Pokémon Go start Ausztriában is: lehet gyűjtögetni a zsebszörnyeket

2016.07.17

Ausztriában is elérhető vált szombattól a Pokémon Go alkalmazás. Bécsben körülbelül 1500 fanatikus gyűlt össze a délutánra meghirdetett PokeWalkra, a Stephanplatzra.

Beöltözött rajongó Bécsben Fotó: ORF
Beöltözött rajongó Bécsben Fotó: ORF

 

A rajongók közül sokan be is öltöztek, így vadásztak a virtuális-valóságos világban a szörnyecskékre. A mobiltelefonra letölthető játék lényege, hogy valódi helyszíneken kaphatóak el a virtuális lények, így alapos sétákra is szükség van.  Az ausztriai hivatalos start nagy siker volt, olyannyira, hogy tíz perccel az indulás után a szerverek a túlterheltségtől meg is adták magukat.


 


 

A HVG tesztje alapján az alábbi módon működik a játék:

 

Karakterünknek a Pokémon-univerzumban az a nemes hobbija, hogy különböző zsebszörnyetegeket gyűjt, nevelgeti és fejlesztgeti azokat, majd pedig harcba küldi őket. Ennyi az egész, se nem több, se nem kevesebb – de akkor miben rejlik a Pokémon GO hatalmas nemzetközi sikere? Nos, elsősorban abban, hogy az alkalmazás sikerrel vegyíti egymással a virtuális és a valóságos világot, és arra ösztönzi a játékosokat, hogy hagyják el az otthonukat, kerekedjenek útra, útközben keresgéljenek rejtett dolgokat, majd pedig szálljanak harcba a mások által gyűjtögetett szörnyecskékkel.

 

A rövid telepítési folyamatot követően a szoftver bekéri a születési dátumunkat, felkér minket egy felhasználói fiók létrehozására, illetve az abba történő belépésre, majd pedig kiválaszthatjuk a karakterünket. Ez utóbbi lehet lány és fiú, kiválaszthatjuk a kívánt bőr-, szem- és hajszínt, valamint a virtuális ruházatunkat is személyre szabhatjuk.

 

A Pokémon GO kezdőképernyőjén az aktuális tartózkodási helyünk közelében látható utcák vehetők szemügyre, valahogy úgy, mint a Google Mapsben, csak éppen rajzfilmszerű megoldásban, és utcanév-megjelenítés nélkül. A térképen a megszokott módon két ujjunk egyszerre történő húzogatásával zoomolhatuk, középen pedig a virtuális karakterünk mászkál abba az irányba, mely irányba mi magunk is elindulunk a valós világban. Az alkalmazás legfőbb pozitívuma, hogy mozgásra ösztönöz, ráadásul kalandozás közben olyan helyekre is eljuthatunk és olyan jeles helyszínekkel is megismerkedhetünk, melyeket korábban még annak ellenére sem nagyon ismertünk, hogy hosszú évek óta a közelükben élünk.
 

Sétáink során itt-ott felbukkannak különböző apró szörnyek, melyek maximálisan szerethető és egyáltalán nem ijesztő formában öltenek testet, ami a rengeteg gyermekkorú játékos miatt mindenképpen pozitívum. (Az ilyesmire egyébként a Nintendo hagyományosan nagyon odafigyel.) Míg a közeli parkban elsősorban madár, giliszta és egér formájú lények lakoznak, addig vízpartra tévedve már vízhez köthető virtuális szörnyekkel futhatunk össze. A lényecskéket egyszerűen, (virtuális) labdadobálással szerezhetjük meg, néhány jól irányzott labdával gyorsan a miénk lehet az utunkba került kreatúra. A telefon kijelzőjén az apró lény megjeleníthető egyrészt a maga rajzolt kis világában, másrészt pedig a mobilunk kamerája által látott élőképen is – értelemszerűen ez utóbbi a nagyobb élmény. Ha sehogy sem találunk lényeket, akkor trükköket, csapdákat is bevethetünk, és magunkhoz csalogathatjuk őket.


A térképen sok helyen találhatunk úgynevezett Pokéstopokat, ahol számos különböző hasznos tárgyat szerezhetünk. Ha a valóságban odasétálunk egy ilyen helyszínre, akkor ott egy virtuális pörgetést követően máris záporoznak az extra labdák és tojások. A Pokéstopokat nemcsak úgy hányaveti módon, véletlenszerűen helyezték el a fejlesztők, hanem helyi látványoságok, megnézésre ajánlott helyszínek közelében. Így például nevezetes szobrok, kapuk, épületek is lehetnek Pokéstopok – tesztünk során még a közvetlen közelünkben is találtunk olyan helyszínt, melyet korábban nem is ismertünk, pedig lényegében naponta elsétáltunk mellette. Az alkalmazás ezekről a helyi érdekes pontokról fotókat is mutat.


A Pokéstopokat érdemes időről időre újból felkeresni, ugyanis néhány perc elteltvétel újra pörgethetünk és újabb zsákmányokat gyűjthetünk be. Ha például egy tojást találunk, akkor azt be kell tennünk a keltetőbe: a kis lény ebből csak akkor fog kikelni, ha gyalogosan megteszünk egy bizonyos távolságot, általában minimum 2 kilométert. A Pokémon GO tehát nemcsak új ismeretekkel gazdagít, hanem ténylegesen mozgásra ösztönöz.


 A teljes cikk itt érhető el.

 

 

2016.07.14
Amíg hétfőn Ausztriában sokfelé 30 fok feletti hőmérsékletet mérték, addig szerda éjjel, csütörtök hajnalban havazott az ország nyugati részén.

2016.07.14
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett karbantartó, villanyszerelő, bádogos, hegesztő, takarító, gyári munka, karbantartó, CNC-marós, felszolgáló, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.07.14
Az osztrák főváros lakói egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közelből származó zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalukra. A Bécsi Agrárkamara most egy honlapot és egy okostelefonos alkalmazást is indított, amellyel a bécsiek könnyebben megtalálhatják a közelükben lévő termelőket.

2016.07.17
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, hentes, mérnök, gyári munka, sofőr, szakács, asztalos, pincér, karbantartó, pénztáros, bolti eladó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség