Öten meghaltak a bajorországi áradásban, Felső-Ausztriában csütörtökre javult a helyzet

2016.06.02

Legkevesebb öten meghaltak és három ember eltűnt a bajorországi áradásokban a hatóságok csütörtök reggeli összesítése szerint. Felső-Ausztriában nem követelt emberéletet a rengeteg lehullott csapaték.

Simbachban is helikopterek mentették az embereket Fotó: Fabian Neuhauser
Simbachban is helikopterek mentették az embereket Fotó: Fabian Neuhauser


 Korábbi írásunk itt.


A hosszan tartó heves esőzések miatt szerdán keletkezett áradások katasztrófahelyzetet idéztek elő a németországi tartomány déli részén, Passau térségében. Több település víz alá került, a közlekedés és az áramellátás akadozik. Simbach településen búvárok három ember holttestét emelték ki egy elárasztott lakóházból, mindhárman ugyanahhoz a családhoz tartoztak: egy 56 éves asszony, 28 éves lánya és a 78 nagymama rekedt az elárasztott épületben a negyedik holttestet Julbachban egy megáradt patakból emelték ki, egy 80 éves asszonyt ragadott el a víz az összeomlott házából. Csütörtökön Simbachban egy 75 éves férfit is holtan találtak a mentőcsapatok.


Csütörtökre javult valamennyi a helyzet a településen, ám számos ház víz alatt van még. A hatóságok szerint sok gondot okoznak a kíváncsiskodók és a fosztogatók: két részeg férfi csütörtök hajnalban egy elsodort kocsiból akarta ellopni a rádiót, míg három fiatal egy trafikból emelt el cigarettát. A katasztrófaturisták miatt a tűzoltók nem tudtak dolgozni, így több helyen rendőrök kísérték a lánglovagokat. 
 

Trifternben egy iskolát is körbezárt a víz. Nagyjából 250 tanuló még az iskolában volt szerda este, amely szerencsére egy hegyen áll, de meglehet, hogy a gyerekeknek a tornateremben kell tölteniük az éjszakát - mondta a település polgármestere. A rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem "minden hadra fogható erőt" a katasztrófa sújtotta térségre összpontosít - tette hozzá egy rendőrségi szóvivő. Készenlétbe helyeztek két mentőhelikoptert is.
   

A helikopterek késő délután már embereket mentettek elárasztott házak tetejéről Trifternben. A közeli Simbach nagy része is víz alá került, és az ottani iskolát is elzárta a külvilágtól a váratlan áradás. Az iskolában 350 tanulónak kell éjszakáznia. A járás 9000 háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás.  A BR jelentése szerint este aszerdán  passaui járásban is katasztrófahelyzetet hirdettek, a hatóságok azt kérik, hogy senki ne hagyja el otthonát, és ne tartózkodjon a pincében.  
   

Passaunál a Duna vízállása elérte az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet, és a város több utcáját lezárták az árvízveszély miatt. A vízállás éjfél körül eléri a másodfokú készültségi szintet. Az ár várhatóan 770 centiméteren tetőzik, és hajnalban elkezdődik az apadás. A hatóságok szerint a helyzet ugyan súlyos, de nem valószínű, hogy megismétlődik a napra pontosan három éve kezdődött nagy árvíz, amelynek során a Duna vízállása ötszáz éve a legmagasabbra, 1289 centiméterre emelkedett.


Az előrejelzések szerint Ausztriában és Bajorország déli részén vasárnapig kitart az esős-zivataros idő. Felső-Ausztriában, ahol szintén rengeteg eső esett, csütörtökre sokat javult a helyzet, több tűzoltóegységet át tudtak küldeni Németországba, hogy segítsenek a bajba jutottaknak. (ORF/MTI)
 

 


 

 

 


 

 

 

 

2016.06.01
Éjszaka óta esik Ausztria északnyugati részén (Innviertel), Ried környékén 60-90 milliméter eső hullott órák alatt - Mattighofenben 105 millimétert jegyeztek fel az elmúlt 12 órában, ami egyhavi mennyiségnek felel meg.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség