ÖBB: átmenetileg nem járnak vonatok Bécs és Budapest között (Frissítve: szállítási gondok Ausztriában)

2015.09.10

Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtöktől. A korlátozás érinti a Bécs és Budapest között közlekedő Railjet, Eurocity vonatokat, továbbá a határon átkelő regionális és éjszakai járatokat is.

 

Kurier: túl nagy teher az ÖBB-nek a menekültek szállítása

 

A kurier.at portál összesítése szerint az elmúlt 10 napban körülbelül 60 ezer menekült utazott át Ausztrián, többségük vonaton. Az osztrák vasúttársaságnak (ÖBB) egyszerűen elfogytak a kocsijai, ugyanis nem csak a különvonatokat, hanem a menetrend szerinti járatokat is közlekedtetni kell - a portál úgy fogalmaz, a túlzsúfolt kocsik takarítása több időt vesz igénybe a megszokottnál. A vonalak áteresztő képessége is véges, ráadásul az osztrák belügyminisztérium csk 18 autóbusszal számolhat a menekültek szállításánál. A Kurier úgy tudja, hogy az ÖBB Neusiedl-ből már a Bécsbe bejáró utazókat sem tudta elszállítani, vonatpótló buszok vitték az utasokat az osztrák fővárosba.


Mivel kevés a szerelvény, újabb átmeneti szállásokra van szükség, csütörtökön csak a bécsi Westbahnhofon 3 ezer menekült tartózkodott - a menetrend szerinti vonatokra csak keveset engedtek fel közülük.  A MÁV közben továbbra is szállítja a menekülteket Hegyeshalomig, ráadásul  hírek szerint több tízezer menekült van úton a Balkánon Magyarország és Ausztria irányába. Az osztrákok gondját növeli, hogy jövő héten kezdődik a müncheni Oktoberfest, a bajor fővárost ellepik a turisták - közben a menekülteket is utaztatni kell.

 

A Bécs és Budapest vonalon átmenetileg szüneteltetett vasúti közlekedés miatt a hegyeshalmi vasútállomásról gyalog elinduló menekültek lépik át a határt 2015. szeptember 10-én. Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. MTI Fotó: Krizsán Csaba
A Bécs és Budapest vonalon átmenetileg szüneteltetett vasúti közlekedés miatt a hegyeshalmi vasútállomásról gyalog elinduló menekültek lépik át a határt 2015. szeptember 10-én. Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

 

18:10 Gyalog mennek át a hegyeshalmi határon a vonattal érkező migránsok


Rendőri kísérettel gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásra érkező migránsok az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz csütörtök délután.Az utolsó Bécsbe tartó nemzetközi járatot 15 órakor indították el a hegyeshalmi vasútállomásról, azóta az osztrák vasúttársaság (ÖBB) nem fogad és nem is indít a Bécs-Hegyeshalom-Budapest vonalon járatokat.

   
A vasútállomásra nem sokkal öt óra előtt gördült be egy a Keleti pályaudvarról érkező külön vonat, amelyen becslések szerint több mint ezer migráns utazott. Csak csütörtökön eddig mintegy háromezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál az MTI információi szerint. Rendőri kíséret mellett a határt mintegy húsz perc alatt érik el a migránsok, akik ezután Miklóshalmára (Nickelsdorf) gyalogolnak, ahonnan buszok viszik őket tovább Bécsbe. 
   

Az elmúlt napokban is indult már útnak gyalog több száz migráns a hegyeshalmi vasútállomásról a határ felé, miután csak a településig közlekedő vonattal utaztak és nem fértek fel vagy nem akarták megvárni a Hegyeshalomból Bécs felé közlekedő járatokat.

 

Több vonattal utaztak nyugat felé migránsok a Keleti pályaudvarrólTöbb vonattal utaztak migránsok Bécs, illetve délután Hegyeshalom felé csütörtökön a Keleti pályaudvarról. Este hat előtt mintegy százan álltak sorba a peronoknál, előtte, az öt óra után indult vonattal két-háromszázan indultak nyugat felé - tapasztalta az MTI tudósítója. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a rendőrök sorba állították az embereket egy kordon mellett, úgy engedték felszállni őket a nyugat felé tartó vonatokra.

A hangosbeszélő délután tudatta, hogy a vonatok csak Hegyeshalomig közlekednek, a nemzetközi jegyeket visszaválthatják az utasok. Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínen arról számolt be, hogy tolmácsok közölték a várakozókkal: mindenki fel fog tudni szállni a vonatokra. Mint mondta, a migránsok tudták, hogy csak Hegyeshalomig utazhatnak. Az osztrák vasúttársaság kora délután jelezte: túlterheltség miatt átmenetileg nem indít vonatokat Bécs és Budapest között.
   

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján még azt közölte, hogy mintegy kétezer illegális bevándorló várakozik a Keleti pályaudvarnál.

 

 

Túlterhelt az ÖBB

 

A vasúttársaság közlése szerint jelenleg különjáratokat sem indítanak Münchenbe, mivel jelenleg sokkal több menekültet kell Bécsbe szállítani, mint elutaztatni az osztrák fővárosból. A Münchenbe tartó menetrendszerinti járatok közlekednek, azonban csak annyi embert engednek fel rá, amennyi a szabad ülőhely.

   

Az ÖBB szóvivője a Reuters hírügynökség jelentése szerint arról beszélt, hogy várhatóan a nap további részében nem fognak járni a vonatok. A hírügynökségnek a szóvivő megerősítette, hogy mindkét irányban felfüggesztették a vonatközlekedést. 
   

Az utóbbi két hétben csaknem minden vonatunk üzemelt, emiatt jelenleg kevesebb vonat áll rendelkezésre, hiszen a szerelvényeket karbantartani és takarítani kell - közölte a társaság szóvivője. 
   

Az ÖBB egyelőre nem árusít jegyeket az érintett járatokra. A Nezsideri (Neusiedl) és Bruck an der Leitha településekről ingázók és az innen közlekedő iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg - áll a társaság közleményében.
   

Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. 

Átmenetileg csak Hegyeshalomig közlekednek a MÁV-Start Zrt. vonatai a Budapest-Bécs vonalon - tudatta a vasúttársaság csütörtökön, nem sokkal azt követően, hogy osztrák partnere jelezte: túlterheltség miatt átmenetileg nem indít vonatokat a két főváros között. 


A MÁV-Start közlése szerint az intézkedés miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon késések előfordulhatnak. (MTI)

2015.09.08
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett felszolgáló, bárpincér, gyári munka takarító, recepciós, értékesítő, eladó, sofőr, villanyszerelő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.09
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett targoncás, kozmetikus, szoftverfejlesztő, gyári munka, szobalány, takarító, szakács, pultos, konyhai kisegítő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.09
Az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól - javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban.

2015.09.10
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett bárpincér, recepciós, ablaktisztító, szobalány, gyári munka, szakács, masszőr, animátor, fuvarszervező, szakács és más osztrák állásokra válogattunk ausztriai munkákat.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség