Öregebb, üresebb, magányosabb: ilyen lenne Bécs a bevándorlók és külföldiek nélkül

2016.03.25

A Bécsi Egyetem Szociológiai Intézete megvizsgálta, hogy milyen lenne az osztrák főváros bevándorlók nélkül. Tíz évvel lenne magasabb a lakosság átlagéletkora, betöltetlen maradna a szociális álláshelyek kétharmada és még egy jó pizzát sem lehetne kapni.

Bécsi utcakép: az osztrák fővárosra jellemző a sokszínűség
Bécsi utcakép: az osztrák fővárosra mindenféle tekintetben jellemző a sokszínűség

 

Az osztrák főváros lakóinak több mint fele (52%) rendelkezik bevándorló háttérrel, a legtöbben Szerbiából és Montenegróból (4,69%) származnak. Őket a törökök (3,73%) és a németek (2,61%) követik. Ez azt jelenti, hogy minden bécsi átlagosan 2,9 nyelvet beszél. 


Ha nem lennének bevándorlók, nemcsak a sokszínűség tűnne el, de számos más kellemetlenséggel is szembe kellene nézniük a bécsieknek – derül ki a Bécsi Egyetem Szociológiai Intézetének tanulmányából. A lakosság átlagéletkora például 35,5 év helyett 45,5 év lenne és minden negyedik bécsi társ nélkül maradna. Üresen állna 230 ezer lakás és 140 ezer háztartásban eggyel kevesebben élnének. 


De nemcsak öregebb és magányosabb lenne a bécsi társadalom, hanem tehetetlenebb is. A szociális szakmákban dolgozók 65,5 százaléka ugyanis bevándorló családból származik, vagyis nélkülük az álláshelyek kétharmada betöltetlen maradna. Szinte alig lenne, aki takarítson (6,3%) és a rendvédelmi valamint biztonsági szerveknél is üresen maradna az állások mintegy 60 százaléka. 


Ráadásul nem lehetne minden sarkon kebabot, pizzát vagy sült tésztát venni és eltűnne Bécsből 508 kínai étterem is. Bevándorlók nélkül még bécsi bor sem kerülhetne az asztalra, azt ugyanis szinte kizárólag külföldi idénymunkások szüretelik 2,50 eurós óradíjért.  (Eurocomm)

 

 

  Az egyetem tanulmánya itt tekinthető meg:

2016.03.11
Kuntz Zoltán maga is több helyen dolgozott Ausztriában, most könyvet írt a szomszédos országban dolgozó, ingázó magyar munkavállalókról. A szerzővel a Kisalföld online verziója készített

2016.03.23
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szakács, étteremvezető, szobalány, gyári munka, konyhai kisegítő, pincér, karbantartó, mosogató és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.24
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett diplomás ápoló, ács, takarító, mérnök, pincér, gyári munka, szobalány, bádogos, tetőfedő, szoftverfejlesztő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.25
Ausztria másodlagos terrorista célpont lehet egy osztrák terrorszakértő szerint, aki úgy véli, eddig nem sok minden történt az európai lakosság megvédése érdekében.

2016.03.25
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett kertrendező, karbantartó, gyári munka, festő, sofőr, pultos, mezőgazdasági kisegítő, szakács, CNC-szakmunkás és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség