Modern rabszolgák: könyv született az Ausztriában dolgozó magyar ingázókról

2016.03.11

Kuntz Zoltán maga is több helyen dolgozott Ausztriában, most könyvet írt a szomszédos országban dolgozó, ingázó magyar munkavállalókról. A szerzővel a Kisalföld online verziója készített

 

 

Naponta magyarok ezrei lépik át az osztrák határt, hogy munkába induljanak. Tavaly már hivatalosan több mint hetvenezren dolgoztak nyugati szomszédunknál, sok ezren pedig feketén vállalnak munkát odakinn. Vajon mi veszi rá hon társainkat, hogy több kilométeres kocsisorokban kígyózzanak nap mint nap, évszaktól függetlenül, mert osztrák munkaadójukhoz időben oda kell érniük? Munkájukért cserébe jobb megélhetést, magasabb életszínvonalat remélnek, írja a könyv ismertetője
 

A szerzővel, Kuntz Zoltánnal a kisalfold.hu készített interjút, ebből közlünk egy részletet.


– Könyvéről azt írta, hogy „Nem ígér többet, mint a Lajtán túl elhullatott magyar vért, verítéket és könnyeket. Egy másik ország gazdaságát gyarapítók reményét." Ez elég negatívan hangzik ahhoz képest, hogy mennyieket vonz az ingázás.


– Több évszázaddal ezelőtt a német ajkúak települtek be hozzánk, több szőlőműves is, de a folyamat most megfordult, mi kezdtünk el egyre nagyobb számban átjárni hozzájuk. Tudok olyan ingázó magyarról, aki ausztriai munkahelyére tartva, útközben halt meg. Miért kell naponta messzire mennünk a jobb bérért? Miért nem jobb az élet helyben? Ilyen szempontból negatív, egyáltalán nem szívderítő a helyzet. Diplomások vasalnak, tányért törölgetnek az osztrákoknál és többeket kezelnek megalázóan, de persze sokan a szakmájukban találtak maguknak helyet a határ túloldalán.


– Akkor született meg a könyv ötlete, amikor őrizte a szélerőműveket, s volt ideje gondolkodni? Miért írta meg?


– A szélerőművek tövében született meg az ötlet. Azon gondolkodtam, mit keresek én itt két diplomával. Miért autózok esőben, szélben, fagyban, forróságban az otthonomtól messzire, olyan helyre, ahova az ivóvizet is magunknak kell hozni? A devizahitelem miatt kényszerültem erre, különben nem döntöttem volna így. Az eredeti szakmám gyógy- és pszichopedagógus. Azért akartam megírni a könyvet, hogy az Ausztriában jobb életért küzdők érzéseit többen megismerjék.


– Egyszerűnek tűnik a válasz arra a kérdésre, mi vesz rá ezreket az ingázásra. A jó bér. Így gondolja ön is?


– Nem csak a bér az oka. Sok ingázó véleményét elolvastam erről, sokakat meghallgattam, és nem érzik jól magukat Magyarországon. A légkör se tetszik nekik, nem csak a fizetés. Többeknek az a tapasztalatuk, hogy csak akkor számít jobbnak a keresetük az itthon dolgozókénál, ha pénzüket itthon költik el. Mások ki is akarnak költözni Ausztriába és például a bécsi magyarok összefognak, jellemzően jól érzik magukat az osztrák fővárosban. S sok pénzt utalnak haza rokonaiknak.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

2016.04.03
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett kozmetikus, karbantartó, szobalány, pincér, konyhai kisegítő, gyári munka, asztalos, mérnök, programozó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.10
250. jubileumát ünnepli idén Bécs vidámparkja, a Práter. A kerek évfordulóról külön kiállítással emlékeznek meg, az Óriáskerék pedig új gondolákat kap. A régieket már el is kapkodták.

2016.03.10
Mivel az osztrák fővárosban is egyre népszerűbbek a közösségi megosztó portálok, és egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból, Bécs tájékoztató honlapot indított gyakorló és leendő szállásadók számára, hogy biztosítsa a tisztességes versenyt.

2016.03.10
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, ápoló, logisztikus, szakács, bolti eladó, rendszermérnök, szoftverfejlesztő, masszőr és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.13
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szoftverfejlesztő, pénztáros, üzletvezető, gyári munka, mezőgazdasági kisegítő, szakács, pincér, masszőr, recepciós és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.14
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett kegesztő, villanyszerelő, takarító, pénztáros, üzletvezető, gyári munka, szobalány, vendéglátós kisegítő, ács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.15
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, pultos, szobalány, eladó, pénztáros, komissiózó, masszőr, pincér, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.16
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról származó ausztriai munkákra hívjuk fel a figyelmet. Egyebek mellett szobalány, mérnök, CNC-s, szoftverfejlesztő, gyári munka, kőműves, autószerelő, konyhai kisegítő, takarító, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.17
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett programozó, konyhai kisegítő, takarító, szobalány, gyári munka, bolti eladó, masszőr, lakatos, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.20
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szoftverfejlesztő, mérnök, villanyszerelő, gyári munka, szobalány, mosogató, szakács, pincér, sofőr és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.21
Az adórendőrség és a közlekedésrendészet tartott ellenőrzést hétfőn hajnaltól az A4-es autópályán, Ausztriában, Nickelsdorfnál. Az előbbi hatóság emberei a külföldi munkavállalókat igazoltatták, az utóbbiak embercsempészeket kerestek, írja az ORF.

2016.03.25
A Bécsi Egyetem Szociológiai Intézete megvizsgálta, hogy milyen lenne az osztrák főváros bevándorlók nélkül. Tíz évvel lenne magasabb a lakosság átlagéletkora, betöltetlen maradna a szociális álláshelyek kétharmada és még egy jó pizzát sem lehetne kapni.

2016.03.28
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, szoftverfejlesztő, mosogató, gyári munka, pultos, pénztáros, eladó, szakács, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.28
Úgynevezett Section-Control mobil sebességmérő-egységet telepítettek az A2-es autópálya Grimmstein és Wiener Neustadt közötti szakaszára, ahol a sztráda felújítása zajlik, írja az ORF. Szerdától büntetésre számíthat, aki nem tartja be a korlátozást.

2016.03.29
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, mosogató, szobalány, burkoló, gyári munka, masszőr, pultos kisegítő, szakács, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.29
Súlyos baleset történt az ausztriai S6-os gyorsforgalmi úton kedden éjjel egy óra körül: egy személyautó letért az úttestről, rászaladt a korlátra, majd belecsapódott az alagút (Grasbergtunnel) falába Maria Schutz és Gloggnitz között, írja az Einsatzdoku tűzoltósági portál.

2016.03.29
Futballcsemege a javából: Klagenfurtban rendezik a francia bajnok és kupagyőztes párharcát augusztusban, írja az ORF. A Trophee des Champion névre hallgató szuperkupáról döntő meccset 2009 óta mindig Franciaországon játsszák le, volt már helyszín Montreal, Peking és New York is.

2016.03.31
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokhoz hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett CNC-s, teherautó-szerelő, szobalány, pincér, gyári munka, konyhai kisegítő, szakács, pincér, targoncás, gondnok és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.11
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett mérnök, ápoló, szoftverfejlesztő, raktári dolgozó, villanyszerelő, gyári munka, szobalány, konyhai kisegítő, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség