Modern rabszolgák: könyv született az Ausztriában dolgozó magyar ingázókról

2016.03.11

Kuntz Zoltán maga is több helyen dolgozott Ausztriában, most könyvet írt a szomszédos országban dolgozó, ingázó magyar munkavállalókról. A szerzővel a Kisalföld online verziója készített

 

 

Naponta magyarok ezrei lépik át az osztrák határt, hogy munkába induljanak. Tavaly már hivatalosan több mint hetvenezren dolgoztak nyugati szomszédunknál, sok ezren pedig feketén vállalnak munkát odakinn. Vajon mi veszi rá hon társainkat, hogy több kilométeres kocsisorokban kígyózzanak nap mint nap, évszaktól függetlenül, mert osztrák munkaadójukhoz időben oda kell érniük? Munkájukért cserébe jobb megélhetést, magasabb életszínvonalat remélnek, írja a könyv ismertetője
 

A szerzővel, Kuntz Zoltánnal a kisalfold.hu készített interjút, ebből közlünk egy részletet.


– Könyvéről azt írta, hogy „Nem ígér többet, mint a Lajtán túl elhullatott magyar vért, verítéket és könnyeket. Egy másik ország gazdaságát gyarapítók reményét." Ez elég negatívan hangzik ahhoz képest, hogy mennyieket vonz az ingázás.


– Több évszázaddal ezelőtt a német ajkúak települtek be hozzánk, több szőlőműves is, de a folyamat most megfordult, mi kezdtünk el egyre nagyobb számban átjárni hozzájuk. Tudok olyan ingázó magyarról, aki ausztriai munkahelyére tartva, útközben halt meg. Miért kell naponta messzire mennünk a jobb bérért? Miért nem jobb az élet helyben? Ilyen szempontból negatív, egyáltalán nem szívderítő a helyzet. Diplomások vasalnak, tányért törölgetnek az osztrákoknál és többeket kezelnek megalázóan, de persze sokan a szakmájukban találtak maguknak helyet a határ túloldalán.


– Akkor született meg a könyv ötlete, amikor őrizte a szélerőműveket, s volt ideje gondolkodni? Miért írta meg?


– A szélerőművek tövében született meg az ötlet. Azon gondolkodtam, mit keresek én itt két diplomával. Miért autózok esőben, szélben, fagyban, forróságban az otthonomtól messzire, olyan helyre, ahova az ivóvizet is magunknak kell hozni? A devizahitelem miatt kényszerültem erre, különben nem döntöttem volna így. Az eredeti szakmám gyógy- és pszichopedagógus. Azért akartam megírni a könyvet, hogy az Ausztriában jobb életért küzdők érzéseit többen megismerjék.


– Egyszerűnek tűnik a válasz arra a kérdésre, mi vesz rá ezreket az ingázásra. A jó bér. Így gondolja ön is?


– Nem csak a bér az oka. Sok ingázó véleményét elolvastam erről, sokakat meghallgattam, és nem érzik jól magukat Magyarországon. A légkör se tetszik nekik, nem csak a fizetés. Többeknek az a tapasztalatuk, hogy csak akkor számít jobbnak a keresetük az itthon dolgozókénál, ha pénzüket itthon költik el. Mások ki is akarnak költözni Ausztriába és például a bécsi magyarok összefognak, jellemzően jól érzik magukat az osztrák fővárosban. S sok pénzt utalnak haza rokonaiknak.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

2016.03.10
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, ápoló, logisztikus, szakács, bolti eladó, rendszermérnök, szoftverfejlesztő, masszőr és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.10
Mivel az osztrák fővárosban is egyre népszerűbbek a közösségi megosztó portálok, és egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból, Bécs tájékoztató honlapot indított gyakorló és leendő szál