Ötezer sérült évente: a helyes szánkózást oktató kampány indult Tirolban

2015.02.19

Szánkózást népszerűsítő oktatókampány indult Tirolban, a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a veszélyes helyzetekre és felkeltsék az érdeklődést a sportág iránt.

 

A tiroli szánkószövetség által kezdeményezett, 15 ezer euró (több mint négy és fél millió forint) összköltségű oktatókampány az ősz folyamán elméletben, a télen pedig a gyakorlatban zajlik, és mintegy kétszáz általános iskolás korú gyerek vesz részt rajta. Az oktató Sandra Mariner osztrák sportolónő, egykori szánkóvilágbajnok. A kampány nem titkolt célja, hogy a biztonságos szánkózáson túl utánpótlás sportolókat is ki tudjanak nevelni.

Mindenki azt gondolja, hogy tud szánkózni, azonban ez a téves képzet nagyon súlyos szánkóbalesetekhez vezethet - figyelmeztetett a Közlekedésbiztonsági Kuratórium (Kuratorium für Verkehrssicherheit, KFV) egyik szakértője.

Szerinte a szánkózás az egyik legveszélyesebb sportág, lényegesen kockázatosabb, mint a síelés, azonban megfelelő ruházattal, bukósisakkal, síkesztyűvel és -szemüveggel ez a kockázat is csökkenthető. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a fékezéshez elengedhetetlen a csúszásmentes cipő, magát a szánkót pedig a magassághoz és a súlyhoz kell kiválasztani. 

A statisztikák szerint minden évben csaknem ötezer szánkózó kerül kórházba, közülük átlagosan két ember hal meg évente. Idén már hárman vesztették életüket a szánkópályán, legutóbb hétfőn a tiroli Zillertalban egy 44 éves német turista. Ugyanezen a napon Stájerországban egy férfi halt meg, társa pedig súlyosan megsérült, mert letértek a kivilágított pályáról. Kedden Innsbrucknál egy német szánkózó zuhant öt métert és szerzett súlyos sérüléseket, szerdán Tirolban egy 38 éves svájci turista és kétéves gyermeke szenvedett csonttörést. (MTI)

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség