Osztrák burkatörvény mellékhatásokkal: Bécsben hétfőn feljelentettek egy cápát

2017.10.09

Küzd rendesen az osztrák rendőrség az arceltakarási törvénnyel: elvben radiális iszlám által megkövetelt viselet (burka és nikáb) tilalmáról szólna a rendelkezés, de a kiegészítések miatt elég nagy a zavar. Hétfőn Bécsben egy cápajelmezes szereplőt jelentettek fel a rendőrök.A bécsi belvárosban bóklászó cápa egy újonnan nyílt McShark (prémium Apple-termékeket forgalmazó üzlet) megnyitójára hívta fel a figyelmet.  Mivel a jelmez a viselőjének az arcát is eltakarta, ezért a rendőrök felszólították az illetőt, bújjon ki a kosztümből. A férfi ezt megtagadta, ezt már a reklámakciót szervező reklámcég vezetője mondta az ORF-nek, majd végül levette a fejéről a maszkot, azonban ennek feljelentették a járőrök.


A bécsi rendőrség szóvivője, Harald Sörös megerősítette a hírügynökség a feljelentés tényét, azonban hangsúlyozta, nem a jelmezes férfi, hanem az üzlettulajdonos ellen indult eljárás. A rendőröket egy bejelentő hívta ki, mivel maszkos embert látott a bécsi utcákon – így a járőrök nem saját szakállukra intézkedtek.

Azt a bécsi rendőrség sajtófőnöke, Manfred Reinthaler elismerte az ORF-nek, hogy az október 1-én bevezetett törvény sok fejtörést okoz a hatóságoknak. Például nem tilos kulturális vagy zenei eseményen maszkot vagy álarcot viselni. Így az a három bécsi utcazenész, akik stilizált lófejet hordanak muzsikálás közben, nem kötelezhetőek a maszk levételére, ennek ellenére intézkedtek ellenük a rendőrök. A jelenlegi állásfoglalás szerint viszont a zenélés befejezése és a helyszín elhagyása után már nem hordhatják a védjegyüknek számító fejeket.  Mivel alig pár napja van érvényben a törvény, nincsen hivatalos állami állásfoglalás arról mi számít szabálysértésnek és mi nem, így a bécsi rendőröket konkrét példákkal igyekeznek felkészíteni arra, hogy mikor kell intézkedniük.


Ami biztos, hogy a napszemüvegek miatt (még a nagyobb méretűek esetében) nem kell senkinek aggódnia. A sálakkal és a kendőkkel már nem egyértelmű a helyzet, volt olyan bécsi hölgy, akit figyelmeztettek a rendőrök a száját is eltakaró sál miatt. A törvény nem tért ki arra, hogy mi a helyzet a hideg időjárásban hordott ruhadarabokkal, így a hatóságok kell kitalálniuk, milyen eljárást alkalmaznak. Az is biztos, hogy a motorosoknak le kell venniük a sisakjukat, ha leszállnak a járművükről – például tankolás esetén.


Bécsben a múlt héten az egyik metrószerelvényen támadt vita az új törvényről: egy bushiyát (teljes testet takaró ruhadarab, a teljes arc előtt háló található, hasonló a burkához, ám ott csak a szem vonalában van háló) viselő fiatal nő lökött meg két utast, akik figyelmeztették, hogy a ruházata törvényellenes. A rendőrök feljelentették a lökdösődőt.


Komoly sajtóvitát okozott, hogy a Halloween-jelmezeket lehet-e idén viselni, hiszen az ünnep nem számít tradicionális osztráknak. Végül a belügyminisztérium oldotta meg a kérdést: Halloween alkalmából büntetlenül lehet jelmezt viselni.
 

Tilos az arcot elfedő ruhadarabok viselete Ausztriában 

Tilos az arcot elfedő ruhadarabok, felszerelések viselése Ausztriában október 1-től. Aki nyilvánosan ilyen öltözéket hord, az 150 euró büntetést fizethet.

A nyáron meghozott törvény elsősorban az iszlám fundamentalista irányzata által előírt ruhadarabok nyilvános hordása ellen irányul, de a hivatalos álláspont szerint "vallássemleges" intézkedésről van szó. Az egész testet elfedő, a szem környékén hálós résszel ellátott burka, illetve a nikáb (az arcot takaró, a szemeket szabadon hagyó kendő) esik a rendelkezés hatálya alá. A rendőrség hetek óta készül a törvény bevezetésére, a megfelelő eljárásra. Amennyiben az érintett a rendőrségi intézkedés során leveszi a ruhadarabot, úgy nem kap büntetést, ha ezt megtagadja, úgy őrizetbe vehetik.
Az ÖVP e-nöke, Sebastian Kurz, még integrációs miniszterként működött közre a törvény megalkotásában. Szerinte aki Ausztriában nikábot vagy burkát hord, annak számolnia kell a következményekkel.

A törvény komoly viharokat kavart, annak ellenére, hogy Franciaországban és Belgiumban hasonló lépett már hatályba. Egy algériai-francia üzletember, Rachid Nekkaz kijelentette, hogy a kiszabott büntetéseket kifizeti. Szerinte a vallásszabadság fogalmába a viselet kérdésének is bele kell férnie. Az osztrák püspökök is kritizálták a törvényt, szerint mindez beavatkozás az egyéni szabadságba. A jelentős idegenforgalommal bíró Ausztriában a turisztikai vállalkozások sem voltak túlságosan boldogok a szabályozástól. Szerintük a toleranciához hozzátartozik, hogy minden kultúra képviselőit szívesen látják az országban
.
A törvény egyébként minden, arcot eltakaró viseletre vonatkozik, így például por- és egészségvédő maszkokra, bukósisakra, álarcokra. A szabály a kivételeket is megfogalmazza: a farsangi és más arcfedők, az egészségügyi dolgozók felszerelése, a bohócok álarca és az egészségi okból viselt maszkok tartoznak ide. Szintén külön rendelkezik a szabályozás a különböző rendezvényekről: farsangi felvonulás, krampuszjárás stb. - ezeken továbbra is lehet maskarát, álarcot hordani.
 

2017.10.09
Hétfőn újra osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szakács, recepciós, gyári munka, étteremvezető, cukrász, masszőr, konyhai kisegítő, karbantartó, rendszergazda és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

cimkék:

CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség