Összekevert csecsemők: 25 év után derült fény egy gyermekcserére Grazban

2016.01.13

Összecseréltek két csecsemőt Grazban 1990-ben, írja exkluzív anyagában a Kleine Zeitung. Egy 25 esztendős stájer nő egy véradás után tavaly tudta meg, hogy nem az a vér szerinti anyja, akit eddig annak tartott.

A portál nyomán az ORF is összefoglalta az esetet: 2015 áprilisában derült ki, hogy minden valószínűség gyermekcsere történhetett. A gyanút aztán az elvégzett DNS-teszt is megerősítette, teljes bizonyságot nyert, hogy a negyedévszázaddal ezelőtt nőt csecsemőkorában összekeverték egy másik újszülöttel. 


Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

 

A tartományi kórház vezetője, Gebhard Falzberger elmondása szerint az esetet 2015 áprilisában jelentették a grazi ügyészségen, meg is indult az eljárás. Azonban kiderült, hogy a csere nem csak a kórházban történhetett meg, idézte az igazgató a ügyészség megállapításait, ám az biztos, hogy a csecsemő a grazi kórházban jött a világra. Azonnal megpróbáltak megkeresni a vérszenti anyát és a rokonokat, azonban nem az eddigi kutatás nem járt eredménnyel.


Az ügyészség egyébként 2015 decemberében befejezte az eljárást bizonyíthatóság híján. A szervezet szóvivője, Hansjörg Bacher az ORF-nek elmondta, az eset egyrész elévült, másrészt szándékosságra utaló jelekre nem bukkantak. Az eset főszereplőjének így aztán már csak a magánjogi eljárás maradt, a gyermekcsere már nem büntethető cselekmény ennyi év távlatából. Ráadásul, mivel az ügy kikerült a büntetőjogi kategóriából, a DNS-tesztek is csak önkéntesen, azaz beleegyezés alapján végezhetőek el.


A kórház ennek ellenére szeretné, ha minden részlet kiderülne, ezért aztán felajánlotta, hogy azok az anyáknak, akik 1990. október 15. és november 20. körül szülték meg náluk a lánygyermekeiket, ingyen elvégzik a DNS-vizsgálatot, eddig 10 jelentkeztek, összesen 200 szülőről van szó. 


A csecsemőosztály vezetője elmondta az ORF-nek, hogy manapság nagyon kicsi annak az esélye, hogy összekeverjék az újszülötteket. Egyrészt a gyermekek most már két azonosítót is kapnak (az 1990-es években mér csak karszalagot használtak),  másrészt a kicsiket nem választják el az anyáktól,  gondozásuk, orvosi ellátásuk ugyanabban a szobában történik. Az elmúlt 25 évben, eltekintve a tavaly napvilágra került ügyről, nem történt gyermekcsere a grazi kórházban.  (Kleine Zeitung, ORF)

 

 

 

2016.01.17
Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden menekültet ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja - közölte Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lapnak adott interjúban.

2016.01.17
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról ajánlunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett gépkezelő, takarító, gyári munka, konyhai kisegítő, masszőr, eladó, szakács, masszőr, pincér, szoftverfejlesztő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.01.14
Csütörtökön ismét aktuális ausztriai munkákat ajánlunk látogatóink figyelmébe. Egyebek mellett hegesztő, takarító, ápoló, szobalány, gyári munka, bolti eladó, szakács, pincér, kőműves, karosszériás, konyhai kisegítő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.01.11
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett sofőr, villanyszerelő, kozmetikus, szobalány, gyári munka, ápoló, burkoló, szakács, pincér, konyhai kisegítő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.01.12
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett ács, kőműves, sofőr, diplomás ápoló, szobalány, gyári munka, szakács, pincér, takarító, asztalos és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.01.13
Magyar fiatalokból álló, 12 fős banda járt ki lopni Ausztriába tavaly, összesen 81 bűncselekményt követtek el, mire megbuktak. Az magyar országimázsnak odavágó társulat által okozott kár 67 500 euró.

2016.01.13
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett tetőfedő, szobalány, takarító, tetőfedő, konyhai kisegítő, műszaki rajzoló, gyári munka, diplomás ápoló és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Belépés
Elfelejtette a jelszavát?

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség