevhez köthető a Sultanahmet téren elkövetett januári, valamint az Istiklal sugárúton végrehajtott márciusi öngyilkos merénylet kitervelése is.


A Hürriyet című lap az Interfax orosz hírügynökségtől szerzett értesülései alapján arról számolt be, hogy Csatajevet az orosz hatóságok is keresik, mivel korábban fontos szerepet töltött be az orosz állam ellen lázadó, Kaukázusi Emirátus nevű csecsen fegyveres szervezetben. 
Közben a Kronen Zeitung arról számolt be, hogy a csecsen nemzetiségű Csatajev menekültként élt Bécsben, 2010 szeptemberétől pedig havi 837 euró szociális segélyre volt jogosult.


Az osztrák hatóságok egyelőre nem akarták megerősíteni ezt a szálat, a Belügyminisztérium csak annyit közölt a lappal, hogy felvették a kapcsolatot a török hatóságokkal és Csatajev érintettsége nem zárható ki.


Nem hivatalos források annyit közöltek, lehetséges Csatajevnek köze van az ankarai merénylethez. Azonban nem zárható ki, hogy Oroszországnak is politikai érdeke fűzödik ahhoz, hogy egy csecsent nevezzen meg a merénylet szervezőjének. Az is biztos, hogy a férfi Szíriában az Iszlám Állam vezető alakjai közé tartozott. Radikális iszlamistáról és potenciális terroristáról van szó, erősítették meg a lapnak.


A csecsen férfi 2003 és 2011 között élt Bécs Mariahilf negyedében - menekültként. Előbb szociális segélyre majd alapellátásra volt jogosult,havonta 837 eurót kapott, így a krone.at szerint több mint 80 ezer euróba került mindez az osztrák adófizetőknek. A portál hozzáteszi, hogy ennél valószínű, hogy többet kapott, mert az önkormányzati lakában feleségével és öt gyermekével lakott együttt.


Hogy mennyire durva személyről van szó, arról az Index számolt be:


"Az orosz sajtó úgy tudja, Csatajev az a harcos, aki a második csecsen háború idején elveszítette jobb karját az orosz erők elleni folytatott észak-kaukázusi harcokban. El is fogták, ám nem tisztázott körülmények között sikerült elhagynia Oroszországot, 2003-ban Ausztriában kapott menedékjogot. Jobb karjáról azt állította, az orosz börtönökben ért kínzások miatt veszítette el előzetes letartóztatása idején.


Ezek után háromszor tartóztatták le, de egy évnél hosszabb időt sehol sem kellett őrizetben töltenie. Először 2008-ban fogták el, miután a dél-svédországi Trelleborgba tartó kompon lévő autójában robbanószereket, töltényeket és gépfegyvereket találtak. Csatajev azt állította,  a szállítmányt tudta nélkül csempészték az autójába.


Elítélték, de csupán egy évet kellett börtönben töltenie, ezután Svédországból Ukrajnába ment. Orosz kérésére letartóztatták, de Ukrajna mégsem adta ki, Ausztriában kapott menekültstátuszára hivatkozva. Néhány hónap múlva szabadon távozhatott.


2012 augusztusában már Grúziában tartoztatták le, a Lopot-völgyben, ahol a grúz biztonsági erők egy fegyveres csoportra támadtak, amely a grúz vezetés szerint Oroszországból szivárgott át. A harcokban 11 fegyveres és három grúz katona meghalt. Csatajev életben maradt, azt állította, nincs köze a csoporthoz.


A tbiliszi bíróság felmentette őt, így néhány hónap után szabadon távozhatott.A történteket most felemlegette Mihail Szaakasvili akkori elnök, aki azóta már elveszítve hatalmát Ukrajnában él és az odesszai kormányzóságot irányítja elnöki megbízottként. „Még elnök voltam, tiltakoztam kiengedés ellen, de az ügyészség döntött“ – mondta a 2012-es esetről Szaakasvili, aki az őt váltó hatalmat okolja Csatajev elengedéséért.


Az orosz hatóságok szerint Csatajev ezután Szíriába ment, ahol az Iszlám Államhoz csatlakozva az oroszországi vonalért felelt.
Csatajev a gyanú szerint Doku Umarov, a 2013 szeptemberében Csecsenföldön likvidált hadúr, az Iszlám Államhoz csatlakozó Kaukázusi Emirátus vezetője alatt is dolgozott. 2015 szeptemberében – amikor Csatajev már Szíriában volt – az EU 15 olyan személy ellen léptetett életbe szankciókat, akik a gyanú szerint az al-Kaidával álltak kapcsolatban. Köztük volt Csatajev is – emlékeztetett a Newsru.com. Októberben az amerikaiak tiltólistájára is felkerült a csecsen férfi.


Az Iszlám Állam idén februárban videóüzenetben közölte, hogy újabb támadások lesznek Oroszországban és Európában. Az akkori orosz beszámolók említést tettek Csatajevről, aki az orosz titkosszolgálat szerint már újabb merényletek megszervezésén dolgozott, Törökországban rejtőzködve."
 

Az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett 3 öngyilkos merényletben 44-en vesztették életüket, és 236 megsebesültek. A halálos áldozatok közül 19 külföldi állampolgár. Nyolcvanhét ember továbbra is kórházi ellátásban részesül, 32 személy állapota súlyos.
    

A terrortámadás után az internetes közösségi oldalakra vonatkozó tiltást rendeltek el a török hatóságok. Arra szólították fel a lakosokat, hogy ne osszanak meg sem írásos, sem képi tartalmat a merénylettel kapcsolatban.
    

A támadás éjszakáját követő napon, június 29-én volt a második évfordulója annak, hogy az Iszlám Állam alapítója, Abu Bakr al-Bagdadi, kikiáltotta az összes muzulmán országának tekintett kalifátust. A terrorszervezet attól a naptól működik Iszlám Állam néven.Efkan Ala török belügyminiszter legutóbbi parlamenti felszólalásában közölte: a török hatóságok csak idén már 1654 feltételezett IÁ-tagot vettek őrizetbe, köztük 791 külföldit. A korábbi előállításokkal együtt a számuk már 5310. Az őrizetbe vettek közül 663 személyt le is tartóztattak, köztük 371 a külföldi.  Mind mondta: Törökország 145 ország 50 177 állampolgárától tagadta meg a belépést, 3603 embert 98 különféle országból pedig kiutasított. Ala hangsúlyozta: Ankara összesen 145 országgal cseréli ki az IÁ-ra vonatkozó információit. (MTI, krone.at, Index)

2016.06.29
25 ezer feljelentés született idén április 12. óta az A2-es autópályán lévő építési területen az autók átlagsebességét mérő Section Control berendezésnek köszönhetően - paradox módon főként abban a sávban készülnek a drága fotók, ahol éppen nem dolgoznak. Az ügy az ombudsman elé került, írja a Kurier.

2016.07.01
Pénteken ismét osztrák partneroldalainkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szobalány, szakács, pincér, házi ápoló, gyári munka,asztalos, konyhai kisegítő, tetőfedő, lakatos és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.07.01
Meg kell ismételni az államfőválasztás második fordulóját Ausztriában az alkotmánybíróság pénteken ismertetett döntése szerint.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség