Menekülthullám: több száz migráns indult el gyalog Budapestről Bécs irányában az autópályán

2015.09.04

Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba, a menet eleje délután három órakor elérte a főváros határát - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A rendőrség délután négy óra után azt közölte: az úton már mintegy ezren haladnak.

A Keleti pályaudvartól indult illegális bevándorlók a Budaörsi úton - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
A Keleti pályaudvartól indult illegális bevándorlók a Budaörsi úton - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán


18:48 Ahol a bevándorlók menete halad az autópályán, nincs autóforgalom 


Ahol a Keleti pályaudvarról elindult illegális bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát - mondta az MTI kérdésére Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti budapesti sajtótájékoztatóján.  A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezelje a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800, együtt haladó migránssal.  


Arra az újságírói kérdésre, hogy hasonló esetben, ha egy magyar állampolgár kisétálna az autópályára, megbüntetnék, Balázs László azt mondta: a bevándorlókat megfelelő számú rendőr kíséri annak érdekében, hogy senkinek ne essen baja.  Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ehhez hozzátette: rendkívüli helyzetről van szó, amelynek kezelése rendkívüli megoldásokat igényel. A menetről azt mondta: a rendőrség folyamatosan próbálta letessékelni az autópályáról a bevándorlókat, de ezt ők folyamatosan megtagadták. 


A Keleti pályaudvarnál történt esetről Balázs László annyit közölt: az állomás mellett elhaladó 7-es buszból valaki kidobott egy ásványvizes palackot, amely eltalált egy bevándorlót. Ő könnyebben sérült. Az ügyben a buszról előállítottak nyolc embert garázdaság miatt, akik közül dobhatta valaki a palackot. Azt azonban cáfolta, hogy tömegverekedés történt volna.  Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy azonosították azt a 64, még keresett embert, akik a bicskei befogadóállomásról futottak el: közülük 63 afgán és egy pakisztáni állampolgár. A csoportban több család is van. 


Beszámolt arról is, hogy a Bicskén veszteglő vonatról 67 migráns befogadása történt meg, de folyamatosan szállnak le a vonatról és folyamatosan zajlanak a befogadások is. A rendőrség közlése szerint még megközelítőleg 200-an vannak a szerelvényen. Ugyanígy megtörtént a Nagyszentjánoson megállított szerelvényről leszállt migránsok közül annak a 37-nek a regisztrációja Vámosszabadiban, akik hajnali kettőkor döntöttek úgy, hogy együttműködnek a hatóságokkal. 
 

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője a sajtótájékoztató elején rögzítette: a rendőri vezetők az irányításuk alá tartozó szerveket és szervezeteket a hatályos jogi normáknak mindenben megfelelően irányítják. A rendőri szervek közötti együttműködésben fennakadás nincs és nem is lesz - mondta. Leszögezte: a rendőri állomány feladatait jogszerűen, szakszerűen és arányosan, a megfelelő védőfelszerelésekben látja el, részükre egyértelmű és világos utasítások kerültek és kerülnek kiadásra.


Úgy fogalmazott: a rendőri vezetők, irányító parancsnokok alapvető kötelessége a személy állományról való gondoskodás, amely teljesült és teljesül. A rendőrség teljes személyi állománya a feladatait fegyelmezetten, elkötelezetten teljesítette, hajtotta végre - tette hozzá.

 

18:41 Meghalt egy férfi a bicskei vasútállomásnál -  pakisztáni férfi hunyt el

 

Meghalt egy ötven év körüli férfi Bicskén, akit a mentősök nem tudtak újraéleszteni - mondta el az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-nek. A rendőrség megerősítette: egy 51 éves pakisztáni férfi hunyt el. 


Győrfi Pál közölte, a helyben lévő mentőegység érkezett egy összeesett férfihoz, akit a vasúti sínek közelében láttak el. A férfit ötven percig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. Hozzátette: az elhunyt személyazonosságát a rendőrség fogja tisztázni, a halál pontos okát pedig szakértői vizsgálat állapítja meg.        


A rendőrség honlapján publikált közlemény szerint a péntek délutáni kitörés során az állomásról kifutó 350 migráns között volt az az ismeretlen személyazonosságú férfi, aki a szerelvénytől mintegy 800 méterre összeesett. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora esti sajtótájékoztatóján azt mondta: azonosították az elhunyt férfit, egy 51 éves pakisztáni állampolgárt. 


Hangsúlyozta: a rendőrség a vasúti szerelvényen tartózkodóknak számos alkalommal felajánlott élelmiszert, vizet, egészségügyi ellátást, de ezeket minden alkalommal elutasították.


18:29 Több százan hagyták el a röszkei gyűjtőhelyet -  visszamennek a gyűjtőhelyre


Önként buszra száll az a 200-250 migráns, aki több kilométert gyalogolt Szeged felé, miután kitört a röszkei Dugonyi úti gyűjtőpontról péntek délután - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A csoportot busszal viszik vissza a röszkei gyűjtőhelyre. 


Mint arról az MTI korábban beszámolt, az illegális bevándorlók közül Szeged-Szentmihályig jutottak el mintegy kétszázan, többen korábban leültek pihenni. A rendőrök egy vasúti átjárónál állították meg a csoportot, az embereket leültették a földre. A migránsokat testpáncélt viselő, sisakos rendőrök állják körbe.


A rendőrség honlapján nem sokkal korábban azt közölte, hogy több százan hagyták el a röszkei Dugonyi úti gyűjtőhelyet. A tájékoztatás szerint kevéssel délután négy óra előtt mintegy 300 illegális bevándorló hagyta el a létesítményt. Dél előtt mintegy háromszázan törtek ki a röszkei hangárnál található gyűjtőpontból, mert túl lassúnak ítélték kérelmük elbírálását. Néhány óra alatt valamennyiüket elfogták a rendőrök.

 

18:16 Szlovénia már nem ellenzi a kötelező menekültkvótátSzlovénia már nem ellenzi a menekültek elosztását szabályozó kötelező kvóta bevezetését az Európai Unióban, és hajlandó 2000 migránst befogadni - jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter pénteken újságíróknak. A miniszter elmondta: Szlovénia támogatja az Európai Bizottságnak a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó javaslatát, és nagyon sajnálja, hogy egyes európai országok erre nem hajlandók. 


Utalt arra, hogy Magyarországot és Görögországot humanitárius válság fenyegeti, ami pedig szolidaritásra kötelezi a többi tagállamot.  "Közös európai megoldást kell találni a menekülthelyzet kezelésére" - hangsúlyozta. 


Az Európai Bizottság - pénteki brüsszeli bejelentés szerint - jövő szerdán olyan javaslattal akar előállni, amelynek értelmében az EU-tagországoknak 160 ezer menekült befogadását kellene átvállalniuk a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól. Szlovéniának közel kétmillió lakosa van, és az országban viszonylag magas az egy főre jutó éves bruttó hazai termék. A munkanélküliség azonban 12,5 százalékon áll, ami miatt Szlovénia korábban ellenezte a kötelező kvóta bevezetését.


A védelmi minisztérium illetékese a közszolgálati televíziónak csütörtök este azt mondta, hogy Szlovénia 5000 menekült befogadására alkalmas kapacitással rendelkezik.  A migránsokat tíz településen helyeznék el az ország középső részén - tette hozzá. 


Miro Cerar miniszterelnök tavasszal még a menekültek önkéntes alapon történő befogadását támogatta, és 30 menekült átvállalását jelezte abból a 40 ezer emberből, akiknek az átköltöztetését májusban indítványozta a brüsszeli bizottság Olaszországból és Görögországból.

 

18:04 KKM: Bécs határozza meg viszonyát az Ausztria felé gyalogló migránsokkal kapcsolatban!A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felkéri az osztrák kormányt, hogy határozza meg viszonyát az M1-es autópályán Ausztria felé gyalogló migránsokkal kapcsolatban - közölte a tárca az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A minisztérium azt követően hozta nyilvánosságra közleményét, hogy péntek délután több száz migráns gyalog indult Ausztria felé a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba. A menet délután az M1-es autópályán haladt.

 


17:58 Az M1-es és az M7-es autópálya szétválásánál gyalogos tempóban halad a forgalomLassú haladásra kell számítaniuk az autósoknak az M1-es és az M7-as autópálya kivezető szakaszán a pályák szétválásánál, ott tart ugyanis a péntek délután a budapesti Keleti pályaudvartól elindult migránsok menetének eleje - mondta Lipták Gábor, az Útinform információs főmunkatársa az MTI-nek.  Lipták Gábor szerint az M1-M7 kivezető oldalán, a 7-14 kilométer közötti szakaszon, ahol rendőrök terelik a vonulókat, gyalogos tempóban halad a forgalom. Emiatt az 1-es főúton is lelassult a közlekedés Budaörsnél - tette hozzá.


Az M3-as kivezető szakaszán, ahol a 34-es kilométernél korábban baleset volt, nincs már forgalomkorlátozás, de lassabb tempóban lehet közlekedni a 34-26 kilométer közötti szakaszon. 

Pilisvörösvárnál olyan építési munka zajlik, ami miatt mindkét irányban több perces várakozásra kell számítaniuk az utazóknak.

 

17: 44 Nyolcvanan mentek önként a pályaudvarról a bicskei menekülttáborba


Körülbelül nyolcvanan mentek péntek délután önként a bicskei vasútállomásról a város menekülttáborába - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.


Délután fél hat körül 51 ember, köztük sok nő és kisgyerek - szállt fel az őket a táborba szállító buszra. A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat. Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról.

 

17:12 Több száz migráns elindult a Keleti pályaudvarról - új: ezren vonulnakPéntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba, a menet eleje délután három órakor elérte a főváros határát - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A rendőrség délután négy óra után azt közölte: az úton már mintegy ezren haladnak.  A csoport a fővárosból az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán halad, a járművek a belső sávban közlekedhetnek. Az úton lévő csoporthoz időközben többen csatlakoztak, létszámuk körülbelül 1000 fő. Köztük sok az újságíró és a civil is. A közlekedési rend fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárást hajt végre.


Útközben többen is vizet és gyümölcsöt adtak a menetelőknek, akik elfogadták a segítséget. A migránsok nem sokkal péntek 13 óra előtt indultak el a Keleti pályaudvartól, onnan a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba. A legtöbbjüknél csupán egy palack víz van, azzal indultak el Németország felé. Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelében, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik migránst.        


A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A vonulók előbb a Hegyalja úton, majd kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyánál megálltak, hogy bevárják a lemaradókat.        


Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni.        


Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket.  A rendőrség nem sokkal később azt közölte: a mintegy 500 fős csoport 13 óra körül vált ki a Keleti pályaudvarnál tartózkodó bevándorlók közül, haladási irányukat nem jelölték meg. Felvették a kapcsolatot a menet elején haladókkal, akik először azt közölték, hogy úticéljuk a budapesti német nagykövetség. Rövid idő elteltével a csoport élén haladók közölték a biztosításra kijelölt rendbiztossal, hogy céljuk gyalogosan eljutni Ausztriába.

 


16:45 Késnek a vonatok a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalonRendőri intézkedés miatt fél négykor mintegy háromnegyed óráig szünetelt a vasúti forgalom a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon - közölte a Mávinform sajtóügyeletese péntek délután az MTI érdeklődésére. Peiper Károly elmondta, a rendőri intézkedésre Bicske és Szárliget között került sor, ezért nem közlekedtek a vonatok. Hozzátette: a szerelvények átlagosan 15-45 percet késnek, egyes vonatok azonban 50-60 percet is. A menetrend szerinti közlekedés az esti órákra állhat helyre.


16:34 Milanovic: Horvátország számára elfogadható a menekültkvóta, de a kerítésépítés nem


Horvátország számára elfogadható lenne az Európai Bizottság (EB) döntése a menekültkvótákról, de nem lenne elfogadható a kerítésépítés, amely megfosztaná a migránsokat egy jobb, emberi élet elérésének reményétől - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Zágrábban pénteken, újságíróknak nyilatkozva.


Az Európai Bizottság - pénteki brüsszeli bejelentés szerint - jövő szerdán olyan javaslattal akar előállni, amelynek értelmében az EU-tagországoknak 160 ezer menekült befogadását kellene átvállalniuk a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.
 

Horvátországnak - kiszivárgott, nem hivatalos hírek szerint - 3200 menekültet kellene befogadnia, beleértve azt az 550-et, akinek a befogadását már korábban önkéntes alapon vállalta. A horvát miniszterelnök a hírre úgy reagált: "készek vagyunk tárgyalni".  Úgy vélte, hogy a bevándorlók nagyon motiváltak: dolgozni akarnak, javakat teremteni, és részévé válni egy közösségnek. 


"Tudom, hogy nem érdekli őket Horvátország, hanem Németországba, Ausztriába és Svédországba akarnak menni, de akkor sem fordíthatjuk el a fejünket a valóságtól" - húzta alá. Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor kijelentette, ha kell, a magyar-horvát határszakaszon is kerítést épít, a magyar miniszterelnök hozzáállását "furcsának" minősítette. 
 

"A magyar miniszterelnök szerint holmi muzulmán hordák veszélyeztetik a keresztény Európa értékeit, miközben csak arról van szó, hogy emberek jönnek egy jobb élet reményében, amelyért meghalni is képesek" - mondta. Hangsúlyozta, hogy nem hisz a határzárban. 


"Ezek az emberek nem ellenségek, Magyarországon pedig nem segít a határkerítés, mert majd kikerülik azt" - jelentette ki a horvát miniszterelnök.


16:30 Csehország és Szlovákia vasúti folyosót biztosítana a Németországba tartó menekültek számáraCsehország és Szlovákia kész fontolóra venni egy vasúti folyosó létrehozását a Magyarországról Németországba tartó migránsok számára, amennyiben Berlinnek és Budapestnek sikerül megállapodnia abban, hogy miként kezeljék a menekültáradatot - jelentette be a két ország belügyminisztere pénteken.


"Ha Németország ígéretet tesz rá nyilvánosan, hogy befogadja azokat a szíriai menekülteket, akiket egy másik európai országban regisztráltak, és nem küldi vissza őket, akkor készek vagyunk megnyitni egy folyosót, amennyiben Magyarország és Németország között is egyezség születik" - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal.
   

A cseh és a szlovák belügyminiszter találkozójának legfőbb célja az volt, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé. Diplomáciai források szerint már korábban felmerült, hogy a legjobb lenne szabad vasúti folyosót biztosítani Budapest és Berlin között, de ennek feltétele, a két fél valamiféle megállapodása. Amennyiben a felek megállapodnak Prága és Pozsony készen áll egy ilyen korridor kialakítására. A cseh sajtó szerint Németország eddig nem nyilatkozott egyértelműen, és nem kérte egy ilyen vasúti folyosó megnyitását. 


Chovanec és Kalinák ugyanakkor újra elutasította a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket az Európai bizottság javasolt. Egyaránt úgy vélték, hogy az ilyen kvóták értelmetlenek.


"A kötelező kvóták nem oldanak meg semmit" - mutatott rá Chovanec. Hozzátette: a menekültek egyértelműen Németországba akarnak menni, és ezt nem lehet megakadályozni. "Számunkra a kvóták elfogadhatatlanok" - szögezte le Robert Kalinák.


A miniszterek egyetértettek abban, hogy szigorítani kell a külső schengeni határok őrzését és határozott intézkedéseket kell foganatosítani az embercsempészek ellen. Ugyanakkor Európának segítséget kellene nyújtani a helyzet stabilizálásához azokban az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek. 

 

15:59 Párizs: a menekültek befogadása előtt fel kell állítani a hot spotokatA tényleges menekültek és a többi migráns szétválasztására szolgáló hot spotok felállítása Európa határain "előfeltétele" az ENSZ által kért legalább 200 ezer menekült méltányos elosztásának az uniós tagállamok között - mondta pénteken Manuel Valls francia miniszterelnök. "Annak, hogy a kötelező elosztás elfogadhatóvá és lehetővé váljon, természetesen van egy előfeltétele: ez pedig a hot spotok felállítása, vagy hogy beszéljünk világosabban, a befogadó központoké" - fogalmazott Valls. 


Ezeket a központokat, ahol regisztrálni és azonosítani lehetne azokat az embereket, akik ténylegesen menedékre jogosultak Európában, a francia miniszterelnök szerint Olaszországban, Görögországban és Magyarországon kellene létrehozni. 


"Meg tudnánk különböztetni, hogy kit kell megvédeni, kinek van joga védelemre és kik azok a gazdasági migránsok, akiket vissza kell kísérni a határra, hogy visszamenjenek abba az országba, ahonnan jöttek" - hangsúlyozta Valls.  


António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa arra szólította fel pénteken az Európai Unió tagországait, hogy legalább 200 ezer menekültet fogadjanak be minden tagország számára kötelező érvényű áttelepítési (relokációs) program keretében. A miniszterelnök azokra a vádakra reagálva, miszerint Franciaország sokkal kevesebbet tesz a menekültek befogadásáért, mint Németország, úgy vélte, "elég nagyvonalúságot" lehet Franciaországban tapasztalni. 


Az elmúlt napokban egyre több kezdeményezés indult a menekültek befogadására. A Singa nevű egyesület Mint otthon elnevezésű programja például magánszemélyeknél kínál elhelyezést olyan külföldieknek, akiknek a menedékkérelmét elfogadták a hatóságok. Az egyesület internetes oldalán olyan családok jelentkezhetnek, akik legalább egy hónapra be tudnak fogadni szír családokat. Az elmúlt két napban eddig ötszázan jelentkeznek, az első menekültek tíz nap múlva érkeznek hozzájuk.  A La Croix című katolikus napilap szerint a Menekültek jezsuita szolgálata nevű civil szervezet már évek óta működtet Welcome néven hasonló hálózatot. Rajtuk keresztül egyedülálló fiatal menekülteket fogadhatnak be családok.    

A "Be akarunk fogadni menekülteket" elnevezéssel három nappal ezelőtt civilek által kezdeményezett petíciót péntekig 14 ezren írták alá. "Ez emberi, állampolgári kötelességünk" - írták a dél-franciaországi kezdeményezők. 
 

Nathalie Goulet centrista szenátor nyílt levélben kérte a francia önkormányzatok szövetségét, hogy "méltósággal, nagyvonalúsággal és emberiességgel" fogadjanak be az általuk vezetett településeken nagy számban menekülteket.  A szenátor arra kéri Francois Hollande államfőt és Manuel Valls miniszterelnököt, hogy hívja össze a 35 ezer település vezetőjét annak érdekében, hogy összesítsék, hány iraki és szíriai menekült befogására van lehetőség, illetve azt, hogy milyen kezdeményezéseket tettek eddig a települések, az egyesületek és az önkéntesek. 


Egy szerdán közzétett felmérés szerint ugyanakkor a franciák 56 százaléka ellenzi, hogy Franciaország befogadja a Szíriából most érkező menekültek egy részét. 


Pierre Henry, a menekültekkel foglalkozó egyik legjelentősebb civil szervezet, a France Terre d,asile vezérigazgatója a Le Monde című napilapnak azt mondta, nem meglepő, hogy a lakosság egy jelentős része megkérdőjelezi a befogadás megalapozottságát. Szerinte ez politikai felelősség, és a kérdésről Franciaországban a vitát évek óta a szélsőjobboldali Nemzeti Front tematizálja, a többi párt pedig "csak fut utána". 


Franciaországban a korábbi évekhez képest eddig nem növekedett a menedékkérők száma, és a tavaly benyújtott 64 ezer menedékkérelemnek csak 28 százalékát fogadták el a hatóságok, amely az európai átlag alatt van. Az első fél évben 32 ezren, elsősorban szudáni, eritreai és iraki keleti keresztény kért menekültstátust Franciaországban, és a kormány becslései szerint a kérelmek száma idén sem haladja meg a tavaly regisztrált 64 ezret. 


Ugyanakkor az Európai Uniót sújtó menekülthullám enyhítésére a kormány két év alatt befogadna mintegy 9300 menekültet.

 

15:37 Német kormányszóvivő: Magyarországnak be kell tartania a menekültügyi előírásokatMagyarországnak be kell tartania a menekültügyi előírásokat, és ezen nem változtat az sem, hogy Németország jelenleg nem küld vissza Magyarországra szíriai menedékkérőket - mondta a német kormányszóvivő pénteken Berlinben.


Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta, hogy Peter Altmaier kancelláriaminiszter pénteken telefonon tájékoztatta a német álláspontról a berlini magyar nagykövetet. A szóvivő kiemelte, hogy a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatos német gyakorlat nem változtat más államok kötelességein, így Magyarországnak is regisztrálnia kell, és "emberhez méltó" módon el kell látnia a területére lépő menedékkérőket, és az uniós szabályoknak megfelelően le kell folytatnia a menedékjogi eljárást.


Steffen Seibert kijelentette: a német "szövetségi kormány abból indul ki, hogy Magyarország a nyugati értékközösség részeként ugyanúgy meg fog felelni jogi és humanitárius kötelezettségeinek, mint Németország". Elmondta: Németország a Dublin III. rendelet 17. paragrafusa alapján nem küldi vissza egyelőre a szíriai menedékkérőket Magyarországra.


Arra a kérdésre, hogy Angela Merkel kancellárnak milyen szándékai voltak a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatos változtatásra vonatkozó "nyilatkozataival", Steffen Seibert leszögezte: "a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nyilatkozott meg" ebben az ügyben.


Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője hozzáfűzte: a hivatal a döntése révén egyáltalán nem helyezte hatályon kívül a dublini előírásokat, és nem is vétett ellenük. 
   

"Éppen ellenkezőleg, mi regisztráljuk a menekülteket, befogadjuk őket és lefolytatjuk az eljárásokat", ettől eltérő jelzéseket pedig soha nem "kommunikáltak" a német hatóságok. Ezért téves az az értelmezés, hogy a hivatal döntése bármely országot menetesítene bármilyen kötelezettség alól - mondta a belügyminisztérium szóvivője.


Martin Schäfer, a külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta: a viták, illetve a vitákról a sajtóban megjelenő tudósítások mellett azt is tudomásul kell venni, hogy a lakosság számához viszonyítva Magyarországra érkezik a legtöbb menedékkérő. 


"Kézenfekvő, hogy Magyarországnak bürokratikus problémái vannak egy ekkora áradattal" - mondta a külügyminisztériumi szóvivő, kiemelve: az a fontos, hogy "mindenki, így Magyarország is komolyan vegye" kötelezettségeit, ebben pedig Németország kész segítséget nyújtani.


A visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek találkozójára, illetve a weimari háromszög néven ismert német-francia-lengyel együttműködés helyzetére vonatkozó kérdésre elmondta: a V4-találkozó "esélyt" kínálhat a négy ország "közös, konszolidált" álláspontjának kidolgozására, a német külügyminisztérium pedig "szoros kapcsolatban" van a lengyel diplomáciával a menekültválság ügyében is.


A német és a lengyel nézetek nem mindenben egyeznek, de ez "nem a világ vége", hiszen a véleménykülönbségek és az érdekek eltérése természetes, az Európai Unió pedig egy éppen arra irányuló, "meglehetősen sikeres próbálkozás, hogy az érdekellentéteket ne kivont karddal igyekezzük rendezni" - mondta Martin Schäfer.

 


15:04  Összesen 160 ezer menekült átvállalását fogja javasolni az Európai BizottságJean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni jövő szerdán, hogy az EU-országok 160 ezer menekült befogadását vállalják át a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól - közölte pénteken Natasha Bertaud, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője.


A 160 ezer főbe beleértendő az a 40 ezer ember is, akiknek az átköltöztetését májusban indítványozta a brüsszeli bizottság Olaszországból és Görögországból. Ezt egészítené ki az a további 120 ezer fő, akiket az előbbi két országtól, valamint Magyarországtól kellene átvállalniuk a többieknek.
   

A szóvivő hozzátette: a 120 ezer fő tekintetében még egyeztetés tárgya, hogy a három említett országtól egyenként hány menekültet kellene átvállalnia a többi tagállamnak.


A sajtótájékoztatón több kérdés hangzott el arról, mit szólna a brüsszeli bizottság ahhoz, ha Magyarország - mint ennek az eshetőségét Orbán Viktor miniszterelnök megemlítette csütörtöki brüsszeli sajtóértekezletén - kerítést húzna fel a magyar-horvát határon is.


Natasha Bertaud egyfelől felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar-horvát határ jelenleg a schengeni övezet külső határának számít, és az övezethez tartozó országok saját belátásuk szerint döntenek arról, hogy miként védelmezik az övezet külső határát. 


Másfelől azonban Horvátország a schengeni övezet tagjelöltje. A brüsszeli bizottság már korábban is helytelenítette a határkerítések létrehozását - mondta. A szóvivő szerint ilyen kerítés felhúzása a magyar-horvát határon "legalábbis nem kívánatos lenne".

 

14:52 Szijjártó: drámai a helyzet Magyarországon, illetve BudapestenMagyarországon, illetve Budapesten drámai a helyzet, Magyarország viszont elszánt és elkötelezett, hogy az uniós szabályokat betartsa - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  magyar újságíróknak Luxembourgban, az uniós külügyminiszterek informális tanácskozását megelőzően.

A miniszter elmondta, hogy ezt a célt szolgálja a szerb határon épült kerítés is, valamint hamarosan tranzitövezetek is létrejönnek majd, ahol a migránsok benyújthatják majd menedékkérelmüket, amelyet ott pár napon belül el is bírálnak, és amit ott kell majd megvárniuk. A miniszter tudatta, hogy a schengeni szabályok világosan a tagállamok felelősségévé teszik a határok védelmét, amelyeket csak a megadott hivatalos helyen és időben lehet átlépni.

Szijjártó azt is közölte, hogy a magyar állam a menekülttáborokban lévő menedékkérőknek minden segítséget megad, ott biztosított az ivóvíz, az élelem és a higiénés feltételek. "De a pályaudvar nem menekültállomás. El kell hagyniuk a közterületet. A táborokban minden segítséget megkapnak. Ez ilyen egyszerű" - magyarázta a miniszter.


Szijjártó Péter szerint egy félreértett nyilatkozatot követően a Budapesten lévő migránsok agresszívvé váltak, megtagadták az együttműködést a magyar hatóságokkal, és megszállták a főváros egyik legnagyobb pályaudvarát, jelentős nehézségeket okozva. A politikus kitért arra is, hogy a kormány az Európai Bizottságot és a német kormányt is megkérdezte, hogy ebben a drámai helyzetben betartsa-e a schengeni előírásokat.


"A visszajelzés világos volt: Magyarországnak minden európai szabályozást be kell tartania, beleértve a schengeni szabályokat is" - közölte a külügyminiszter. A miniszter kiemelte, hogy világos különbséget kell tenni, a menekülteket Magyarország befogadja, de a gazdasági bevándorlókat nem.


"Európának fel kell hagynia azzal, hogy reményt és illúziókat táplál azokban, akik pusztán gazdasági okokból akarnak Európába jönni" - nyomatékosította a tárcavezető. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy nem alakult volna ki ilyen helyzet, ha minden tagállam betartaná a schengeni előírásokat, és megvédenék a Schengeni Övezet külső határait.
 

Európa csak akkor lehet erős, ha egységes, ezért nem helyes, ha egyes politikusok ujjal mutogatnak másokra, akik nevükön nevezik a problémákat - fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.
   

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egységes uniós választ szorgalmazott. Mint mondta: több pontból álló cselekvési tervet terjesztettek be a tanácskozásra. Bécs szerint katonai és humanitárius segítséget kell nyújtani a konfliktusok sújtotta térség országainak, védett övezeteket kell kialakítani a menekülők számára a régióban, javítani kell az uniós országok határőrizetét, és a Földközi-tenger mellett a nyugat-balkáni migrációs útvonalra is ugyanakkora figyelmet kell fordítani.
   

Emellett azokat, akik menedékjogot kapnak az unióban, méltányosan kell elosztani, és közös európai menekültpolitika létrehozása mellett foglalt állást. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem a külügyminiszterek hatásköre, de szerinte az a javaslat nem megfelelő, amely csak két országon segít, mert nem csak a tranzitállamokat, hanem minden érintett tagállamot, így a célországokat is tehermentesíteni kell.
 

Kurz arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós menedékjogi eljárást szabályozó, úgynevezett dublini rendszer "hosszú ideje nem működik", Görögország például regisztráció nélkül egyszerűen továbbengedi a migránsokat.
   

Az osztrák diplomácia vezetője egyúttal abbéli meggyőződését is világossá tette, hogy ezt a kérdést egyik uniós tagállam sem tudja egymaga megoldani. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hangsúlyozta: Európának nem szabad megengednie, hogy szétszakadjon a migrációs válság miatt, az emberek pedig azt várják a politikusoktól, hogy felhagyjanak egymás hibáztatásával. A német diplomácia vezetője is amellett foglalt állást, hogy a menekülteket méltányosan kell elosztani a tagállamok között.


12:07 Európai Zöldek: ami Budapesten történik, a magyar kormány és EU szégyene

 
A Budapesten kialakult menekülthelyzet a magyar kormány szégyene, de az Európai Unióé is egyben - jelentette ki az Európai Parlament Zöldek frakciójának társelnöke pénteken Budapesten, a Keleti pályaudvar főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján. A német Rebecca Harms szerint ebben a helyzetben véget kell vetni annak, hogy Orbán Viktor belpolitikai, illetve az Európai Unióban folytatott játszma részeként használja fel a menekülteket.


Most a legfontosabb feladat, hogy a Magyarországra érkező fáradt, sokszor beteg emberek megfelelő ellátást kapjanak, illetve a felelősen gondolkodóknak egyet kell érteniük abban, hogy ezeknek az embereknek minél előbb el kell hagyniuk Magyarországot - tette hozzá a politikus. Mint elmondta: sok nyomorúságos menekülthelyzetet tapasztalt már Európában, de arra amit Budapesten, vagyis egy európai főváros közepén látott, arra nem talál szavakat.


Mindennek alapján az a véleménye, hogy Orbán Viktor új fejezetet nyitott az európai értékek elleni harcában - fogalmazott. Ebben a helyzetben, az európai parlamenti Zöldek frakciójának politikusaként meggyőződése, hogy gyökeresen újra kell gondolni az EU menekültstratégiáját - hangsúlyozta a politikus.
 

A továbbiakban hiányolta a nemzetközi segélyszervezetek és az ENSZ segítségét is, miközben úgy vélekedett, hogy a menekülteket segítő magyar önkéntesek, civil szervezetek csodálatos munkát végeznek és megmutatják Európának Magyarország másik arcát. Végül hangsúlyozta: támogatja annak a kezdeményezésnek a megvalósítását, amelynek keretében az Európa-szerte szerveződő civilek konvojban szállítanák Bécsbe a Magyarországon rekedt menekülteket.
 

Terry Reintke, a frakció képviselője úgy vélekedett, hogy a Keleti pályaudvarnál történtek a dublini rendszer, vagyis az európai menekültügyi rendszer csődjét szimbolizálják. Felszóltotta Orbán Viktor kormányfőt, személyesen győződjön meg arról, hogy hova vezetett a politikája. Annál is inkább, mert szerinte ha Orbán Viktor kereszténynek gondolja magát, akkor segítenie kell.


Jávor Benedek (PM), a frakció magyar képviselője azt mondta, hogy a kormány a helyzet kezelése helyett humanitárius válságot idézett elő és a megoldás keresése helyett folyamatosan hergelte a társadalmat és szabotálta az európai erőfeszítéseket. Végül felhívta a figyelmet arra: fennáll a veszélye annak, hogy a pénteki magyar-román válogatott mérkőzést követően a futbalultrák a menekültekre támadnak. Ha ezt nem tudják megakadályozni a magyar hatóságok, az a magyar kormány súlyos felelőssége - mondta Jávor Benedek

 

11:35 Az ENSZ-főbiztos 200 ezer menekült befogadására szólította az EU-tAntónio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa arra szólította pénteken az Európai Unió tagországait, hogy legalább 200 ezer menekültet fogadjanak be minden tagország számára kötelező érvényű áttelepítési (relokációs) program keretében.


Guterres állásfoglalása péntek reggel, az európai migránsválságnak szentelt uniós külügyminiszteri tanácskozás előtt néhány órával látott napvilágot. A főbiztos felhívta a figyelmet arra, hogy az idén eddig több mint 300 ezer ember próbált meg élete kockáztatásával átkelni a Földközi-tengeren, hogy eljusson Európába, és 2600 ember nem élte túl a veszélyes utat. Tengerbe veszett az a hároméves szíriai kisfiú, Aylan Kurdi is, akinek a holttestét szerdán mosta a partra a víz a törökországi Bodrum-félszigeten. A fényképe bejárta a világsajtót, hatalmas felháborodást keltve.

Guterres szerint Európa nem volt képes hatékony közös választ adni a válságra. "Hogy kezelni tudjuk ezt a tarthatatlan helyzetet, szem előtt kell tartanunk több alapvető dolgot: ez elsősorban menekültválság, nemcsak migrációs jelenség. Az olyan válságövezetekből, mint Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból Görögországba érkezők túlnyomó többsége egyszerűen életét menti" - írja Guterres, aki szerint maradéktalanul tiszteletben kell tartani az emberi jogaikat és méltóságukat.


A főbiztos szerint a menekültválság döntő pillanat az Európai Unió számára, és nincs más lehetősége, mozgósítania kell minden erejét a helyzet kezelésére. A probléma egyetlen megoldását Guterres abban látja, hogy az uniónak és minden tagországnak közös, felelősségre, szolidaritásra és bizalomra épülő stratégiát kell kidolgoznia, sürgős és bátor lépeseket kell tennie.


"Az EU-nak késznek kell lennie arra, hogy az érintett kormányok - jobbára Görögország és Magyarország, illetve Olaszország is - beleegyezésével és támogatásával hozzon létre azonnali és megfelelő sürgőségi befogadó, ellátó és regisztrációs kapacitást" - írja Guterres, aki szerint az Európai Bizottságnak ennek érdekében mozgósítania kell az unió menedékjogi, migrációs és polgári védelmi ügynökségeit és eljárásait, és az UNHCR is kész arra, hogy fokozza erőfeszítéseit.


Az ENSZ-főbiztos úgy fogalmazott közleményében, hogy azoknak az embereknek, akiknek "érvényes kérelmük van a védelemre", részesülniük kell az összes EU-tagország kötelező közreműködésével lebonyolítandó tömeges áttelepítési program nyújtotta lehetőségekben. Az ENSZ-biztos hozzátette, hogy egy "nagyon előzetes" becslés alapján az áttelepítésre felkínált helyek számát legalább 200 ezerre kell növelni. Segítséget kell nyújtani a gyors hazatéréshez - emberi jogaik teljes betartásával - azoknak, akikről kiderül, hogy nincs szükségük nemzetközi védelemre, és nem lehetnek a migrációs program kedvezményezettjei.


Guterres szerint az európai országoknak - valamint más térségbeli országoknak is - alapvető változásokat kell eszközölniük, lehetővé téve a nagyobb áttelepítési és humanitárius befogadási kvóták alkalmazását, kiterjesztett vízumokat és az érkezők támogatását célzó programokat, tanulmányi és más lehetőségeket kell nyújtani, hogy törvényese érkezhessenek Európába. A főbiztos hangsúlyozza azt is, hogy az tömeges emberáradatnak addig nem lesz vége, amíg nem szűnnek meg a kiváltó okai. Többet kell tenni ezért a konfliktusok megelőzése és a dúló háborúk megállítása érdekében - írta Guterres.

 

9:48 Szerb határrendészet: megváltozhat a migráció útvonalaAmennyiben Magyarország szigorít a határvédelmen, megváltozhat az Ázsiából és Afrikából az Európai Unióba tartó migránsok útvonala - jelentette ki Mitar Djuraskovic, a szerbiai határrendészeti igazgatóság osztályvezetője pénteken a szerbiai közszolgálati televízió reggeli híradójában. Véleménye szerint amennyiben a migránsok már nem tudnak Magyarországon áthaladni, akkor az eddig Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezető utat egy Bulgárián vagy Albánián keresztül vezető útra változtathatják meg.


Szerinte a szeptember 15-től szigorodó magyar törvények nem vonatkozhatnak a politikai menekültekre, csak az illegális bevándorlókra, amelyből sokkal kevesebb van. "A legtöbben menedékjogot fognak kérni, és velük szemben nem lehet majd intézkedni" - vélekedett a szerbiai határrendészet képviselője.  Hozzátette, hogy Szerbia a jövőben is együttműködik a magyar, az osztrák, a német és a macedón határőrséggel.


Elmondta, hogy az év első nyolc hónapjában 587 bűnvádi feljelentést tettek a határ törvénytelen átlépése és embercsempészet miatt. A feljelentések több mint 800 gyanúsítottra vonatkoznak, és több mint 5 ezer migránst érintenek. Embercsempészetért Szerbiában hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki, minősített esetben viszont - például amikor a migránsok élete is veszélybe kerülhet - akár tíz évig terjedő börtönbüntetés is kiróható - magyarázta az illetékes.

 

9:09 Kormányszóvivő: schengeni egyezmény nem ad választ a migrációs problémáraA schengeni egyezmény a migrációs problémára nem ad választ, ezért szigorítani kell a határőrizet szabályait - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, tagállami hatáskörben van is lehetőség a szigorításra, ezért szavaz ma az Országgyűlés a tömeges bevándorlás kezelését célzó jogszabályok módosításáról.


Kovács Zoltán szerint Magyarországot most azért bírálják, amit minden uniós tagállamnak meg kellene tennie, azaz megvédeni az Európai Unió határait.  A törvénytelenséget fel kell számolni, Európának is érdeke, hogy szabályozottan menjen végbe mindaz, ami most történik. Magyarországon is ezen dolgozik - emelte ki.


A kormányszóvivő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, Németországot bíráló kijelentéseivel kapcsolatban azt mondta, véget kell vetni annak, hogy meghatározó politikusok szájából és a sajtóból gyakorlatilag felszólítás fogalmazódik meg, hogy Európa mindenkit fogad, mert Európa emberséges. "Ezt nem akarjuk cáfolni, de biztos, hogy ez felhívó keringőre" - fogalmazott.

 

8:54 Orbán: ha nem védjük meg határainkat, tízmilliók fognak jönni


Ha nem védjük meg a határainkat, akkor újra és újra tízmilliók fognak jönni Európába - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken.


A kormányfő az előző napi, a bevándorlásról folytatott brüsszeli tárgyalásait úgy értékelte: komoly véleménykülönbség van az EU és Magyarország között, mert az uniós vezetők nagy része úgy gondolja, mindenkit be kell engedni. Pedig ha mindenkit beengedünk, vége Európának - mondta Orbán Viktor, aki szerint a mostani "népvándorlásnak" korlátlan az utánpótlása, és egyszer csak arra lehetünk figyelmesek, hogy "mi vagyunk kisebbségben a saját kontinensünkön". Ezért azoknak - folytatta -, akik a jobb élet reményében jönnének Európába, azt kellene üzenni, ne induljanak el, mert nem jöhetnek majd be, vagy ha mégis, akkor hazaküldik őket. Hangsúlyozta: csak úgy lehet kielégíteni az európai polgároknak a biztonság iránti jogos igényét, ha meg tudjuk védeni a határainkat.
 

Európának most erősnek kellene lennie, ezzel szemben gazdag, de gyenge, ami a legrosszabb kombináció - fogalmazott, megerősítve véleményét: a határok megvédésében erőt kell mutatni. A miniszterelnök beszámolója szerint csütörtöki brüsszeli megbeszélésein megkérdezte tárgyalópartnereit, tudnak-e jobb javaslatot a magyarországi fizikai határzárnál, amire azt felelték, hogy ők nem szeretik a kerítést, de jobb ötletük nekik sincs.
   

A kvótarendszer tervét Orbán Viktor úgy kommentálta: kvótákról, szétosztásról akkor érdemes beszélni, ha képesek vagyunk megvédeni a határokat. "Mindent meg tudunk fontolni, ha megvédtük a határokat" - mondta, jelezve azonban: nem támogat olyan megoldásokat, amelyekről a kezdeményezői is tudják, hogy nem megoldás. Olyan írásos javaslat nem született, amely szerint elvinnének Magyarországról bevándorlókat - közölte a kormányfő, aki - ezzel épp ellenkezőleg - csak olyan írásos javaslatot ismer, hogy a Görögországban és az Olaszországban lévő emberekből áthoznának Magyarországra néhány ezret, tennék ezt úgy - mondta -, hogy ide többen érkeznek, mint Görögországba és Olaszországba.


Görögországgal kapcsolatban megjegyezte, teljes szívvel szolidáris a görög néppel, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha Görögország mint frontállam teljesítené schengeni kötelezettségeit, akkor Magyarországon nem lennének problémák. Ha mindenki így viselkedik, összeomlik a schengeni rendszer és az egész Európai Unió - figyelmeztetett.


Szólt arról is, hogy tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek korábban úgy döntöttek, szeretnének együtt élni muszlim közösségekkel, "de nekünk is jogunk van eldönteni, hogy akarjuk-e követni az ő példájukat vagy nem". Ő azt tanácsolja, a magyarok ne kövessék.


A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult "balhét" szerinte a német elhibázott kommunikáció, a Németországba szóló, később visszavont meghívó "hamis ígérete" idézte elő. Ha Magyarország továbbengedi ezeket a magyar törvényeket elfogadni és együttműködni nem akaró bevándorlókat, az osztrákok lezárják a határt - mondta, azzal folytatva, hogy ha a magyarok fenn akarják tartani az Európán belüli szabad mozgásuk lehetőségét, meg kell védeniük külső határaikat, és ki kell kényszeríteniük az európai jogszabályok betartását a Keleti pályaudvarnál is.


Németország adjon vízumot ezeknek az embereknek, és "akkor mi ki tudjuk őket engedni" - fogalmazott.
   

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar hatóságok minden elismerést megérdemelnek, a rendőröket külön is kiemelte, mert "az, hogy képesek voltak fenntartani a rendet fizikai erőszak alkalmazása nélkül, az egy nagyszerű, európai szellemiségű rendőri teljesítmény".
   

A várhatóan a hónap közepétől hatályos új magyar bevándorlási szabályokat Orbán Viktor úgy jellemezte: szeptember 15-től egy másik időszámítás kezdődik. Jelezte, már szombaton megindul egy tájékoztató kampány, hogy a bevándorlók is felkészülhessenek az új helyzetre, arra, hogy nem léphetnek be Magyarországra illegálisan. Az új szabályok betartatására mindenki, Szerbia, Macedónia, a bevándorlók és az embercsempészek is készüljenek fel! - hangoztatta.
   

A visegrádi négyek pénteki prágai találkozójától a miniszterelnök megértést vár, szerinte a tanácskozáson "ideológia helyett lehet beszélni a valóságról". Szlovákia, Csehország és Lengyelország értékesnek tekinti a saját jelenlegi identitását, és folytatni akarja az európai történelmét - fogalmazott a kormányfő, aki azzal számol, hogy "itt több megértésre találhatunk, mint Brüsszelben". Megjegyezte ugyanakkor, hogy Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tusk európai tanácsi elnökkel konstruktív megbeszélést folytatott, a szocialista Martin Schulz európai parlamenti elnökkel "meg olyat, amilyet lehet".
 

Végül azzal kapcsolatban, hogy az éjjel huligánok randalíroztak Budapesten a péntek esti magyar-román Eb-selejtező előtt, Orbán Viktor azt mondta: "azt hittem, hogy több megértés van bennük, és látják, hogy milyen a helyzet Magyarországon az illegális bevándorlók miatt. (...) Úgy látszik, nem csak az európai vezetők, én is illúziókat kergetek néha". (MTI)

 

 

2015.08.31
Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt 20 kilométeres torlódás alakult ki hétfő reggelre az M1-es autópályán Ausztria felé - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője az MTI-t. Az osztrák belügyminiszter szerint a "klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető" ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és elfogják az embercsempészeket.

2015.08.31
Kaotikus állapotokról számolt be az osztrák vasúttársaság (ÖBB) és a Kurier, miután felengedték a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeztek.

2015.09.01
A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat - közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. Mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet.

2015.09.02
Bécs belvárosában fogtak el egy román embercsempészt, aki egy levegőtlen kisbuszban 24 afgán migránst szállított - közölték az osztrák hatóságok kedden. Az illegális bevándorlók a hatóságok szerint közvetlen életveszélyben voltak.

2015.09.02
Nyugodt a helyzet az osztrák vasúti pályaudvarokon, csaknem kétszáz ember töltötte az éjszakát a bécsi Westbahnhofon és a salzburgi főpályaudvaron - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője szerdán. Budapesten menekültek kezdtek tiltakozni a sínek mentén Kőbánya-Kispest vasútállomáson szerda reggel.

2015.09.03
Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába - közölte a Mávinform az MTI-vel. Reggel a Keleti pályaudvárnál visszavonták a rendőröket, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték. A csarnokban elenyésző a rendőri jelenlét, ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban több százan voltak a pályaudvaron.

2015.09.04
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, cukrász, konyhai kisegítő, gyári munka, pincér, mechatronikus, szakács, téli szezonmunkák, takarító, gépkezelő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség