Öntözz a Nappal: dízelszivattyú helyett mobil naperőmű működteti a rendszert Ausztriában

2015.07.03

A Wien Energie kísérleti projektje keretében napelemes öntözőberendezés tesztjét kezdték meg az osztrák fővárosban. Dízelszivattyú helyett mobil naperőmű működteti a csepegtetős öntözőrendszert.

Ha sikeres lesz a kísérlet, a gazdák bérelhetik a rendszert Fotó: Wien Energie / Astrid Knie
Ha sikeres lesz a kísérlet, a gazdák bérelhetik a rendszert Fotó: Wien Energie / Astrid Knie

 

Új szelek fújnak a guntramsdorfi bio-gazdálkodó, Michael Hütteneder kukoricaföldjén: a Wien Energie kísérleti projektje keretében mobil naperőműre cserélték az öntözést biztosító dízelszivattyúkat, így zaj és kipufogógáz nélkül nő a bio-kukorica. Ráadásul a hagyományos öntözőberendezés helyett csepegtetős öntözéssel juttatják el a növényekhez az éltető vizet, amivel a vízfelhasználás is jelentősen csökken. 

A Wien Energie projektje várhatóan augusztus végéig tart. A kísérlet során time lapse felvételekkel dokumentálják a növények fejlődését, hogy összevethessék a hagyományos módon termesztett kukorica növekedésével. A vízfelhasználást külön vízórával követik nyomon. A szakértők arra számítanak, hogy a csepegtetős öntözés és a napenergia kombinációjával nagyobb terméshozamot érnek el kisebb környezetszennyezéssel és vízigénnyel.  

Amennyiben beválik a módszer, a Wien Energie új szolgáltatással egészíti ki a mezőgazdaságnak szóló kínálatát. Az új rendszer nem igényelne magas befektetési költségeket, mivel a gazdák bérelhetnék a mobil naperőműveket. 

Ausztria legnagyobb regionális energiaszolgáltatója Bécsben és környékén 4.500 mezőgazdasági üzemet lát el villamos árammal, földgázzal és távhővel. Célja, hogy 2030-ra 50 százalékra növelje a megújuló energiaforrások arányát.  (COMPRESS) 

 

 

 

2015.07.02
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, kőműves, diplomás ápoló, gyári munka, takarító, szobalány, konyhai kisegítő, szakács, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria terüeltén.

2015.07.02
Afrikai eredetű meleg levegő öntötte el Ausztriát: péntekig a nyugati tartományokban, utána pedig keleten várható trópusi hőség, akár 37-38 fok is lehet.

2015.07.02
Fényes nappal akart kirámolni két magyar férfi egy családi házat Ausztriában, azonban menekülniük kellett. Társukkal azonban ráfaragtak, a sofőr elaludt a kocsiban, így a rendőrök elkapták a triót.

2015.07.02
Betörheti az autók ablakát az osztrák rendőrség, ha a gazda hosszabb időre az átforrósodott járműben hagyja kutyáját, emellett akár 7500 eurós bírságot is kiszabhat a hatóság a felelőtlen állattartóra.

2015.07.03
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szerszámkészítő, asztalos, pincér, gyári munka, szobalány, takarító, szakács, értékesítő, lakatos, mosogató és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség