Migránsok érkeztek a körmendi befogadóállomásra, osztrák határellenőrzés Pinkamindszentnél és Rábafüzesnél

2016.05.02

Ahogy azt a Belügyminisztérium a múlt hét csütörtökön jelezte: megnyitották a körmendi ideiglenes befogadóállomást, egyes hírek szerint 10-12, más beszámolók szerint 30-40 menekült érkezett a vasi kisvárosba. A rábafüzesi és pinkamindszenti átkelőn hétfőn reggel az osztrák hatóságok megkezdték a határellenőrzést.


A menekülteket busszal szállították Körmendre Fotó: Vas Népe/Szendi Péter

 

A Vas Népe Online fotósorozat a menekültek érkezéséről.
 

A Vas Népe Online képei a határellenőrzésről.
 


Hétfőn kora délután érkezett egy autóbusz a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolához, írja a vaol.hu. A sofőrnek új volt a terep: továbbhajtott a 8­as főúton, úgy fordult vissza a Kandó Kálmán utcához. Onnan, az iskola hátsó bejáratán hajtott az intézménybe, belügyminisztériumi területre az autóbusz. 10-­12 migráns szállt le. Férfiak és nők vegyesen, gyerekek nem voltak a csoportban.


Bőröndökkel, csomagokkal érkeztek a menekültek – a hivatalos közlés szerint: már regisztrált, orvosi vizsgálatokon átesett, Magyarországon menedékkérelemért folyamodott illegális migránsokat szállásoknak el a körmendi ideiglenes befogadóállomáson.
 

Háromszáz férőhelyes a sátortábor, a múlt heti hivatalos tájékoztatáson folyamatos feltöltésről beszélt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal régiós igazgatója. Katonák is jönnek hamarosan: a Magyar Honvédség negyvenfős kontingenst telepít Körmendre, olvasható a vaol.hu anyagában.


Az MTI beszámolója szerint a jármű nem volt egészen tele, 30-40-en utaztak rajta. Meg nem erősített információ szerint a migránsok a bicskei befogadóközpontból érkeztek.
   

A táborban készültek az érkezők fogadására: a kerítésen kívülről az látszott, hogy a katasztrófavédelem munkatársai igazgatták a sátrakat, számítógépeket és különböző ládákat cipelő emberek járkáltak, több civil rendszámú személyautó és kisteherautó hajtott be a rendészeti iskola udvarára, amelyek csomagokat, élelmiszert szállítottak.
   

Mivel a tábor nyitottan működik, onnan bármikor szabadon távozhatnak a migránsok. Körmenden érezhetően nagyobb a rendőri jelenlét, a szakközépiskola körüli utcákban több járőrautó is várakozott. 
 

Az osztrák oldalon a pinkamindszenti és a rábafüzesi határátkelőhelyen az osztrákok határellenőrzést vezettek be, az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy az Ausztria felé tartó járműveket megállították, belenéztek a csomagtartóba, kérték az iratokat. Az olyan zárt vagy elsötétített ablakú járművekre különösen figyeltek, amelynek utasterébe nem lehetett belátni.
   

Hétfőn délelőtt a rábafüzesi határátkelőhelyen a szokottnál kisebb volt a forgalom, a határellenőrzés se a teherforgalmat, se a személyforgalmat nem késleltette. Fizikai határzár, kerítés vagy "szárnyas kapu" építésének egyelőre nem volt nyoma. (MTI)

 

 

2016.04.27
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett programozó, zsaluzó, szakács, gyári munka, targoncás, pincér, szobalány, konyhai kisegítő, pénztáros és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket

2016.04.28
Az ausztriai hatóságok csütörtökön reggel minden autóst megállítanak a kelénpataki (Kilngenbach) határátkelőn.

2016.04.29
Gondosan álcázott osztrák rendőrségi eszközbe szaladt bele szerdán a soproni határátkelő előtt, még az ausztriai oldalon egy bécsi fotós. Szerinte sunyi módon álcázott radarral kaszálják az autósokat, a megosztott fotókhoz hozzászólók szerint nem sebességmérőről van szó.

2016.04.29
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett asztalos, pincér, recepciós, gyári munka, villanyszerelő, autószerelő, sofőr, szakács, komissiózó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.05.02
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, üzletvezető, lakatos, hegesztő, szoftverfejlesztő, kozmetikus, gyári munka, pincér, szobalány, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.05.02
Kísérleti jelleggel este 9 óráig tarthat nyitva két bécsi piac, hogy így vegyék fel a versenyt az élelmiszerüzletekkel. Ha sikeres lesz a teszt, augusztustól az összes piac követheti a példájukat. A többiek addig zenés programokkal igyekeznek vevőket csábítani.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség