Pizzeria Anarchia: egész nap harcolt egymással 60 házfoglaló és több mint 1000 rendőr Bécsben

2014.07.28

Vízágyú, páncélautó, rendőrségi osztagok: valóságos háborúvá fajult egy házfoglalás Bécsben hétfőn, miután a hatóságok megkísérelték kilakoltatni az ingatlant megszállva tartó punkokat és anarchistákat.. Az osztrák portálok élőben közvetítették a Pizzeria Anarchia elleni akciót., amely este kilenc előtt ért véget

Már hajnalban megkezdődtek a hadműveletek a Mühlfeldgasse 12. környékén: az előre bejelentett kilakoltatási akcióra a házat megszállva tartó punkok és alternatívok barikádok építésével válaszoltak.  a nagy erőkkel kivonuló rendőrség hermetikusan elzárta a Pizzeria Anarchia néven ismert ingatlan környékét, ez ellen a környékbeliek illetve a sajtómunkások élénken tiltakoztak.
 


A történet még két évvel ezelőtt kezdődött: a bérház - egy közbeiktatott cégen keresztül - anarchista és punk fiataloknak ajánlotta fel az üresen álló lakásokat fél évre. Több osztrák portál és beköltözők állítása szerint azért, hogy a felújításra váró épületből az új lakókkal szorítsák ki a régi bérlőket, akiknek nehéz lett volna felbontani a szerződésüket. A terv nem jött be, az ifjak összebarátkoztak a régóta ottélőkkel és nem voltak hajlandóak távozni - még a felszólítások ellenére sem. A földszinten egy alternatív vendéglátó helyet - Pizzeria Anarchia - rendeztek be, mindez részletesen elolvasható a magyar nyelven is elérhető blogjukban is.

A hatóságok hétfőn láttak neki a kilakoltatásuknak, és nem bíztak semmit a véletlenre: egyes sajótértesülések szerint 1700 rendőrt vezényeltek a helyszínre, hogy az 50-60 fősre becsült "megszálló csapatot" kiszorításák. Az akciót vízágyúval, páncélkocsival megerősített, jól felszerelt egységek támogattták.
 

A páncélkocsit rendesen megszórták a házfoglalók Fotó: Twitter
A páncélkocsit rendesen megszórták a házfoglalók Fotó: Twitter
 

Az eseményeket a helyszínről végig élőben közvetítő derstandard.at beszámolója szerint 10 órakor indult meg a rendőrségi akció, egy páncélkocsi vonult fel, amit festékkel, tojással és fekálival dobáltak meg a házfoglalók. A rendőrség felszólította az anarchista fiatalokat, hogy hagyják el a helyszínt, ellenkező esetben a rendőség eltávolítja őket. Először a bejáratot eltorlaszoló barikádot próbálták lebontani, ez azonban akkora akadályt jelentett, hogy még déli egy órakor is csak a lépcsőházig jutottak, innét hordták ki a bútorokat, törmeléket, bevásárló kocsikat, ládákat és minden egyebet, amivel az anarchisták megnehezítették a bejutást.


Csatatérré változott az utca Fotó: Twitter
Csatatérré változott az utca Fotó: Twitter
 

Közben meg nem erősített hírek szerint egy kidobott tévé eltalált egy rendőrt, és több aktivistát előállítottak, ők a házon kívül barikádozták el magukat.  Délután háromkor még mindig a feljutással szenvedtek a rendőrök, a házfoglalók ugyanis lépcsőház ajtajait behegesztették, illetve bebetonozták. A hatóság emberi váltásban dolgoztak, hogy megtisztítsák a bejáratot és bejussanak a lakásokba. Délután négyre jutottak fel az első emeletre, az utcán ezután készülődött egy különleges egység.

 

Páncélos, barikád és szimpatizánsok az utcán Fotó: derstandard.at
Páncélos, barikád és szimpatizánsok az utcán Fotó: derstandard.at
 


Öt órakor a rendőrök az épület második és harmadik szintjét is elérték, eddig 12 embert vettek őrizetbe, ám ő nem a házfoglalók, hanem az utcán tüntető szimpatizánsok közül kerültek ki.  Egy órával később arról számolt be a derstandard.at, hogy a hatóság emberei kihordták a torlaszokhoz használt összes anyagot az épületből, azoban este hétkor sem derült ki, hogy mi van az épületben tartózkodó aktivistákkal. Egyes hírek szerint kutyákkal sáncolták el magukat a lakásokban, az újságírók speciális védőruhába öltözött rendőröket láttak a helyszínen.

A derstadndard.at szerint végéhez közeledik az akció, este fél nyolc körül már a földszinti vendéglátóhely - a Pizzeria Anarchia - bejáratát bontják flex-szel és más eszközökkel a rendfenntartók. Este fél kilenckor értesült a sajtó arról, hogy a rendőrség őrizetbe vette a házban tartózkodó aktivistákat. A beszámolók szerint eddig 16 személyt vezettek el. 

Este kilenc óra előtt fejeződött be a rendőrségi akció: összesen 31 embert vettek őriztbe a házfoglalással összefüggésben, közülük 19-et bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.  A rendőrség és a tulajdonos cég képviselői közösen járják végig a lakásokat, a hatóság így adja ismét birtokba az ingatlant.

Frissítés kedd 14:00

Mind a 19 házfoglalót és a 12, az utcán őrizetbe vett támogatót szabadon engedte a rendőrség, az aktivisták fele német állampolgár.  Változatlanul tart a számháború arról, hogy hány rendőr vett részt az akcióban, körülbelül 1000 rendfenntartó foglalta vissza a házat az anarchistáktól. A páncélautóval, helikopterrel támogatott beavatkozás költségeit 300-400 ezer euróra becsülik.

 

 

Hajnali kép: a házfoglalók az utcán is barikádot emeltek Fotó: Twitter
Hajnali kép: a házfoglalók az utcán is barikádot emeltek Fotó: Twitter
 

A rendőrség hermetikusan lezárta a környéket Fotó: Twitter
A rendőrség hermetikusan lezárta a környéket Fotó: Twitter


Már a bejáratot sem volt egyszerű megközelíteni Fotó: Twitter
Már a bejáratot sem volt egyszerű megközelíteni Fotó: Twitter

 

Vízágyút is bevetettek a rendőrök Fotó: Twitter
Vízágyút is bevetettek a rendőrök Fotó: Twitter

 

 

 

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség