Osztrák sztárépítész tervezte a normandiai Mont-Saint-Michelbe vezető új hidat

2014.07.23

Megnyitották a gyalogosok előtt kedden a normandiai Mont-Saint-Michelbe vezető új hidat. Az új híd, ami az eddig a sziget megközelítését biztosító gátat váltja fel – és ami kilencéves tervezés és számos vita után hároméves munkával készült el -, a Franciaországba települt Dietmar Feichtinger osztrák sztárépítész alkotása, írja az index.hu.

A cölöpökön nyugvó, 760 méteres híd 43 millióba euróba került.

Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő gránitszikla alkotta sziget, pontosan 1 km-re Franciaország normandiai partjaitól.Az új híd Fotó: Mathias Neveling

Még több kép a Le Figaro internetes portálján.
 

 

A sziget és a rajta található bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára.

Mont-Saint-Michel szigete egy jellegzetes árapálysziget. Apálykor a sziget száraz lábbal megközelíthető, dagálykor azonban valódi szigetté válik. Ennek következtében a Mont-Saint-Michel szigetén épült kolostor misztikus jelentőséggel bírt. 1879-ben épült fel a szigetet a szárazfölddel összekötő gát és ezzel megszűnt szigetnek lenni, olvasható a Wikipédián.

2006. június 15-én Dominique de Villepin francia miniszterelnök bejelentett egy 150 millió eurós projektet - ennek része a híd, amelynek révén az apátság ismét sziget lesz.

A projekt videója:

 A legendák szerint 708-ban Szent Aubert-nek, Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építsen kolostort. Miután St. Aubert püspök először nem tett eleget az utasításnak, az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapján. A Mont-Saint-Michel szigetén a kolostor első templomának felszentelésére 708. október 16-án került sor.

A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták, és börtönné alakították át. A kolostor épületében a börtön (elsősorban politikai elítéltek börtöne) 1863-ig működött. De a francia kulturális élet vezető egyéniségei, közöttük például Victor Hugo már 1836-ban kampányt indítottak a sziget és a kolostor műemlékké nyilvánításáért. A mozgalom 1874-ben érte el célját, ekkor a szigetet Franciaország történelmi műemlékévé nyilvánították. 
 

A 760 méteres híd
A 760 méteres híd az apátsággal


Az apátság fentről
Mont-Saint-Michel szigete a levegőből

 


Az apátság a szárazföld felől
Az apátság a szárazföld felől

 

360 fokos panorámképek itt érhetőek el:

Panorámafotó a szárazföld felő

 A parkoló

 A környék

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség