Rákkeltő anyag tejben és húsban az egyik karintiai régióban: 261 gazdaságot vizsgálnak át a hatóságok

2014.12.08

Rendkívüli vizsgálatokat kezdenek az osztrák hatóságok karintiai gazdaságokban, miután a megengedett mérték feletti hexaklórbenzolt (HCB) találtak tejtermékekben, takarmányban valamint marha- és disznóhúsban.

 

Hétfőn rendkívüli tartományi ülést tartanak, és 261 gazdaság átvizsgálását kezdik meg a Karintiában fekvő Görtsczitzal környékén, amely során csaknem ezer takarmányvizsgálatot végeznek az osztrák agrárkamara munkatársai. Eddig négy gazdaság takarmányában mértek magas HCB-szintet, előzetes számítások szerint csaknem 600 tonna takarmányt kell majd megsemmisíteni. 


Karintia tartományfőnöke, Peter Kaiser visszautasította a földművelésügyi miniszter, Andrä Rupprechter szavait, aki bírálta és hiányosnak nevezte a tartomány kríziskommunikációját és intézkedéseit. A tartományfőnök hangsúlyozta: a legfontosabb az ott élők egészségének védelme, a történtek okainak feltárása. A tartomány elöljáróinak keddig kell elkészíteniük a minisztériumnak szánt részletes beszámolót. 


Peter Kaiser a kormánytól segítséget, eszközöket, valamint szakembereket kért a mérések elvégzéséhez. Egészségügyi szűréseket, vérvételt és konzultációkat is szerveznek, a szoptatós anyáknak anyatej vizsgálatára is lehetőségük lesz. A felvilágosítás miatt telefonos forródrót működik már a régióban. 


Amíg nincsen végleges és biztos eredmény, addig azt tanácsoljuk, hogy ne fogyasszanak Görtschitztalból származó élelmiszert - nyilatkozta a tartományfőnök.  Az érintett Sonnenalm tejipari cég szombaton valamennyi tejipari termékét visszavonta a forgalomból. 

Azt még vizsgálják, hogy az egészségre káros, korábban növényvédő szerként használt HCB a környéken található cementgyárból, esetleg egy vegyipari üzemből került-e a levegőbe.  (MTI)
 

Mi az a hexaklórbenzol (HCB)?


 A kockazatos.hu, a veszélyes anyagokkal foglalkozó szakportál az alábbiakat írja a HCB-ről:
 

A hexaklórbenzol (HCB) hat klóratomból és egy benzolgyűrűből álló molekula, fehér, szilárd, kristályos anyag, mely vízben elhanyagolható mértékben (mindössze 5 µg/l), azonban benzolban, kloroformban, éterben és szén-diszulfidban jól oldódik [1]. Szintetikus anyag, a természetben nem fordul elő. Hevítésre bomlik, mérgező füstöket fejlesztve. Hajlamos felhalmozódni élő szervezetekben, ezért is vezettek be korlátozásokat világszerte erre a rákkeltő anyagra vonatkozóan.

 

A hexaklórbenzol kereskedelmi gyártását az USA-ban először 1933-ban jegyezték fel. Eleinte a növényvédelemben használták: gombaölőszerként, vetőmagkezelésre, hagymák, cirok, búza és egyéb gabonafélék védelmére, illetve csávázószerként. Ugyanakkor a festékiparban és más szerves vegyi anyagok szintézisénél, a hadsereg pirotechnikai termékeinek előállításánál, a szintetikus gumi nyersanyagaként, a polivinil-klorid lágyítószereként és fakonzerválószerként, az alumíniumiparban pedig folyosító anyagként is használták.


Miután az 1970-es években felismerték, hogy kedvezőtlen hatást gyakorol a környezetre és az emberi szervezetre, használatát a legtöbb országban beszüntették. Azonban egyes országokban a növényvédelemben továbbra is használják [2]. A nehezen lebomló szerves szennyezőket (POP-vegyületeket) korlátozó Stockholmi egyezmény tiltja a HCB gyártását és felhasználását, melyhez hazánk és az Európai Unió is csatlakozott. Jelenleg az Egyesült Államokban nincs kereskedelmi forgalomban a hexaklórbenzol, mint végtermék, az EU pedig a környezeti elemekbe kerülő POP-vegyületek használatának korlátozását rendeletben szabályozza [3].


Mindazonáltal jelentős mennyiség keletkezett melléktermékként vagy szennyeződésként különböző klórozott oldószerek és peszticidek (pl. tetraklór-etilén, triklór-etilén, széntetraklorid, vinilklorid, atrazin, propazin, simazin, pentaklórfenol, klórtalonil és pentaklór-nitrobenzol) gyártása során. Ezenkívül települési hulladék égetésekor és a szennyvízben is keletkezhet hexaklórbenzol a klóralkáli vegyületekből, valamint a faanyagvédő szerként való használatából eredően is a környezetbe juthat [4, 5]. Érdekes adat, hogy 2000-ben, annak ellenére, hogy sem a hexaklórbenzol, sem a DDT nincs kereskedelmi forgalomban az Egyesült Államokban, ennek a két anyagnak az import és export mennyisége kb. 29 és 16 ezer kg volt [6, 1].
 

A teljes írás a linkre kattintva olvasható.

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség