Müncheni ámokfutás: rémhírek, több mint hatezer hívás, teljes felfordulás - a tragédia kronológiája

2016.07.25

A 9 áldozattal járó müncheni lövöldözés elkövetője a nyomozás vasárnapi állása szerint alaposan tanulmányozott korábbi ámokfutásos bűncselekményeket, és valószínűleg egy éve tervezte már a vérengzést. A Die Welt online kiadása összeállította a tragikus eset kronológiáját.

A lövöldözés helyszíne Münchenben Fotó. Boston Globe
A lövöldözés helyszíne Münchenben Fotó. Boston Globe

 

 

Pénteken kora este kezdődött a rémálom, a fülledt kora estében rengeteg vannak az utcán München Moosach negyedében, írja a hírportál. A McDonald’s-ban is nagy a forgalom, sokan talán azért jöttek, mert egy  Facebook-felhasználó meginvitálta őket: gyertek el a Mekibe az OEZ (Olimpia-Einkaufzentrum – a város legnagyobb bevásárló-központja), meghívlak benneteket, csak ne legyen túl drága – a profilt valószínűleg David S., az elkövető hozta létre.


A bejegyzés fiataloknak szól és halálos csapda: a norvégiai Utoya szigetén történt tömegmészárlás ötödik évfordulója van – Anders Breivik napra pontosan ekkor követte el a tettét.


17 óra 52 perckor David S. kilép a gyorsétterem vécéjéből és lőni kezd. A fegyvert valószínűleg a mellékhelyiségben töltötte meg. Öt embert gyilkol meg. Áldozatait véletlenszerűen választja ki, azok nem tudnak a Facebook-meghívásról és nem ismerik az elkövetőt. Az emberek pánikba esnek, menekülnek, a tettes kifut utánuk az utcára.


David S. kék nadrágot és fekete inget visel, kis piros hátizsák van nála. Nehezen mozog. Egy telefonnal készített videón látszik, ahogy ismét felemeli a pisztolyát és tüzelni kezd. Megint pánik tör ki, két embert ér halálos lövés. Münchenben még sohasem történt ilyen bűncselekmény.
A videó felkerül a világhálóra és futótűzként terjed. A tettes apja felismeri a fiát, még tart a rendőrségi akció, amikor az egyik rendőrőrsön jelentkezik és segítséget kér.


A hatóságokhoz már befutottak az első riasztások. A hír azonban a Facebookon, Twitteren és más portálokon is terjed. A közösségi médiát elárasztják a segítségkérések, pletykák, téves információk – a város felbolydul a sokszor alaptalan és ellenőrizetlen információktól. A rendőrség megpróbál saját Twitter- és Facebook-oldalán hiteles infókat közölni – többek között arra kérnek mindenkit, hagyjanak fela rémhírek terjesztésével.


David S. a gyorsétterem elől dél fele indul el, és tovább tüzel. Az egyik bolt előtt ismét megöl egy embert. Aztán bemegy a Olympia-Einkaufszentrum-ba (OEZ), a város egyik legnagyobb bevásárló központjába. A földszinten, a mozgólépcsőknél újabb halálos lövést ad le az elkövető. Az emeleten lévő autóiskola vezetőjének figyelmét felkeltik a zajok, lemegy az utcára, ahol fekvő embereket lát. Telefonon értesíti a rendőröket, akik közben megérkeznek és visszaküldik az irodába, ahol 20 ember várakozik.


A centrum körüli utcákban pánik tör ki. A forgalmat leállítja, a rendőrség lezárja a környéket, mentők érkeznek, a levegőben helikopter köröz. A hatóságok már tudják, hogy rendkívül súlyos a helyzet, azonban nincsenek könnyű helyzetben, mert a plázából érkező első segélyhívások három elkövetőről beszélnek, akik közül egyik puskával vagy gépfegyverrel van felszerelve. A közösségi médiából ismét ömlenek az ellenőrizetlen információk – valaki még Allah akbar kiáltást is hallani vélt.


Az csak később derül ki, hogy az iszlamista szál teljesen tévútnak bizonyul. Viszont a nizzai terrortámadás és a würzburgi késelés miatt hatalmas a feszültség az országban. Mindenki tisztában van azzal, hogy mit jelentenek egy zsúfolt bevásárlóközpontból érkező, fegyveres támadásról szóló hívások. A rendőrség hat óra alatt 4320 bejelentést kap az esettel kapcsolatban.


A helyszínen a hatóságok közben kiterelik az embereket a plázából – menekülés közben 35-en sérülnek meg a városban, mivel több helyen pánik tör ki, amikor látni vélik a tettest. A többség könnyebb sérüléseket szenved, van viszont egy súlyos koponyasérülés is. 


A lelőtt áldozatok többsége fiatal, többnyire Münchenben vagy a környéken élő kiskorú bevándorlók, egy 15 éves magyar fiú, egy 14 éves német és egy 14 éves hontalan lány, egy 14 éves és egy 15 éves német-török kettős állampolgár fiú, egy 17 éves görög fiú, egy 19 éves német és egy 20 éves koszovói fiatalember, és egy 45 éves török nő.


Péntek este röviddel hat óra előtt a rendőrök még mindig nem tudják, hol lehet David S. Azonban a környező házak egyikében a 20 éves Mersid és szomszédjuk, Thomas Salbey felfedezik. A fiú és az apja azért mennek ki az erkélyre, hogy megnézzék, ki petárdázik. Akkor látják meg a parkolóház nyitott tetején álló elkövetőt. Mersid telefonjával filmezni kezd, a szomszéd, Thomas Salbey, egy idősebb markolóvezető szidni kezdi az elkövetőt. Ordítozva vitatkoznak, ekkor hangzik David S. szájából, hogy ő inkább német. Salbey sörösüveget vág hozzá, a tettes lőni kezd, Mersidet és apját üvegszilánkok sebzik meg. David S. még mindig  viseli a hátzsákot.


A parkolóház tetején megtölti a fegyvert, egy Glock 17-est. A rendőrség itt később nem csak üres hüvelyeket, hanem éles töltényeket talál. A fegyver tárjába 17 lövedék fér. Az ámokfutás során összesen 57 lövés dördül el. A Glcokot David S. a deep weben (vagy Darknet) keresztül ( a net azon része, ahol azonosíthatatlanul lehet kereskedni illegális dolgokkal) keresztül szerezte be. Egy színházi kellékfegyverről van szó, amit előbb hatástalanítottak, majd újra átépítettek, és használhatóvá tették. A sorszámot leköszörülték róla.


A rendőrség ekkor akad lövöldözőre. Még a parkolóház tetején felfedezi egy rendőr, rá is lő, azonban a lakóházakkal körbevett terepen elhibázza. Az elkövetőnek sikerül elmenekülnie – a rendőrség ismét szem elől veszíti.


Közben egy különleges rendőrségi is a helyszínre érkezik, azonban a hatóságok még mindig nem tudják, hány elkövetővel van dolguk. A pláza közelében két metróvonal megállója is található, attól tartanak, hogy ha több tettes volt, akár a belvárosba is elmenekülhettek. A rendőrség a Twitteren kéri a polgárokat, hogy kerüljék a környéket, ne menjenek ki az utcára.


Végül két és fél órával az események után egy járőr fedezi fel David S-t, még a pláza közelében. A rendőrök 800 méterre az OEZ-től állítják meg a még mindig pisztollyal a kézben járkáló fiatal férfit. A felszólításra rögtön reagál: saját fejének szegezi a fegyvert és elsüti. Azonnal meghal.
A hátizsák azonban gyanús a hatóságoknak, egy keresőrobotot szállítanak a helyszínre, mert attól tartanak, robbanószert rejthet a táska. végül csak 300 lőszert találnak benne.Münchenben még órákig tart a felfordulás. Egyik téves riasztás a másik után érkezik, több helyről jelentenek lövöldözést, a Marienplatzról pedig túszejtésről érkezik riasztás. Csak szombat hajnali fél kettő után jelenti be a rendőrség, hogy csak egyetlen tettes volt. (Die Welt)

 

 

Az ámokfutó barátja tudhatott a tervezett vérengzésről

 

A müncheni ámokfutás elkövetőjének őrizetbe vett barátja tudhatott a vérengzés tervéről -  közölték a nyomozás vezetői hétfőn a bajor tartományi fővárosban. Az ámokfutó vasárnap este őrizetbe vett 16 éves afgán állampolgárságú barátja egy mobiltelefonos azonnali üzenetküldő szolgáltatással folytatott üzenetváltás rekonstrukciója alapján valószínűleg találkozott az ámokfutóval a lövöldözés helyszínének közelében röviddel a vérengzés kezdete előtt. 


Valószínűleg azt is tudta, hogy az ámokfutónak van egy lőfegyvere. Mindennek alapján feltételezhető, hogy "tudott valamit" a tervezett vérengzésről - mondta Thomas Steinkraus-Koch müncheni ügyész. Az ámokfutó barátja a péntek esti lövöldözés után önként jelentkezett a rendőrségnél. Azért vették őrizetbe, mert tanúvallomásában ellentmondásokat mutattak ki. Megállapították, hogy megpróbálta törölni telefonjáról az üzenetváltást. Bűncselekmény feljelentésének kötelezettsége elmulasztásával gyanúsítják, és hétfőn kezdeményezték letartóztatását.
   

A 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövető és barátja egy kórház pszichiátriai osztályáról ismerték egymást, ahol tavaly mindketten
fekvőbetegek voltak. A későbbi ámokfutó bizalmába fogadta az afgán fiút, a többi között elmondta neki, hogy gyűlöli az embereket, erőszakos cselekményekről fantáziál és rajong a norvég Anders Behring Breivikért, a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás elkövetőjéért - mondta Thomas Steinkraus-Koch.
   

Az ámokfutó péntek este München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben, illetve előtte és az OEZ-ben agyonlőtt 9 embert, majd végzett magával. (MTI)
 

 

Az elkövető egy éve tervezhette a vérengzést

 


A müncheni lövöldözés elkövetője a nyomozás vasárnapi állása szerint alaposan tanulmányozott korábbi ámokfutásos bűncselekményeket, és valószínűleg egy éve tervezte már a vérengzést. Áldozatai többnyire kiskorú bevándorlók voltak, de nincsenek arra utaló jelek, hogy célzottan választotta volna ki őket. A péntek esti támadás három sebesültje még életveszélyben van, és időközben elkezdődött a politikai vita arról, hogy milyen tanulságok vonhatók le a hatóságok által előzetesen nem politikai hátterű ámokfutásként besorolt esetből.


A müncheni ügyészség, a városi rendőrség és a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) vasárnapi közös sajtótájékoztatóján Münchenben elhangzott, hogy a 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövető egy éve járt a 16 halálos áldozatot követelő winnendeni ámokfutás helyszínén, ahol fényképeket is készített, és ezután kezdhetett hozzá a vérengzés kiterveléséhez.  Az elkövető számítógépén találtak egy kiáltványt is, a szöveg elemzése még nem ért véget - közölték.
   

A Münchenben született és nevelkedett fiatalember holmijai között és adathordozóin számos anyagot - újságcikkeket, könyveket - találtak ámokfutásokról. Foglalkozott a norvég Anders Behring Breivik 77 halálos áldozatot követelő ámokfutásával is, amelynek ötödik évfordulóján, pénteken vérengzett Münchenben, de a Breivik-féle 1500 oldalas kiáltványt nem találták meg nála. Azonban az adathordozók vizsgálatával nem végeztek, több terabájt anyagot kell még átnézni.
     

Egyelőre nem tudni, hogy miért éppen München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben kezdett lövöldözni, de az biztosnak tűnik, hogy tettének nincsenek politikai vagy vallási vonatkozásai és áldozatait véletlenszerűen választotta ki.
   

A környék lakossági összetételéből is adódik, hogy a gyorsétteremben mindig vannak "migránsgyerekek" - mondta Robert Heinberger, az LKA vezetője.
   
Az elkövető igyekezett minél több embert a gyorsétterembe csábítani egy közösségi portálon nyitott hamis - egy valódi személy nevével, fényképével visszaélve létrehozott - profil révén szétküldött üzenetekkel. A nyomozás előzetes megállapításai alapján az áldozatok között nincs olyan ember, akivel kapcsolatban állt a közösségi portálon.
   

AAz előzetes adatok szerint az elkövető szociofóbiában (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) szenvedett. Tavaly nyáron hosszabb ideig egy kórház gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztályán feküdt, és a vérengzést megelőző időszakban gyógyszeres kezelés alatt állhatott. Azt egyelőre nem tudni, hogy szedte-e a gyógyszereket. Előfordulhat, hogy megszakította a kezelést, ami hozzájárulhatott az ámokfutáshoz vezető lelkiállapot kialakulásához.
   

A helyszínre vasárnap is ezrek mentek el, hogy virággal, gyertyával fejezzék ki együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival, és városszerte több megemlékezést tartottak. Reinhard Marx münchen-freisingi bíboros érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke a Miasszonyunk-templomban tartott szentmisén az egymás iránti figyelem erősítésére és megbékélésre szólított fel.
   

Az eset tanulságairól kezdődött politikai vitában Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter, a jobbközép CDU politikusa és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokraták (SPD) elnöke a fegyvertartás szabályainak felülvizsgálatára helyezte a hangsúlyt vasárnapi interjúkban.
   

Thomas de Maiziere egy korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a münchenihez hasonló vérengzésekben az interneten elérhető erőszakos videóknak és az erőszakos számítógépes játékoknak is van szerepe.
   

Erről beszélt egy vasárnapi interjúban a CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának vezetője, Volker Kauder is, aki szerint "az internet szabadsága nem abszolút érték", és határt kell szabni mindennek, ami erőszakra ösztönöz. Hozzátette, hogy meg kell vizsgálni a belső nézőpontú erőszakos online játékok szabályozását is.
   

Várhatóan a német hadsereg (Bundeswehr) belföldi bevetésének alkotmányos szabályozása is vitatéma lesz a müncheni ámokfutás és a hét elején történt würzburgi iszlamista támadás révén. Ezt jelzi, hogy Joachim Herrmann bajor belügyminiszter egy interjúban - amely még a müncheni eset előtt készült - azt mondta, lehetőséget kell adni a rendőrségnek arra, hogy terrorveszély esetén segítséget kérjen a Bundeswehrtől. (MTI)

 


 

 

2016.07.23
A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a péntek este történt müncheni lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek "egyáltalán nincs köze a menekültek témájához" - közölte szombaton a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.

2016.07.25
Felrobbantotta magát egy 27 éves férfi a németországi Ansbachban vasárnap este egy zenei fesztiválon, közölte a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann. A merénylő meghalt, 12 személy sérült meg, hárman súlyosan. A politikus szerint nagyon valószínű, hogy iszlamista merénylet van szó.

2016.07.25
Hétfőn ismét osztrák partneroldalainkról és más állásportálokról gyűjtöttünk össze ausztriai munkákat. Egyebek mellett pincér, pénztáros, bolti eladó, gyári munka, ápoló, szobalány, kozmetikus, konyhai kisegítő, takarító, targoncás és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.07.25
Nemzetközi embercsempész hálózatot számoltak fel Ausztriában, a gyanú szerint a banda összesen mintegy ezer embert szállított illegálisan az országba - közölte a salzburgi rendőrség hétfőn.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség