Nem Walking Dead, hanem hagyomány: ma este elszabadulnak a krampuszok Ausztriában

2014.12.05

Mikulás előtti napon a krampuszoké a főszerep Ausztriában: számos településen rendeznek krampuszjárást (Krampus- vagy Perchtenlauf). Nagy, szőrös és hangos alakok hozzák rá a frászt a publikumra.

Krampuszok Gasteinertal-ban: ősi hagyományok, modern látványosság Fotó: gasteinertal.com
Krampuszok Gasteinertal-ban: ősi hagyományok, modern látványosság Fotó: gasteinertal.com

 

A Facebookon számos rendezvényet hirdetnek, a koreográfia hasonló, a helyi közösség, különböző szervezetek tagjai súlyos öltözötet vesznek fel és kéi faragású maszkokban indulnak útnak. Számos helyen komoly látványosság a krampuszjárás, amit belépődíj ellenében lehet megtekinteni. A Wikipédia az alábbiakat írja:

"Ez az ördög formájú figura osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való, írja a Wikipédia. A német Krampus szó a karom jelentésű régi német Krampen szóból származik, a figurát egyes területeken Krampeln néven ismerik. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát csörgeti, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket megbünteti. A krampusz alakja minden bizonnyal a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolása pedig a keresztény gondolatkör gonosz elképzeléseire vezethető vissza. A jóságos ajándékosztó megtestesítője mellett, aki a Mikulás, szükség volt a rosszaság és a büntetésosztó megformálására is. A keresztény néphagyomány következtében a jóságos Mikulás mellett a gonosz krampusz, az ördöggel azonosult. A krampusz mára már megszelídült, hiszen a bécsi cukrászdák kedves kis marcipán krampusz figurákat gyártanak és a játékboltok is szívesen árulnak vidám és mókás krampuszbábokat.

Stájerországban ősi hagyomány, hogy minden december 5-én éjjel nagy krampuszfelvonulást rendeznek. A fiatalok ilyenkor mesealakoknak, krampusznak öltöznek, álarcot öltenek, bekormozzák az arcukat, testüket és láncot csörgetve végigjárják a házakat. Mostanában december 1-jén van a legnagyobb krampuszfelvonulás Ausztriában, Schladmingban (Stájerország). Ekkor körülbelül 500 krampusz tűnik fel."

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség