Robbantás Ansbachban: a bajor belügyminiszter szerint valószínű, hogy iszlamista merénylet történt

2016.07.25

Felrobbantotta magát egy 27 éves férfi a németországi Ansbachban vasárnap este egy zenei fesztiválon, közölte a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann. A merénylő meghalt, 12 személy sérült meg, hárman súlyosan. A politikus szerint nagyon valószínű, hogy iszlamista merénylet van szó.


A 40 ezres lakosú városban történt a robbantás Fotó: RT

 

A robbanás a Spiegel beszámolója szerint este 10 óra után történt, Ansbach belvárosában, a fesztivál bejáratának közelében. (Az első beszámolók még gázpalack robbanásáról számoltak be.) Az elkövető megpróbált bejutni a rendezvény területére, de a szervezők nem engedték be, mivel nem volt jegye. A robbanószer az illető hátizsákjában volt, ezt hozta működésbe a tettes. A rendőrség azt közölte, ha a robbanás a koncert helyszínén, a tömegben történik, akkor minden valószínűség szerint sokkal áldozat van.


A bajor belügyminiszter szerint a férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, drogügyletek és más esetek miatt került a hatóságok látókörébe. Ezen kívül már kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, emiatt pszichiátriai kezelés alatt állt. A vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy csak magával akart végezni vagy másokat is meg akart gyilkolni.


Joachim Herrmann azonban a sajtótájékoztató után újságírók előtt azt mondta, személyesen úgy véli, hogy "sajnos, nagyon valószínű, hogy igazi, iszlamista öngyilkos merénylet történt.


A Bild úgy tudja, a  hátizsákban a robbanószer mellett éles fémdarabok voltak. Ezek arra szolgálnak, hogy a lehető legtöbb embert sebesítsék meg a detonáció közelében. Emiatt vélik úgy a hatóságok, hogy nem egyszerű öngyilkosságról van szó, hanem az illetőnek az volt a célja, hogy sok áldozat legyen.
 

Egy szemtanú szerint éppen egy zenekar játszott, amikor hangos durranás hallatszott, a légnyomást lehetett érezni. A bejáratnál két sérült feküdt a földön - a rendőrség gyorsan kiürítette a helyszínt.


A 27 éves férfi két évvel ezelőtt adott be menedékkérelmet, ezt azonban elutasították.  A férfi méltányosságból maradhatott az országban, ugyanis a német szabályok szerint senki nem küldhető vissza olyan országba, ahol polgárháború van. Az elutasítás okáról a bajor belügyminiszter nem tudott nyilatkozni. A nyomozók megtalálták az elkövető mobilját, a szakértő vizsgálják, hogy a férfi kikkel állt kapcsolatban.


A 40 ezres német település belvárosában a robbanás után pánik tört ki, az egész központot lezárták, a lakók nem térhettek haza lakásaikba. A 40 kilométerre fekvő Nürnbergből 200 rendőr érkezett erősítésként.


A bajor belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az eset sajnálatos módon növeli az emberek aggodalmait. Az ügy felderítése azért is fontos, hogy helyre álljon az emberek jogállamba vetett hite.


Múlt hétfőn egy tizenhét éves afgán fiú baltával és késsel támadt egy vonat utasaira Würzburgnál. Öt embert sebesített meg, ketten életveszélyben vannak. Riaz A. az Iszlám Állam nevében követte el a támadást. Pénteken egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár kilenc embert megölt, huszonegyet megsebesített Münchenben. A német rendőrség „klasszikus ámokfutásnak” minősítette az esetet.

(Spiegel, BILD)

 

Német belügyminisztérium: a támadót ki kellett volna toloncolni Bulgáriába


A bajorországi Ansbachban vasárnap este történt robbantás szíriai elkövetőjét korábban felszólították Németország elhagyására és kilátásba helyezték kitoloncolását Bulgáriába, egyelőre nem tudni, hogy ez miért nem történt meg - mondta a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

   
Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az Eurodac uniós menekültügyi ujjlenyomat-nyilvántartó rendszer adatai alapján a 27 éves szíriai férfit Bulgáriában és Ausztriában is regisztrálták.
   

Ezért a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékjogi kérelme elutasítása után felszólította Németország elhagyására, és figyelmeztette, hogy kitoloncolják, ha nem távozik önként. Egyelőre nem ismert, hogy miért nem távolították el az országból - mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője, rámutatva, hogy a kitoloncolás nem szövetségi, hanem tartományi feladat.
   

Tobias Plate röviddel a tájékoztató után elmondta, hogy időközben sikerült részletesebben feltárni a szíriai férfi ügyében folytatott menekültügyi eljárás tényadatait, amelyek szerint kétszer is hivatalosan figyelmeztették, hogy kitoloncolják Bulgáriába. Az első figyelmeztetést még 2014 végén adták ki, a másodikat pedig alig két héttel a robbantás előtt, július 13-án. 
   

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter közleményben tudatta, hogy hatóságok teljes erővel dolgoznak az ügy feltárásán, és még hétfőn személyesen ismerteti a nyomozás első eredményeit.
   

A szíriai férfi vasárnap este Ansbachban egy szabadtéri koncert helyszíne mellett feltehetően szándékosan működésbe hozott egy robbanószerkezetet, amely a hátizsákjában volt. Az elkövető meghalt, 12 ember megsebesült, hárman közülük súlyos állapotban vannak. A férfi lelkiállapota labilis volt, korábban kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták. A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene.
 

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter hétfőn hajnalban a városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a robbantás iszlamista öngyilkos merénylet lehetett. A hatóságok vizsgálják, hogy a robbantónak volt-e kapcsolata iszlamista körökkel. Az biztos, hogy nem vonta magára a hatóságok figyelmét radikális vallási, politikai nézetekkel. (MTI)
 


Késes támadás Reutlingenben: szíriai menedékkérőt vettek őrizetbe

 

Egy embert megölt és kettőt megsebesített egy férfi vasárnap a németországi Reutlingenben egy utcai késes támadásban - jelentették német hírportálok. A helyi rendőrség közleménye szerint az elkövető egy szíriai menedékkérő, akit őrizetbe vettek. Terrortámadásra utaló jelek nincsenek.
 

A Baden-Württemberg tartományi város rendőrsége közölte: délután 16.30 körül több riasztást kaptak arról, hogy a buszpályaudvar közelében egy férfi vitába keveredett egy nővel és megsebesítette az első rendőri jelentések szerint egy bozótvágó késsel. Később a Stuttgarter Zeitung kollégákra és szemtanúkra hivatkozva egy 80 centiméteres pengéjű konyhai késről írt.  A nő belehalt sérüléseibe. A támadó megsebesített még egy nőt és egy férfit is. A helyszínre kiérkező rendőrök őrizetbe vették. Megállapították, hogy egy 21 éves szíriai menedékkérőről van szó, aki már ismert volt a hatóságok előtt.
   

A rendőrség szerint a támadónak nem volt tettestársa, a lakosságot nem fenyegeti további veszély.
   

Este a reutlingeni rendőrkapitányság közölte, hogy az ügy feltárása során nem találtak terrortámadásra utaló jeleket. Egyelőre legfőképpen azt vizsgálják, hogy párkapcsolati konfliktus vezetett-e a gyilkossághoz. A Stuttgarter Zeitung című lap szerint a halálos áldozat egy lengyel nő, akibe szerelmes volt a Németországba másfél éve érkezett szíriai férfi. Munkatársak voltak, mindketten egy török gyorsbüfében dolgoztak. A gyilkosság is ott történt. 
   

A sebesültek járókelők. A vérfürdő miatt pánik tört ki. Egy szemtanú szerint egy autós elütötte a maga körül megvadultan vagdalkozó támadót, aki ekkor földre rogyott és nem mozdult a rendőrök kiérkezéséig.
   

Alig két nap alatt ez a második halálos utcai támadás Németországban. Péntek este Münchenben kilenc embert agyonlőtt egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár, majd végzett magával. A nyomozás első megállapításai szerint ámokfutó volt, tettének nincsenek politikai vonatkozásai.
   

Lengyel állampolgár volt a reutlingeni támadás halálos áldozata - erősítette meg vasárnap éjjel a lengyel közszolgálati televíziónak nyilatkozva a varsói külügyi tárca szóvivője. A lengyel sajtó úgy tudja: a szíriai menedékkérő által megölt nő várandós volt. (MTI)

 

 

 

 

 

Terrortámadás a Charlie Hebdo ellen: bekerítette a rendőrség a gyanúsítottakat, túszejtés Párizsban

2015.01.09
Pénteken a rendőrség Párizstól néhány kilométerrel északabbra fekvő Dammartin-en-Goele településen körbevett egy nyomdát, ahol a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni merénylet feltételezett elkövetői - a 32 és 34 éves Chérif et Said Kouachi - menekülés közben egy túszt ejtettek. Közben lövöldözés volt péntek délután 1 óra tájban Párizs keleti részén. A hatóságok feltételezése szerint az elkövető az előző napi montrouge-i lövöldöző. Az elkövető túszul ejtett egy vagy több embert egy kóser élelmiszerüzletben.

2015.11.14
Párizsban péntek este több helyszínen, valószínűleg összehangolt terrortámadás-sorozatot követtek el egyelőre ismeretlen merénylők. Szombat reggeli adatok szerint több mint 120-an haltak meg, rengeteg a sebesült, a francia kormány kihirdette a rendkívüli állapotot.

2016.03.22
A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásoknak a mentést végző hatóságok szerint legalább 26 halálos áldozatuk és 35 sebesültjük van, két magyar állampolgár is megsebesült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.

2016.07.01
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet újabb feltételezett 11 tagját vették őrizetbe Isztambulban a török hatóságok az Atatürk repülőtéren kedden végrehajtott öngyilkos merényletekkel összefüggésben - írta pénteken az Ihlas török hírügynökség. Ausztriában közben komoly vihart kavart, hogy az egyik lehetséges szervező, Ahmet Csatajev évekig Bécsben élt menekültként, és havi járandóságra is jogosult volt.

2016.07.15
A július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékra érkezett tömegbe hajtott csütörtökön késő este egy teherautó Nizzában a parti sétányon. A francia belügyminisztérium péntek reggeli adatai szerint legalább 84 áldozata van a támadásnak.

2016.07.23
A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a péntek este történt müncheni lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek "egyáltalán nincs köze a menekültek témájához" - közölte szombaton a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség