Ragadós a burgenlandi példa: a határellenőrzés bevezetésével kampányol a felső-ausztriai tartományfőnök

2015.06.16

Az osztrák határ ellenőrzésének bevezetésével kampányol a felső-ausztriai tartományi kormányfő a szeptemberben esedékes tartományi választások előtt - olvasható a Die Presse című osztrák napilap keddi számában.


A magyar-osztrák határ Halbturnál: az FPÖ itt kampányolt a burgenlandi választás előtt

 

Josef Pühringer javaslata szerint azokon a határszakaszokon, amelyeken illegális bevándorlók érkeznek az országba,  időszakos ellenőrzést kellene bevezetni. A tartományi vezető azzal indokolta felvetését, hogy a politikusok már nem hagyhatják figyelmen kívül a közhangulat alakulását. 

A lap emlékezetett: az osztrák néppárti (ÖVP) politikus meg szeretné őrizni pártja legutóbbi, a 2009-es választáson elért 46,76 százalékos többségét. A felső-ausztriai választásokat idén szeptember 27-én tartják. Johanna Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter tájékoztatása szerint 2014 első öt hónapjában csaknem 9000 illegális bevándorlót fogtak el, míg idén ugyanebben az időszakban több mint 19 ezret.

A májusi burgenlandi tartományi választások előtt Hans Niessl, osztrák szociáldemokrata (SPÖ) politikus, Burgenland tartomány kormányzója állt ki a határőrzés újbóli bevezetése mellett. Az SPÖ csaknem 42 százalékkal megnyerte a választást, azonban győzelme ellenére veszített népszerűségéből. 

A felső-ausztriai Linzben és Thalhamban május végén sátortáborokat létesítettek a menekültek ideiglenes elszállásolására. A menekültek további elhelyezéséről, a Linz Ebelsberg városrészében található kaszárnya megnyitásáról vita bontakozott ki Pühringer és a megnyitást ellenző Klaus Luger, Linz város polgármestere között.  A tartományoknak június 19-ig kell teljesíteniük a menekültek befogadására kiszabott kvótákat. Amennyiben ez nem történik meg, az osztrák belügyi tárca vezetője további kaszárnyák megnyitását helyezte kilátásba. 

Május utolsó hetében 1781, május hónapban pedig összesen 6240 menedékkérelmet nyújtottak be az osztrák hatóságokhoz. 2015 első öt hónapjában 20 620 hasonló kérvényt regisztráltak. 

Az 1980-as évig visszanyúló hivatalos statisztikák még megközelítőleg sem mutatnak hasonlóan nagy számokat. Mindeddig a legtöbb menedékkérelmet, 34 500-at 1981-ben nyújtották be Ausztriában, ezt követte a 2002-es év 39 300, majd a 2003-as év 32 400 kérvénnyel. (MTI)

 

 

 

2015.06.14
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett értékesítő, szobalány, konyhai kisegítő, mosogató, szakács, pincér, markolós, eladó, fodrász és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.14
Valószínűleg minden idők legőrültebb meccsét játszották az Alsó-ausztriai amatőr bajnokság 2. osztályában a Közép-Kelet divízióban (2. Klasse Mitte-Ost): a bajnoki címre rosszabb gólkülönbsége miatt gyakorlatilag esélytelen Unterwaltersdorf 42-2-re verte a sereghajtó Mödling csapatát és majdnem befogta az első helyezettet.

2015.06.15
A Bécs környéki szőlőskertek között között vezető Weinbergstrassén ért baleset egy fehér Porsche GT 3-t: a sportkocsi lehajtott az útról, többször átfordult és az egyik szőlőben landolt. A súlyos megrongálódott járművet a tűzoltók mentették ki.

2015.06.15
A külföldieknek, mások mellett Ausztriában dolgozó magyar alkalmazottaknak juttatott szociális szolgáltatások, például a családi pótlék európai uniós szintű reformját sürgeti Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter – derül ki a Kronen Zeitung című osztrák lap vasárnapi számából.

2015.06.16
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett takarító, szakács, pincér, mosogató, futár, gyári munka, sofőr, mezőgazdasági kisegítő, sofőr, festő, műkörmös és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség