Ragadós brit példa: Ausztria is kurtítana a külföldieknek fizetett családi pótlék összegén

2016.02.07

Követné Ausztria külügyminisztere a brit példát: az angol javaslat szerint Nagy-Britannia korlátozná az EU-s országokból érkező munkavállalóknak, bevándorlóknak juttatott szociális támogatásokat. Az osztrák politikus szerint különösen a külföldieknek fizetett családi pótlék összege terheli meg az államkasszát.

 

Korlátozná David Cameron, brit miniszterelnök az EU-tagországokból érkező munkavállalóknak nyújtott juttatásokat. A tervek szerint az EU-s bevándorlók négy évig nem részesülnének szociális ellátásban és csak annyi családi pótlékot folyósítanának nekik, amennyit szülőhazájukban kapnak. A a Nagy Britannia által kezdeményezett változásokról a tagországok  a február 18-19-én esedékes EU-csúcson  döntenek.  (A további témák: a nem eurózóna tagoknak járó biztosítékok, a versenyképesség ösztönzése és a nemzeti parlamentek erősítés.)


Sebastian Kurz, oszták külügyminiszter a kérdésről úgy nyilatkozott, Werner Faymann kancellárnak nem csak el kell fogadni a tervezett reformokat, hanem Ausztriának át is kell vennie azokat új szabályokat amelyekre az EU rábólint.


A politikus szerint a családi pótlék kérdése a legfontosabb, ugyanis Ausztria évente 230 millió eurót fizet olyan gyermekek után, akik nem az országban élnek. A román családi pótlék 15 euró, mondta Kurz,  egy Ausztriában dolgozó román állampolgár két gyermek után 300 euót kap – ami ugyanannyi, mint a romániai átlagbér. A külügyminiszter úgy nyilatkozott, az Unión belüli szabad mozgás harcosa, de de azt ellenzi, hogy valaki szabadon válassza meg a számára legjobb szociális rendszert. Ha valaki nem fizet be a rendszerbe, az kevesebb ellátást kap, vagy nem részesül benne.  Ehhez szeretnénk tartani magunkat, hogy a szociális ellátórendszer finanszírozható maradjon és a befizetők is számára is vonzó maradjon.


A külügyminiszter azt reméli,  hogy az Eu-csúcs után Ausztria is átveszi az új szabályozást, és meglesz az ehhez szükséges politikai támogatottság. (Krone, Kurier)

 

 

Brit EU-népszavazás - Közzétették az EU-reformokról szóló javaslatcsomagot


Közzétette kedden Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brit kormánnyal folytatott tárgyalássorozat nyomán eddig összeállt javaslatcsomagot az uniós szabályozási reformtervekről. Az ajánlásokról a tagországoknak először a február második felében esedékes EU-csúcson lesz alkalmuk dönteni.


A Brüsszelben ismertetett, a 28 EU-tagállam fővárosaiba megküldött javaslatcsomag több területen - így a külföldi EU-munkavállalók nagy-britanniai szociális ellátásának kérdésében - engedményeket tesz Londonnak. A brit kormány például - a szövegtervezetből következtethetően - a brit EU-tagságról tervezett népszavazás után haladéktalanul alkalmazhatná a "vészféknek" nevezett szigorításokat, amelyek alapján négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét.
   
Ezt azonban - a javaslat jelenlegi formája alapján - jóvá kellene hagynia a többi EU-társállamnak is, vagyis a döntés nem kerülne teljes egészében London hatáskörébe, ráadásul ezt az eszközt a jogi szövegből következtethetően csak átmenetileg lehetne alkalmazni. 

A több részre bontott ajánláscsomagban viszont nem található utalás arra, hogy a "vészféket" mennyi ideig lehetne alkalmazni.
   

A jelentős engedmények közé tartozik ugyanakkor, hogy a javaslatcsomag megtiltana mindenféle diszkriminációt az Európai Unióban honos természetes és jogi személyekkel szemben annak alapján, hogy országuk milyen fizetőeszközt használ.
   

A külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása mellett ez volt London egyik legsarkalatosabb követelése. David Cameron brit miniszterelnök tavaly novemberben ismertette hivatalosan azokat a reformokat, amelyekre a brit kormány szerint szükség van ahhoz, hogy Nagy-Britannia a jövőben is az EU tagja maradhasson, és a reformköveteléseket ismertető beszédében először az euróövezeti és a valutaunión kívüli EU-tagállamok viszonyára tért ki. Kijelentette: London szerint semmi nem indokolja, hogy az egységes valuta és az európai egységes piac földrajzi határai egybeessenek. Hangsúlyozta: a belső határellenőrzést lebontó schengeni mechanizmus és az egységes belső piac határai sem azonosak.


A brit kormányfő szerint törvényerejű határozatban ki kell mondani, hogy az Európai Unióban "egynél több" fizetőeszköz létezik, és azt is, hogy egyetlen EU-tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ. E diszkrimináció tilalma egyértelműen bekerült az Európai Tanács elnöke által kedden ismertetett javaslatcsomagba.
   

A tervezet kimondja: az euróövezet működését közvetlenül érintő jövőbeni jogalkotási aktusoknak, köztük a kormányközi egyezményeknek tiszteletben kell tartaniuk az EU teljes belső piacának gazdasági, társadalmi és területi kohézióját, és nem szabad korlátozásokkal vagy diszkriminációval akadályozniuk a tagállamok közötti kereskedelmet.
   

E jogalkotási aktusoknak a tervezet megfogalmazása szerint tiszteletben kell tartaniuk az euróövezeten kívüli EU-tagállamok döntési hatásköreit, jogait és kötelezettségeit, viszont az euróövezeten kívüli uniós országok sem hozhatnak olyan intézkedéseket, amelyek veszélyeztetnék a valutaunió integrációs célkitűzéseinek megvalósítását.
   

Brit szempontból komoly eredménynek tűnik az is, hogy a Tusk által kedden ismertetett tervezet elismerné Nagy-Britannia kimaradását az EU-integráció mind szorosabbra vonásának folyamatából, és ez szerepelne a jövőbeni EU-szerződésekben is. Ugyanakkor egyelőre nem található utalás a bonyolult és szerteágazó jogi szövegtervezetben arra, hogy ez a mentesség milyen formában kerülhetne be az uniós szerződésrendszerbe.
   

Cameron a tervezet jelenlegi állapota alapján féleredményt ért el a külföldi EU-munkavállalóknak járó családi pótlék ügyében. London eredeti követelése az volt, hogy ne vehessenek fel családi pótlékot olyan külföldi EU-munkavállalók, akiknek gyermekei nem élnek Nagy-Britanniában.


A szövegtervezet ezt a tilalmat nem tartalmazza, de annyit megenged, hogy Nagy-Britannia a külföldi igénylők hazájában honos megélhetési költségek alapján indexálhassa a családi pótlékot, vagyis adott esetben a nagy-britanniai szintnél kevesebbet juttathasson a külföldi jogosultaknak erre a célra.
   

A javaslatcsomagban szerepel annak lehetősége is, hogy a tagállami parlamentek bizonyos esetekben útját állhassák az EU-szintű jogszabályalkotásnak, de ehhez a tagállamok abszolút többségének teljesen egységes fellépésére lenne szükség.
   

A javaslattervezethez csatolt kísérőlevelében Donald Tusk is elismerte, hogy továbbra is nehéz tárgyalások várnak a felekre a megállapodásig. Az Európai Tanács elnöke egyenes utalást tett arra, hogy csak a teljes csomagról képzelhető el egyezség. Megfogalmazása szerint "semmiről nem lesz megállapodás mindaddig, amíg nem sikerül mindenről megegyezni".
   

Hozzátette ugyanakkor: meggyőződése szerint a javaslatcsomag jó alapot kínál a kompromisszumra.
   

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. E folyamat sarkalatos horderejű mozzanata a Tusk által kedden Brüsszelben ismertetett javaslatcsomag. 
   

A népszavazás időpontja hivatalosan még nem ismert, de egybehangzó sajtóértesülések szerint ha a tervezetről sikerül egyezségre jutni a február 18-án kezdődő EU-csúcson, akkor a brit kormány a referendumot akár júniusra is kiírhatja.(MTI)

 

 

2016.02.03
2016. január 1-én 8,7 millió ember élt Ausztriában, számolt be a tényről az ORF a Statistik Austria jelentése alapján, 115 ezerrel többen, mint egy évvel ezelőtt. A növekedéshez a magyarok is hozzájárultak.

2016.02.03
A Németországból Ausztriába visszatoloncolt marokkói menekültek kihágásai okoznak nyugtalanságot az ausztriai Salzburgban és Linzben, ezért a hatóságok nagyobb rendőri jelenléttel igyekeznek kezelni a helyeztet - jelentette az osztrák közszolgálati rádió (Ö1) szerdán.

2016.02.04
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett kozmetikus, gépbeállító, gyári munka, diplomás ápoló, szobalány, szakács, masszőr, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.02.07
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szoftverfejlesztő, masszőr, szakács, bolti eladó, szobalány, gyári munka, pultos, targoncás, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség