Sí vb 2013: Schladming 6 millió euró többletbevétellel számolhat

Sí vb 2013: Schladming 6 millió euró többletbevétellel számolhat

2013.02.07

Tartós turisztikai hatást remél a jövő héten kezdődő alpesisí-világbajnokságtól a stájerországi kisváros, Schladming, noha nem teljesen egyöntetű a rendezvény előnyeinek megítélése.

A grazi Johanneum Research kutatóintézet tanulmánya szerint évente 44 ezer többlet vendégéjszakát és hatmillió euró többletbevételt hozhat a Schladming-Dachstein kistérség számára a nagyszabású sportesemény megrendezése, illetve az azt megelőző turisztikai és infrastrukturális fejlesztések. A kedvező hatás elsősorban a szállodaiparban és a vendéglátásban csapódik le, de a helyi élelmiszergyártók is profitálhatnak a fellendülésből - állítja a tanulmány szerzője, Michael Steiner az ORF rádiónak nyilatkozva.

Az elmúlt években 2,7 százalékkal növekedett a régióban a vendégéjszakák száma, Steiner szerint ezen felül további évi 1,8 százalékos bővülést hozhat a sportesemény.

A szakértő szerint a rendezvénynek reklámhatása is lesz, jelentősen növelni fogja Schladming ismertségét a dél-németországi és a kelet-közép-európai országokban.
 
A településen 1982-ben már rendeztek egyszer alpesisí-világbajnokságot, ettől függetlenül a mostani versenyre jelentős feljesztésekkel készültek. Arról a Profil című hetilap számolt be január közepén, hogy 2008 óta összesen 400 millió eurót költöttek a világbajnoksági előkészületekre. A lap úgy tudja, hogy az összeg felét közpénzből, a stájerországi tartományi költségvetésből fedezték. A négyezer-ötszáz lelket számláló településen számos infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre, így például parkolóházak, új gépkocsi-behajtók épültek, s megújult a vasúti pályaudvar is, modernizálták a szállodákat és a sífelvonókat, új szálláshelyek létesültek és felépült egy sportaréna.
   
Nem teljes azonban az egyetértés a szakértők között arról, hogy a fejlesztések valóban fenntartható növekedést hoznak-e. Az Osztrák Ökológiai Intézet vezetője, Georg Tappeiner úgy látja, hogy túlságosan Schladmingra összpontosultak a beruházások. Emellett kétségesnek látja például azt, hogy az újonnan épült kétezer fős sajtóközpont hosszú távon is hasznosítható lesz.
   
A szállodások között sem mindenki teljesen elégedett, ennek az oka azonban inkább a bajnokság időpontja - ami viszont a a Nemzetközi Sí Szövetség(FIS) naptárához igazodik. A Február eleje-közepe Ausztriában és több környező országban hagyományosan "farsangi szünet", illetve "síszünet" az iskolákban, ezért ebben az időszakban világbajnokság nélkül is elkelnek a szállások. 

(MTI)


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség