Menekülthullám: Ausztria beengedi a Magyarországról érkező migránsokat - torlódás Hegyeshalomnál

2015.09.05

Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat - jelentette be szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár. Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak - tájékoztatta a kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, Angela Merkel német kancellárral való egyeztetés után.

Az első, illegális bevándorlókka teli busz megérkezik a magyar-osztrák határra, Nickelsdorfnál 2015. szeptember 5-én. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Az első,bevándorlókka teli busz megérkezik a magyar-osztrák határra, Nickelsdorfnál 2015. szeptember 5-én. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

19:32 A német belügyminisztérium 7 ezer Magyarországról érkező menedékkérővel számol

Németországban a szövetségi belügyminisztérium   7 ezer Magyarországról érkező menedékkérővel számol, őket még a hét végén szétosztják a tartományok között.A tárca szombati közleménye szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.


A bajor hatóságok becslése szerint szombat estig nagyjából 3 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe vonattal Ausztrián keresztül. Éjfélig pedig eléri a  7 ezret a Németországba München érintésével megérkező, Magyarországról indult menedékkérők száma. A legtöbben - a BR bajor tartományi közszolgálati médiatársaság adatai szerint kora estig több mint 1500-an - a müncheni főpályaudvarra érkeztek. Az első különvonat kora délután futott be, ezután óránként érkeztek újabb szerelvények, rendre több száz menedékkérővel, többnyire szírekkel.


Több tartomány már kora délután jelezte, hogy Bajorország terheinek csökkentése céljából kész azonnal elhelyezni Magyarországról érkezett menedékkérőket. Így például a Bajorországgal szomszédos Türingia tartománybeli Saalfeldben a tervek szerint már szombat este megérkezik egy vonat 500 menedékkérővel, akiket Türingiában, Szászországban és Szász-Anhalt tartományban helyeznek el. Rajna-vidék-Pfalz, Hamburg és Berlin is jelezte már, hogy fogad Magyarországról érkező menedékkérőket.
   

A menedékkérőket már működő befogadóállomásokon, vagy rögtönzött, átmeneti szállásokon helyezik el. Az ARD országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint mindez rendezetten zajlik, arabul beszélő tolmácsok közreműködésével.
   

A müncheni főpályaudvaron sok önkéntes segíti a hatóságokat, és a bajor főváros rendőrsége délután egy Twitter-üzenetben arra kérte az adományozókat, hogy már ne vigyenek több élelmiszert és más holmit, mert mindenből van elég.

 


19:13 Kontrát: mindenki biztonságban vanA hatóságok urai a helyzetnek, és mindenki biztonságban van Magyarországon - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton a rendőrség esti sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy az operatív törzs ülést tartott.


Hangsúlyozta: az operatív törzs megállapította, hogy az autópályákon és a vasúti pályákon zavartalan a közlekedés; a vasúttársaság nemzetközi járatok indításáról szóló döntése nyomán sok tekintetben javult a helyzet a Keleti pályaudvaron.  Ismertette: szombaton délután fél ötig 728 illegális határsértőt fogtak el, velük az idén eljárás alá vont határsértők száma 167 006-ra emelkedett.Kontrát Károly kiemelte: a rendőri szervek és a bevándorlási hivatal munkatársai megfeszített munkát folytatnak annak érdekében, hogy a magyar és az uniós jogszabályokat betartsák.  Az államtitkár szerint azt tapasztalják, hogy a múlt hét közepétől, a menekültek befogadásáról szóló német bejelentéstől kezdődően az illegális bevándorlók egyre agresszívebbekké váltak, kevésbé működnek együtt, követeléseket fogalmaznak meg, kitörési kísérleteket hajtanak végre a táborokban, vagy épp verekedés tör ki köztük az ételosztáskor, illetve olyan eset is akadt, amikor kővel fegyverkeztek fel. Leszögezte: Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartania, akár magyar, akár külföldi. 


Megismételte korábbi kijelentését: a kormány és az operatív törzs is azért dolgozik, hogy törvénysértő módon ne lehessen Magyarország területére belépni, ezt a célt szolgálja a pénteken elfogadott törvénycsomag is, amely jogi, fizikai és élőerős védelmet jelent a határon.     Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője ismertette: szombat este Győr-Moson-Sopron, Fejér és Pest megyékben haladnak illegális bevándorlók menetoszlopokban, amelyeket a rendőrség kísér. Bejelentette azt is, hogy 17 óra 20 perctől az osztrákok biztosítják a Magyarországról kilépő forgalmat az M1-es autópályánál.  A Keleti pályaudvarnál mintegy 600 illegális bevándorló van - közölte.
   

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója arról számolt be, hogy szombaton 16 óráig 1342 menedékkérelmet regisztráltak, ami azt jelenti, hogy a kérelmek száma szombaton meghaladja az előző napit. A befogadó állomásokon 2891-en tartózkodnak, beszámolója szerint mindenhol rend és nyugalom van. 
   

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy tudják-e biztosítani a szombaton már nem nagyobb tömegben, hanem inkább kisebb csoportokban útnak induló illegális bevándorlók kísérését, Balázs László azt mondta: a rendőrség minden egyes csoport esetében szavatolja, hogy a közúti közlekedés biztonsága biztosított legyen.
   

Arra a felvetésre, miszerint a migránsok közt ismét elterjedt, hogy újabb buszokkal sietnek a segítségükre, Kontrát Károly azt válaszolta: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter világosan elmondta, hogy a 104 autóbusz biztosítása egyszeri alkalom volt.

 

19:03 Migránsok megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén


A járművet megállítani próbáló migránsok megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén szombaton délután. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak az ügyben.


Egy a buszon utazó szemtanú az MTI-nek elmondta, a Szegedről Röszkén át Mórahalomra tartó járművet a Dugonyi úti gyűjtőpontnál próbálta megállítani néhány férfi. Egyikük keresztbe feküdt a busz elé, majd amikor az megállt, odaléptek a járműhöz, egyikük ököllel megütötte a szélvédőt. A szélvédő keresztbe végigrepedt, a járművön látható nyomok szerint az üveg tetejét egy kő is eltalálhatta.
   

A rendőrség helyszíni szemlét tart az út mellé félreállított járműnél. A következő busz áthaladásakor a rendőrök az út és a várakozó migránsok között sorfalat álltak, egyikük könnygázpalackot is tartott a kezében - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

 

18:58  Belgrádból szombaton több tucat, migránsokkal teli busz indul a magyar határ feléBelgrádból szombaton a tervek szerint 61 autóbusz indult volna a magyar határhoz közeli Szabadka és Magyarkanizsa felé - közölte Dragan Savic, a belgrádi buszpályaudvar vezetőjének helyettese az MTI tudósítójával.


Belgrádból Szabadkára szombaton a tervek szerint 21 menetrend szerinti és 15 rendkívüli járatot indítottak volna, ám eddig két autóbuszra nem volt szükség, éjfélig azonban még indítanak további autóbuszokat. Magyarkanizsára összesen 25 autóbusz indul éjfélig, 7 menetrend szerinti és 18 rendkívüli járat. A menetrenden kívüli járatok száma napról napra, az igényektől függően változik - mondta Dragan Savic.

   

A legtöbb járat 17:45-kor indult el egyszerre, akkor Magyarkanizsára 11 autóbusz, Szabadkára pedig 6 jármű indult, az ezekkel útra kelt migránsok így 20 és 21 óra között már a határ menti településekre érnek. 
   

A Közel-Keletről érkező migránsok a belgrádi buszpályaudvar környékén található parkokban várakoznak az autóbuszokra. A parkok sátortáborokká váltak, az éjszakai intenzív esőzés alatt azonban a legtöbb sátor beázott, a migránsok a közeli parkolóházakba húzódtak be, ott azonban nem volt hely mindenki számára, így sokan a szabad ég alatt éjszakáztak. A parkokban sok a kisgyerekes család, a segélyszervezetek becslése szerint több mint húsz két év alatti gyerek van jelenleg is a sátortáborban.
   

Ivica Dacic szerb külügyminiszter szombaton azt közölte, hogy csak az idén több mint 120 ezer migráns vonult át Szerbián.


18:23  Megindult a forgalom az M1-es autópálya határátkelőjén

 

Az osztrák hatóságok szombaton 17 óra 20 perckor megnyitották az M1-es autópályán található határátkelőt - közölte Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

   

A rendőrség honlapján azt közölte, hogy a határújranyitás után lassan halad a gépjármű forgalom a hegyeshalmi határátlépési pontnál. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint egyelőre csak a személyautók indulhattak el, a tehergépjárműveknek még várakozniuk kell.
   

Az osztrák hatóságok az éjjel zárták le a sztrádán található határátkelőt, amelyen kizárólag a Magyarországról busszal érkező migránsokat engedték be Bécs felé.


18:08 Szabálytalanul lépte át a magyar-szerb határt Gyurcsány Ferenc Röszkén


Szabálytalanul lépte át szombaton a magyar-szerb határt Gyurcsány Ferenc Röszkén, a DK elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta, hogy szabálysértési eljárás indul ellene. Az országgyűlési képviselő az ügyben lemondott mentelmi jogáról.

   

Az ellenzéki politikus azt mondta, azért ment át a zöldhatáron keresztül szerb területre, hogy beszéljen az ott várakozó migránsokkal, akiknek fő problémája, hogy Magyarországon ujjlenyomatot kell adniuk. Erre a görög hatóságok nem kötelezték őket, pedig az is uniós tagország. Magyarország megfontolhatná - ha már úgyis annyi uniós szabályt nem tart be -, hogy ezt a kérdést nagyvonalúbban kezeli - tette hozzá.
   

Gyurcsány Ferenc szerint a legfontosabb feladat a menekültek és a magyar állam közötti bizalmi viszony helyreállítása lenne; a migránsok nem akarják magukat alávetni a regisztrációnak, nem mernek bemenni a menekülttáborokba. A politikus kifejtette, információval kellene ellátni az érkezőket, mert indokolatlan félelmek is élnek bennük. A rémhírek eloszlatására alkalmasak lennének a menekültügyi eljárást és a táborokat bemutató szóróanyagok, amelyek előállításának költsége elhanyagolható a kerítésépítéshez képest - mondta.
   

A politikus - aki a határ magyar oldalán is beszélgetett a migránsokkal - hangsúlyozta, a menekültkérdés megoldásához nemzetközi összefogásra lenne szükség. A kormánynak szövetségeseket kellene keresnie a megoldáshoz, elsősorban Németországgal kellene egyetértésre jutni.


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b) a Szeged-Horgos vasútvonalon sétál a határ szerb oldalán Horgos közelében 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b) a Szeged-Horgos vasútvonalon sétál a határ szerb oldalán Horgos közelében 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

 

17:19 Vonatra szállt a reggel Bicskéről indult kétszáz ember


 Vonatra szállt Ausztria felé Tatabányán az a mintegy kétszáz ember, akik reggel indultak gyalogosan Bicskéről - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről szombat délután, 5 óra után.

   

A kevéssel korábban a pályaudvarra érő csoportból alig hárman érték el a négy óra után induló vonatot; a csoport zöme egy órával később szállt fel a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsra; egy, a gyaloglás megpróbáltatásaitól mozgásképtelen, idősebb férfit hat társa egy lepedőn emelt fel a peronról a szerelvényre.
   

A tudósító beszámolója szerint a gyaloglás során lemaradókat a rendőrök mikrobusszal segítették a vasútállomásra, ahol önkéntesek ételt, italt és ruhát osztottak nekik.

 


17:12 Budaörs mellett pihennek a Keleti pályaudvartól indult migránsokAz 1-es főút Budaörs utáni szakasza mellett tart hosszabb pihenőt szombat délután öt órakor az a mintegy ezer migráns, aki délelőtt a Keleti pályaudvartól indult gyalogosan Bécs felé - közölte az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója.

   

A csatorna tájékoztatása szerint a bevándorlók körében egy olyan híresztelés terjed, amely szerint hamarosan buszokkal szállítják őket az osztrák határra.Az M1 tudósítója szerint az úton lévő migránsok közül sokan Szíria polgárháború sújtotta területéről származnak és rendkívül elszántak, buszok hiányában készek gyalog megtenni a Budapest és Hegyeshalom közötti legalább 170 kilométeres távolságot.


16:50 Újabb különvonat érkezett Münchenbe Magyarországról indult menedékkérőkkel

 

Megérkezett szombat délután a müncheni főpályaudvarra a második különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából.

     

A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság.  Az Abendzeitung című müncheni lap arról írt az online kiadásában, hogy a pályaudvaron spontán látogatást tett Reinhard Marx, München és Freising érseke, a német katolikus püspöki kar elnöke. Az érsek hangoztatta: nem szabad hagyni, hogy bárki is meghaljon "Európa határainál".A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma.
   

Az újabb különvonatok nem mind a müncheni főpályaudvarra érkeznek majd. A müncheni keleti pályaudvarra (Ostbahnhofra) is irányítnak szerelvényeket, és onnan más bajor városokba vagy más tartományokba indulnak majd vonatok menedékkérőkkel, akiket így az egész országban szétosztanak, a tervek szerint a tartományok közötti tehermegosztás rendszere - az úgynevezett königsteini képlet - alapján.
   

A Bajorországgal szomszédos Türingia tartománybeli Saalfeldben a tervek szerint már szombat este megérkezik egy vonat 500 menedékkérővel, akiket Türingiában, Szászországban és Szász-Anhalt tartományban helyeznek el. Rajna-vidék-Pfalz, Hamburg és Berlin is jelezte már, hogy fogad Magyarországról érkező menedékkérőket.
   

A müncheni főpályaudvaron sok önkéntes segíti a hatóságokat, és a bajor főváros rendőrsége délután egy Twitter-üzenetben arra kérte az adományozókat, hogy már ne vigyenek több élelmiszert és más holmit, mert mindenből van elég. 
   

A menedékkérők egy részét rögtön továbbszállítják buszokkal a befogadóállomásokra, másik részük a pályaudvar egyik lezárt csarnokában, vagy egy közeli, üres gyárépületben kapják meg a legszükségesebb ellátást, mielőtt továbbszállítják őket. Az üzemcsarnokba a városi gyorsvasúttal (S-Bahn) jutnak el a menedékkérők a főpályaudvarról. Az ARD országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint mindez rendezetten zajlik, arabul beszélő tolmácsok közreműködésével.
   

Az Abendzeitung beszámolója szerint A jobboldal (Die Rechte) nevű radikális jobboldali csoport demonstrációt tartott a főpályaudvar előtt. A megmozduláson 5 ember jelent meg. A közelben több száz ellentüntető tiltakozott a demonstráció ellen.

 


Az osztárk Kurier fotósa, Jürg Christandl több helyen is fotózta az Ausztriába érkező menekülteket:  


15:38 A tatabányai vasútállomásra kísérik a Bicskéről indult migránsokat
 

 A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, akik reggel a bicskei befogadó állomásról indultak - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szombat délután a Migration Aid nevű szervezet képviselőire hivatkozva.


 A migránsok csoportja szombaton délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladt. Az MTI tudósítója szerint a menetben főként fiatal férfiak mennek, néhány gyerekes család mellett.

 

15:20 Szijjártó: hat pontban egyetértenek az uniós tagállamok


 A migrációs válsággal kapcsolatban hat pontban értenek egyet az Európai Unió tagállamai - közölte szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozását követően.


 A tárcavezető magyar újságíróknak elmondta, hogy abban nincs vita, hogy ez az egyik legsúlyosabb probléma, amellyel Európának valaha szembe kellett néznie, és hogy közös megoldásra van szükség.


 Az MTI úgy értesült, hogy a külügyminiszterek tanácskozásán az is elhangzott: a menekültválság miatt október elején rendkívüli uniós csúcstalálkozót kellene tartani. Szijjártó Péter elmondta, a miniszterek kivétel nélkül nehéz helyzetben lévő országnak nevezték Magyarországot, hangsúlyozva, hogy ezt el is kell ismerni. Abban sincs nézeteltérés, hogy a megoldásba be kell vonni a kiindulási és tranzitországokat, hatékonyabbá kell tenni az uniós kívüli országokkal kötött, úgynevezett visszafogadási megállapodásokat, és különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között.

 

 A politikus kitért rá: azzal kapcsolatban dilemmával szembesültek a miniszterek, hogy a határok lezárása sért-e bizonyos uniós értékeket, illetve hogy a menekültek kötelező kvóták szerinti szétosztása a tagállamok között megoldás lehet-e. Szijjártó Péter leszögezte, a magyar álláspont szerint realistának kell lenni, és világossá kell tenni, hogy "nem állunk készen olyan milliók vagy akár tízmilliók befogadására, aki egy jobb élet reményében kelnek útra Európába".
   

"Be kellene fejezni azt a gyakorlatot, hogy irreális reményeket és illúziókat keltünk" - húzta alá a miniszter, hozzátéve: "világossá kell tennünk, hogy gazdasági bevándorlókat nem tudunk befogadni".
   

Szijjártó Péter négy pontban foglalta össze a magyar szempontokat. Mint mondta: a legfontosabb, hogy meg kell védeni az unió külső határát, minden csak ez után következhet. A politikus ismételten nyomatékosította, hogy a Schengeni Egyezmény a legfontosabbak uniós jogszabályok közé tartozik, és világos kötelességeket határoz meg. A miniszter úgy vélte, lejárató kampány és hangulatkeltés zajlik Magyarország ellen, miközben az uniós szabályokat próbálja betartani.  Nyomatékosan kijelentette Szijjártó Péter: elfogadhatatlan, hogy olyan regisztrálatlan bevándorlók érkezzenek a magyar határra, akik egy másik uniós országban már jártak. Az egyik tárcavezető a tanácskozáson nevesítette is Görögországot, a görög külügyminiszter pedig a helyzet súlyosságára hivatkozott.


A magyar tárcavezető azt is közölte, hogy amíg nem hangzottak el "félreérthető, félreértett vagy félreértendő" nyilatkozatok uniós politikusok részéről, addig a Magyarországon lévő migránsok kifejezetten együttműködőek voltak, utána viszont ellehetetlenítették, hogy Magyarország betarthassa az uniós előírásokat, s megtagadták az együttműködést a magyar hatóságokkal.  Mindehhez a tárcavezető hozzátette, ami eddig történt, az szerinte azt bizonyítja, hogy téves a kötelező kvótákra alapuló elképzelés, mert meghívással ér fel.


 A külgazdasági és külügyminiszter tudatta, hogy macedón és szerb kollégájával is tárgyalt. Skopjei kollégája arról tájékoztatta, hogy ha semmi nem változik, idén 400 ezer migráns érkezik az országba, ráadásul egy uniós tagállamból, így az unió számára is nehéz a helyzet, mert így nehéz számon kérni Macedónián, hogy tartóztassa fel őket. Szijjártó Péter szerint nem lehet elvárni Skopjétól, hogy segítség nélkül ura tudjon lenni a helyzetnek.


 A szerb külügyminiszterrel tartott megbeszélésekről Szijjártó Péter elmondta, hogy semmilyen módon sem tekintik a kialakult helyzetet kétoldalú kérdésnek. Hozzátette, hogy Szerbia helyzetén is javíthat, ha az új magyar határőrizeti rendszer miatt kevesebb értelme lesz a magyar-szerb határ felé indulni.  Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az október eleji, Budapestre tervezett nyugat-balkáni migrációs konferencián meg kell vitatni, hogy az unió hogyan tud segíteni, továbbá hogy már az EU határain kívül eldőljön, ki a gazdasági bevándorló és ki a menekült.


 A péntek esti magyarországi eseményekkel összefüggésben a külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy osztrák kollégája a tanácskozáson örömét fejezte ki, hogy sikerült humánus megoldást találni, de abból, ami történt, nem lehet gyakorlat. Szijjártó Péter hozzátette, egyszeri eset történt, miután a dublini szabályok világossá teszik, hogy ott kell beadni a menedékkérelmet, ahol a menekültek belépnek az Európai Unióba, és a kérelem elbírálását is ott kell kivárni.
   

Jan Asselborn luxemburgi külügyminiszter a tanácskozás követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy tudni kell, "kik kopogtatnak az ajtónkon", honnan jönnek és mi a helyzetük, s aki üldöztetés elől menekül, annak viszont joga van kopogtatni, és "kötelességünk ajtót nyitni neki". A politikus közölte, hogy nem szeretne kvótákról beszélni, de a terheket meg kell osztani a tagállamok között, rögzített kritériumok alapján. Asselborn azt is elmondta, hogy folyamatban van az október 5-én vagy 6-án tartandó nyugat-balkáni migrációs konferencia szervezése.
   

Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője a Budapestről Bécs felé uniós zászlókkal menetelő "milliókról" beszélt, s tudatta, hogy köszönetet mondott az osztrák kancellárnak.  "Napról napra világosabb, hogy ez nemcsak egy-két tagállamot, hanem mindannyiunkat érint" - közölte Mogherini, hozzátéve, hogy az érkezők többségében olyan menekültek, akiket "jogi és erkölcsi kötelességünk segíteni".

 


14:10 Osztrák-magyar csúcstalálkozó témában jövő héten

 

Az éjszaka többször is beszélt a kialakult helyzetről telefonon, a jövő héten pedig személyesen is találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral Orbán Viktor, aki erről szombaton kora délután beszélt újságíróknak a Somogy megyei Kötcsén, a polgári piknik helyszínén.


Mint az M1 aktuális csatorna által közvetített nyilatkozatban elmondta, a találkozóra a hétfői osztrák-cseh-szlovák kormányfői megbeszélés után kerülhet sor, s megemlítette, "van egy nyilvánvaló véleménykülönbség közöttünk". Ez azonban nem politikai, hanem "nagyon is valóságos és gyakorlatias" - fűzte hozzá, megjegyezve: az általa is osztott magyar felfogás szerint "a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme".
   

"Egész addig, amíg nem tesszük világossá a bevándorlók számára, hogy az európai határokat mindenki megvédi, tehát nemcsak Spanyolország és nemcsak Magyarország, hanem mindenki megvédi, és képesek vagyunk ellenőrzött keretek között tartani a bevándorlást (...), addig tízmilliók fognak jönni. Addig jönnek, amíg ezt meg nem tesszük. És én úgy látom, hogy Európában haboznak a politikusok, hogy ezt kimondják" - fogalmazott Orbán Viktor.
   

A kormányfő a legfőbb feladatként a külső határok megvédését és a belépés rendezett keretek közé terelését nevezte meg, hangot adva azon álláspontjának, hogy "Európában alábecsülik ennek a kockázatnak a mértékét", hiszen nem 150 ezer, kvótával szétosztható emberről vagy egy félmilliós tömegről van szó, hanem "milliókról, tízmilliókról".
   

A bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, egyre többen jönnek nem háború sújtotta régióból, a jobb élet reményében. "Ha mindenkit beengedünk, tönkretesszük Európát" - mondta, hozzáfűzve, hogy a jövő héten megerősítik a határőrizetet, de parlamenti támogatásra is szükség lesz, például a honvédség ilyen helyzetekben bevethetővé tételének megszavazásával.
   

Orbán Viktor kijelentette, az autópálya forgalmának megbénítása nem fogadható el, ezért leterelik az ott útnak induló csoportokat.   Arra az újságírói felvetésre, hogy újabb ötezer ember lépett át a macedón-szerb határon és tart Magyarország felé, úgy nyilatkozott, a határőrizetben "igazán minőségi változás" lépésről lépésre, szeptember 15-e, a pénteken elfogadott törvénymódosítások hatályba lépése után fog bekövetkezni.
   

A miniszterelnök azt mondta, "nagyon nehéz lelki helyzet" a jelenlegi, hiszen "mindenki sajnálja azokat, akikkel szemben fel kell lépni", ám nem megoldás, hogy ezek az emberek "fogják magukat és megbénítják egy ország életét".
   

"Együttműködést és rendezettséget kell kikényszeríteni az ő oldalukról is, anélkül, hogy közben fizikai erőszakot alkalmazna" a rendőrség - mondta Orbán Viktor a migránsokra utalva és elismerését fejezte ki a rendőrség teljesítménye iránt.
 


13:51 A rendőrség letereli a migránsokat az autópályáról 

 

 Letereli a rendőrség a migránsokat az autópályáról; Papp Károly országos rendőr-főkapitány hangsúlyozta, a KRESZ szabályai egyértelműek, az autópályákon a leállósávban, valamit az autópályán áthaladni gyalog nem lehet.
 

Az altábornagy szombaton sajtótájékoztatón beszélt erről arra a felvetésre, hogy több száz illegális bevándorló a pénteki naphoz hasonlóan szombaton is az M1-es autópálya irányába tart. 
   

Papp Károly igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ezek szerint megváltozott-e a rendőrség álláspontja ebben a kérdésben a pénteki naphoz képest, amikor a sztráda szakaszos zárásával haladhattak a migránsok az úttesten. 
   

Bejelentette: az M1-es autópálya 39-es kilométerszelvényében is leterelték az arra haladó mintegy 150 bevándorlót a közlekedés és a közlekedők biztonsága érdekében. 
   

Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy egyre inkább agresszív magatartás figyelhető meg a bevándorlók részéről, ennek ellenére a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársai fegyelmezett magatartást tanúsítanak.   Papp Károly ismertette: szombaton délig a szerb-magyar határon 479 tiltott határátlépőt fogtak el. Hangsúlyozta: a vasúti és a közúti közlekedés biztosított Magyarországon, fennakadás egyedül Hegyeshalomnál tapasztalható a kilépő forgalomban, mivel az osztrák fél szigorított a határellenőrzésen. 
   

Ismertetése szerint a Keleti pályaudvarnál mintegy 550, a Déli és a Nyugati pályaudvarokon 50-50 illegális migráns tartókodik. Kiemelte azt is, hogy a rendőrség a feladatai végrehajtása során az élet és a vagyonbiztonságot tartja szem előtt. Visszautasította azokat a sajtóhíreket, amely szerint brutálisan vagy támadólag léptek volna fel a rendőrök a migránsokkal szemben. Úgy fogalmazott: a rendőrök kellő türelemmel, együttműködve, kellő figyelemmel, tolmácsok bevonásával, a fokozatosság elvét betartva hajtották végre az intézkedéseket. 
   

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy alá kell vetnie magát a rendőri intézkedéseknek, legyen az magyar állampolgár vagy külföldi, ez alól egyetlen kivétel lehet csupán, ha az intézkedés jogszerűtlen.   Az MTI kérdésére Papp Károly a Hegyalja úton gyalogló mintegy 500 fős csoporttal kapcsolatban azt mondta: autóbusz nem fog menni értük, az autópályán a közlekedés rendjét a rendőrség fenn kívánja tartani és reményét fejezte ki, hogy a gyaloglók ebben együttműködőek lesznek. 


 A vasúti közlekedéssel összefüggésben a főkapitány azt mondta: a belföldi és nemzetközi vonatokra járőrszolgálatokat vezényelnek, valamint a nyugatra irányuló szerelvényeken magyar, osztrák és német rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot. Arra a kérdésre, hogy ezekről a szerelvényekről a határon leszállítják-e az illegális migránsokat, általánosságban azt mondta: ha olyan ok, körülmény merül fel, amely intézkedést tesz szükségessé, ennek a kötelezettségüknek eleget fognak tenni. 
   

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy sajtóhírek szerint épp azért nem mernek felszállni a vonatokra, mert attól tartanak, hogy leszállítják őket, Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, aki azt mondta: "ezt elesett bevándorlót most már nem igen látom, inkább egy agresszív bevándorlói csoportot és agresszív magatartást tapasztalunk", olyan csoportot, amely az agresszivitásával próbál meg előnyre szert tenni. Hozzátette: az ideiglenes befogadóállomásoknál gyújtogatások, kitörési kísérleteket tapasztaltak. Egyúttal köszönetet mondott a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársainak mindezek ellenére tanúsított fegyelmezett magatartásukért. 
   

Arra a kérdésre, hogy bevándorlók azért nem szállnának fel a vonatra, mert a rendőrség nem engedi ezt nekik, Papp Károly azt mondta: ez a hír nem igaz, a rendőrség nem jegyellenőr.  A belügyminiszter beszélt arról is, hogy az operatív törzs döntését nemzetközi tárgyalás előzte meg és ennek eredményeként született meg a döntés. Amennyiben ezek a tárgyalások továbbra is ilyen lehetőséget biztosítanak, ennek megfelelően fogunk cselekedni - mondta. Hozzátette: amennyiben ezek a nemzetközi tárgyalások elmaradnak, vagy nem adják meg ezt a lehetőséget, a magyar jogszabályok és a magyar törvények szerint fogunk eljárni. Hozzátette: a tárgyalások folyamatosak. 


Az MTI megkeresésére a Belügyminisztérium azt közölte: Pintér Sándor megszakította a szabadságát.
 


13:44 Merkel: a védelemre szorulók befogadásának nincs felső korlátja


Németországban a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, ugyanakkor mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, vissza kell térniük a hazájukba - erősítette meg Németország álláspontját a német kancellár egy szombati lapinterjúban.


Angela Merkel a Berliner Morgenpost című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy Németországban az alaptörvényből következő "világos jogi alapokra" épül fel a menekültügyi szabályozás. A politikai menedékjog alapvető emberi jog, és ez a jog "nem ismeri a menedékkérők számának korlátozását" - mondta Angela Merkel a pénteken készült interjúban.
   

Németországnak "erős, gazdaságilag egészséges országként megvan az ereje, hogy megtegye mindazt, ami szükséges" - tette hozzá a kancellár. Ugyanakkor "az embereknek van érzékük a méltányosságra, és elvárják, hogy Európában mindenki ugyanúgy elfogadja ezt a feladatot, mint mi" - mondta Angela Merkel.  Hozzátette: annak érdekében, hogy "befogadni és integrálni tudjuk a valóban védelemre szorulókat, a másik oldalon szükséges, hogy visszatérjenek a hazájukba mindazok, akik láthatóan nem rendelkeznek a (Németországban) maradás perspektívájával".
 

"Ezen is dolgozunk" - jegyezte meg a német kancellár a pénteken készült interjúban. 
   

Az európai menekültválsággal kapcsolatban Németország álláspontja eddigi is az volt, hogy a védelemre szorulókat be kell fogadni, és minél hamarabb vissza kell juttatni hazájukba mindazokat, akiket nem ér üldöztetés. Ez mindenekelőtt a nyugat-balkáni menedékkérőkre (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia állampolgáraira)  vonatkozik, akik a Németországban menedékjog iránti kérelmet benyújtó emberek legnagyobb csoportját, nagyjából 40 százalékát teszi ki.  A Der Spiegel című hírmagazin a szombaton megjelent számában azt írta, hogy az idén már 10 ezernél is több menedékkérőt toloncoltak vissza hazájukba, körülbelül annyit, mint tavaly egész évben.


A tartományok egyre határozottabban hajtják végre a kitoloncolásról szóló hatósági döntéseket, például egyedül Hessen tartományból az idén több mint egy tucat charterjárattal szállítottak vissza a kérelmük elutasításával Németország elhagyására kötelezett menedékkérőket Tiranába és Pristinába - Albánia és Koszovó fővárosába -, és az év végéig további 19 járat indul még.


Észak-Rajna-Vesztfáliában is számos járatot szerveznek, ezek Szerbiába, Macedóniába és Koszovóba szállítanak elutasított menedékkérőket, a tartományi rangú Berlin vezetése pedig havonta két ilyen charterjáratot tervez indítani. Ugyanakkor sokan önként távoznak Németországból a kérelmük elutasítása után, az idei első fél évben 12 600-an voltak. Körükben 85 százalékos volt a nyugat-balkániak aránya - írta a Der Spiegel.


A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) elnöke, Manfred Schmidt a hírmagazinnak azt mondta, hogy az év végéig további 75 ezer nyugat-balkáni menedékkérő ügyét zárják le. Várhatóan néhány kivételtől eltekintve az összes kérelmet elutasítják. "Ezeket a döntéseket aztán következetesen végre kell hajtani, és az elutasított menedékkérőknek a lehető leggyorsabban el kell hagyniuk az országot" - tette hozzá.
   

A nyugat-balkáni menedékkérők körében eddig is 99 százalék fölött volt az elutasított kérelmek aránya. Ugyanakkor a menedékkérőkről az eljárás végéig - átlagosan több mint 5 hónapig - gondoskodni kell, ami erősen megterheli a menekültügyi ellátórendszert. A kormány ezért most egyebek mellett azt tervezi, hogy csökkentik a pénzbeli ellátás arányát a természetbeni ellátás javára, hogy ezzel is csökkenjen a német menekültügyi rendszer vonzereje a nyugat-balkáni országokban. A kormány még szeptemberben elfogad egy javaslatcsomagot a menekültügy újraszabályozásáról, és erről októberben dönthet a törvényhozás.
   

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyinak a négyszerese. Több tartományi vezető szerint a már háromszor fölfelé módosított előrejelzést is felülírhatja az idő, így akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma.

 

12:56 Több száz migráns gyalogol ismét a Hegyalja úton Szombaton 13 órakor már a Hegyalja úton gyalogolt több száz illegális bevándorló, akik szombaton délben indultak útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé.  Az MTI tudósítója azt látta, hogy az emberek a járdán mennek, a közlekedést nem akadályozzák. A menet elejénél az úttesten motoros rendőrök haladnak.  A sor elején tizenéves fiatalok gyalogolnak, és sok a kisgyerekes család is. Több család kisebb csoportokban, kissé lemaradva követi a menetet.

 


12:43 Fidesz: a kvótarendszer álmegoldás, a legfontosabb a határok védelme A Fidesz véleménye szerint a migránskérdés kezelése során nincs szükség az EU által tervezett kvótarendszerre, mert az csak álmegoldást jelent. A kormánypárt úgy látja, hogy jelenleg a legfontosabb feladat a határok megvédése - mondta a Fidesz EP-képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

   
Pelczné Gáll Ildikó a kialakult helyzetért az EU elhibázott bevándorláspolitikáját okolta. Szavai szerint ez a politika oda vezetett, hogy Magyarország van kitéve a legnagyobb migrációs hullámnak. Hozzátette, hogy ehhez képest viszont Magyarország aránytalanul kevés támogatást kapott az EU-tól. 
   

A politikus úgy fogalmazott: a helyzetet súlyosbítja az unión belül tapasztalható zavarodottság, mert az EU felelős vezetői "kettős beszédet folytatnak", ami "rendkívül súlyos károkat okoz". Nap, mint nap kijelentik, hogy be kell tartani a schengeni és a dublini szabályokat, miközben felelőtlen módon bátorítják a migránsokat és alapvetően meggondolatlan, ahogy kezelni próbálják a helyzetet - összegzett.
   

Magyarország nem tud mást tenni, mint hogy felelős tagállamként minden törvényt betart, amelyet a schengeni vagy a dublini rendeletek előírnak számára - emelte ki. Hozzátette, hogy a biztonsági határzárral sem tettek mást, mint hogy Európa schengeni határát próbálták megvédeni. Eközben viszont azt tapasztalják, hogy a migránsok bátorítása miatt felütötte fejét az agresszió, az érintettek egyre kevésbé szeretnének együttműködni a hatóságokkal, nem hajlandóak regisztráltatni magukat, nem hajlandóak ujjlenyomatot adni és nem veszik igénybe azt a lehetőséget, hogy elmenjenek a táborokba - sorolta az európai parlamenti képviselő.
   

Az EU az egyik oldalról elvárja Magyarországtól, hogy minden szabályt betartson, de ehhez nem ad segítséget, sőt bátorítja a migránsokat - szögezte le. Egyúttal visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint Magyarország nem hajlandó kivenni a részét a problémák kezeléséből.
   

Jelentős véleménykülönbség van abban, ahogy Magyarország és az EU vezetői megközelítik a problémát - folytatta. A helyzet viszont mindaddig nem fog megoldódni, amíg az Európai Unió vezető politikusai nem nyilvánítják ki, hogy nem lehet mindenkit befogadni - hangsúlyozta. A kvótarendszer nem valódi, csak látszatmegoldást jelent erre a problémára - közölte véleményét. Szavai szerint nem kvótákra van szükség, hanem arra, hogy meg tudják védeni a határokat.
   

Németországnak óriási a felelőssége ebben a kérdésben - felelte egy kérdésre. Angela Merkel kancellár egyfelől azt mondja, hogy mindenkinek be kell tartania az uniós szabályokat, másfelől viszont azt, hogy a szíriai menekülteket be tudják fogadni - emlékeztetett. Hozzátette, később a kancellár pontosította saját magát és azt mondta, nem tudnak mindenkit befogadni.
   

Egy másik kérdésre leszögezte, jelenleg legfontosabb a határok védelme és amíg nem függesztik fel a schengeni rendeletet, addig az uniós jogszabályok alapján kell eljárni. Hozzátette, hogy a krízishelyzet, ami azonnali megoldást igényel, ráadásul európai uniós problémáról van szó, nem Magyarország problémájáról. Leszögezte, a brüsszeli plenáris ülésen is azt fogja képviselni, hogy előbb biztosítani kell a határok védelmét és csak utána lehet a migránsok befogadásáról dönteni. Egy újabb felvetésre azt mondta, van reális esélye annak, hogy Ausztriából visszaküldenek Magyarországra illegális bevándorlókat.
   

Pelczné Gáll Ildikó egyúttal hangsúlyozta, nem lehet tartós megoldás, hogy buszokkal vitték az osztrák határra a menekülteket.

 


12:28 Ismét gyalog indultak útnak a menekültek a Keleti pályaudvartól Szombaton délben ismét gyalog indult útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé mintegy 300-500 migráns - közölte több internetes portál helyszíni tudósítója. Az Origo arról ír, hogy a 300 bevándorlóból álló csoport egy része az úttesten, másik részük a járdán halad a Rákóczi Úton az Astoriánál.


Az Index ezzel egy időben 500 fősre becsüli a gyaloglókat és azt valószínűsíti, hogy ők a debreceni befogadó állomásról érkeztek, majd röviddel ezelőtt elküldhették őket a Keleti pályaudvartól.
   

A beszámolók szerint a vonulás egyelőre nem akadályozza az autós forgalmat. Az Origo a BKK-ra hivatkozva ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a Rákóczi út-Kossuth Lajos utca útvonalon forgalmi korlátozásokra lehet számítani.

 


12:06 Lázár: zajlanak az egyeztetések, hogy Ausztria miért zárta le a határtZajlanak az egyeztetések a magyar és az osztrák kormány között arról, hogy Ausztria miért zárta le lényegében a hegyeshalmi határátlépési pontot - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Kötcsén - a polgári piknik helyszínén - nyilatkozott szombat délelőtt a sajtónak a bevándorlási helyzetről.


Az M1 aktuális csatorna műsorában sugárzott nyilatkozatban a tárcavezető azt mondta: az osztrák-magyar határon szolgálatot teljesítő burgenlandi rendőrség, "miután a szövetségi kormánytól nem kap világos utasítást", nem tudja, mit csináljon, ezért zárva tartja a határt, ami 10-30 kilométeres dugóhoz vezet ott. "A bevándorlók nem zavarják a közúti közlekedést, Ausztria mégis lezár" - fogalmazott.
   
Lázár János arról is beszélt, hogy Vámosszabadiból 200 bevándorló tart az osztrák határ felé, majd jelezte: az osztrák állami szerveknek el kell dönteniük, mit fognak tenni.


Közölte: a szombatra virradó éjszaka folyamán 104 busszal 4500 olyan bevándorlót vittek Hegyeshalomra, akik az M1-es autópályán, az 1-es számú vasúti fővonalon és a Keleti pályaudvarnál tartózkodtak. A magyar hatóságoknak arra volt mandátumuk az osztrák és a német kormánytól, hogy a saját életüket és a magyar közlekedés biztonságát veszélytető embereket Hegyeshalomra juttassák. A buszok döntő többsége meg is érkezett a hegyeshalmi határhoz - jegyezte meg a miniszter.
   

Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter most ment nyaralni, Lázár János azt válaszolta: folyamatos kapcsolatban vannak a belügyminiszterrel.
   

Arra, hogy milyen most a magyar viszony Angela Merkel német kancellárral, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: továbbra is szövetségesi és teljesen konstruktív. "Azt hiszem, a német kormány belátja, hogy az a nyilatkozat, amellyel felhívta a Magyarországon tartózkodó bevándorlókat, hogy menjenek Németországba, az nem volt pontos" - fogalmazott.
   

Hangsúlyozta azt is: a magyar kormány a jövőben is eleget tesz schengeni kötelezettségeinek. "Ha mi nem leszünk Schengen, akkor minket is kihagynak belőle" - mondta, fontosnak nevezve, hogy a magyar-szerb határon a biztonsági határzár mihamarabb megépüljön, amiről várhatóan hétfőn tárgyal is a nemzetbiztonsági kabinet.


11:59 Visszafordítják a forgalmat HegyeshalomnálVisszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál - tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója. A rendőrség a honlapján azt közölte, hogy a hegyeshalmi határátlépési pontnál 11 kilométeres a forgalmi torlódás. A személyautók vezetői kizárólag a 172-es kilométerszelvénynél, a határátlépési pontnál megfordulhatnak. Az autósok Rajkán keresztül Pozsony irányába, illetve a 85-ös számú főúton, Sopronon keresztül léphetik át a határt.


Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező migránsok miatt, azután alakult ki a mintegy 11 kilométeres dugó az autópályán a határ előtt.
   

A feltorlódott sorban mintegy 35-40, migránsokat szállító busz is várakozik. Az MTI helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy több migráns is leszállt a határ előtti dugóban veszteglő buszokról, és gyalog érte el az osztrák határt.

 

11:35 A bicskei befogadó állomásról 250 migráns indult el Ausztria felé


A bicskei befogadó állomásról mintegy 250 migráns indult el Ausztria felé szombat délelőtt, az M1-es autópálya leállósávjában gyalogolnak - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.

   
Tájékoztatásuk szerint mintegy 200-250 ember hagyta el a bicskei befogadó állomást, akik ösvényeken át az M1-es autópályára értek, jelenleg is ott, a leállósávban gyalogolnak a határ felé. Nem csak férfiak, nők és gyerekek is vannak a menetben. A közlekedést nem állították le, az emberek az autók mellett haladnak.
   

Kérdésére elmondták, Németországba szeretnének eljutni, de a rövid távú céljuk Ausztria fővárosa, Bécs. Tíz rendőrautó érkezett a helyszínre, hogy biztosítsák a menekültek útját.

 

10:36 Rendőrség: tíz kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál Tíz kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombaton délelőtt - közölte a rendőrség a honlapján.A rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek. 


A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át és lépjenek Szlovákiába.
   
A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál és válasszák a 85-ös, majd a 84-ös számú főutat.

 

10:27 MÁV: újraindult a nemzetközi forgalom a Keleti pályaudvaron


Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor - közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

   
Tájékoztatása alapján a vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról.A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.
   

A MÁV csütörtök reggeltől nem indított közvetlen vonatjáratot Nyugat-Európába Budapestről. A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága miatt döntött így, a nemzetközi jegyeket pedig a menetrend szerinti belföldi járatokon fogadták el. Szombatra virradó éjjel - részben a Keleti pályaudvar elől is - mintegy 4500 migránst szállítottak el az osztrák határhoz buszokkal.
     

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombat reggel arról számolt be, az operatív törzs megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik a nemzetközi vonatok újraindítását a korábbi menetrend szerint.

 

10:23 BM: 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz; újraindulhatnak a nemzetközi vonatok 


Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón.


Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI kérdésére, hogy mi lesz a Keleti pályaudvaron ismét gyülekező migránsokkal azt válaszolta, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is. Azt mondta, a Keleti pályaudvarnál mintegy 150 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg.
   
Kontrát Károly ismertette: az operatív törzs pénteki döntését végrehajtották, az akció eredményesen és sikeresen lezárult: mind az M1-es autópályán vonuló illegális bevándorlókat, mind az 1-es vasútvonalat elfoglalókat, valamint a Keleti pályaudvaron várakozókat elszállították az osztrák határhoz. 
   

Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a nemzetközi szerződéseknek megfelelően jár el, az operatív törzs péntek esti döntését az alapozta meg, hogy olyan helyzet állt elő, ami a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette. A magyar kormány továbbra is a schengeni kódex és dublini rendelet alapján jár el a bevándorlókkal kapcsolatban- tette hozzá. 
   

Kontrát Károly emlékeztetett: a parlament pénteken elfogadta a tömeges illegális bevándorlással összefüggő, 10 törvény módosításából álló törvénycsomagot. Hangsúlyozta: Magyarország a schengeni határt megvédi, a hármas intézkedéscsomaggal biztosítják a fizikai határvédelmet, az ideiglenes határzár ki fog épülni, megteremtik a jogi védelmet, illetve az élőerős védelmet is a határvadász bevetési egységekkel.  
   

Az államtitkár köszönetet mondott a rendőrségnek, a Volán társaságoknak, a Budapesti Közlekedési Központnak, a karitatív szervezeketnek, valamint az együttműködő osztrák hatóságoknak, akik segítettek az akcióban. 
   
Giró-Szász András az MTI kérdésére megerősítette, hogy a Vámosszabadi befogadóállomásról illegális bevándorlók indultak el az osztrák határ irányába. Hangsúlyozta: Vámosszabadi nyílt befogadóállomás, amelyben már regisztrált menekültek vannak, akik szabadon mozoghatnak.
   

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője ismertette: szombatig 164 926 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, ez a szám pénteken 2181 volt. Szombaton reggel 8 óráig 416 emberrel szemben intézkedtek. Idén péntek éjfélig 913 embercsempésszel szemben intézkedtek, szombat reggel nyolc óráig további hattal szemben.  Ismertette: az éjszaka folyamán a rendőrség 104 buszt állított ki. Hozzátette: a rendőrség továbbra sem alkalmaz erőszakot. 
   

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese elmondta: idén eddig 152 362 menedékjogi kérelmet regisztráltak, pénteken több mint 1700-at. A befogadóintézményekben jelenleg 3882-en tartózkodnak.

 

8:57 Hét kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál Hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át - közölte az Útinform az MTI-vel.    Tájékoztatásuk alapján az úton lévőknek érdemes legkésőbb Győrnél letérni a sztrádáról és Sopronban, vagy Kópházán átlépni a határt. 

   
Az M1-es autópályán ugyanis a határ előtti kocsisor folyamatosan növekszik - hangsúlyozta az Útinform, azt javasolva, csak az induljon el az M1-es autópályán, akinek az feltétlenül szükséges.


Busszal érkezett illegális bevándorlók a hegyeshalmi magyar-osztrák határ osztrák oldalán 2015. szeptember 5-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Mohai Balázs
Busszal érkezett illegális bevándorlók a hegyeshalmi magyar-osztrák határ osztrák oldalán 2015. szeptember 5-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Mohai Balázs
   

Az Útinform emellett figyelmeztetett arra is, hogy az esős idő miatt az átlagosnál több balesetre lehet számítani, ami további torlódásokat okozhat az autópálya Győr és Budapest közötti szakaszán.


5:56 További buszok a határon, újra megtelt a Keleti aluljárójaSzombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal - hangzott el az M1 aktuális csatornán szombat hajnalban. Az emberek szállnak le a járművekről és szakadó esőben gyalogosan kelnek át a hegyeshalmi határátkelőhelyen, és tartanak a nickelsdorfi (Miklóshalma) pályaudvarra. Eddig legalább tíz busz érkezett. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé vezető oldalát.

   
Közben a Keleti pályaudvaron - ahonnan korábban nagy számban távoztak - az aluljáró ismét megtelt migránsokkal. Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínen azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon. 
   

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra.


4:11 Folyamatosan hagyják el az országot a migránsokAz illegális migránsok első csoportja szombatra virradó éjszaka megérkezett Ausztriába Magyarországról. Werner Faymann osztrák kancellár jelezte: Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak. A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt hagyta el gyalog a Keleti pályaudvartól, és a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak közel 1200-an. Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé. A többiek pedig busszal indultak el éjjel azt követően, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. A bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elrendelte az operatív törzs összehívását. 

 

Bevándorlókkal teli buszok indulnak a fővárosi Keleti pályaudvarról Ausztria felé 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Bevándorlókkal teli buszok indulnak a fővárosi Keleti pályaudvarról Ausztria felé 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

   
Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.
   

Az első migránsokkal teli busz az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától indult el az osztrák határ felé. Mindeközben a Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar-román labdarugó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta. 
   

Innen több, a migránsokkal teli busz nem sokkal fél 2 után indult el az osztrák határ felé. Az M1 aktuális csatorna tudósításán a buszokkal útnak induló emberek közül többen vidáman integettek a kamerák felé. Az első busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar-osztrák határra. Az MTI tudósítója látta, ahogy a migránsok sorban szállnak le a járműről. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket "Welcome" feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.
 

Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozókat is elindultak, és hajnali 3 óra körül már mindenkit elvittek. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta: sok mindent hátrahagytak, nagy a felfordulás.
   

Hasonló módon hagyták el a Keleti pályaudvart is az ott tartózkodók. A Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik. Az M1 aktuális csatorna képei szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. 
   

Vecsei Miklós az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta: legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Mint kiemelte: nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.
   

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére. Az érkezők ételt és italt kapnak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesülnek. Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre.


0:53 Ausztria beengedi a Magyarországról érkező migránsokatAusztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat - jelentette be szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár. Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak - tájékoztatta a kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, Angela Merkel német kancellárral való egyeztetés után. Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.

Georg Streiter német helyettes kormányszóvivő megerősítette Werner Faymann osztrák kancellár szombat hajnali bejelentését, miszerint Ausztria és Németország beengedi a Magyarországról elindult menekülteket.  Az ARD német országos közszolgálati televízió beszámolója szerint Georg Streiter elmondta, hogy a döntést több megbeszélés után hozták meg.

A Spiegel Online hírportál azt írta, hogy a döntést Angela Merkel német kancellárnak Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Werner Faymann osztrák kancellárral folytatott megbeszélései előzték meg. (MTI)


A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

 

 

 

 

 

2015.08.31
Kaotikus állapotokról számolt be az osztrák vasúttársaság (ÖBB) és a Kurier, miután felengedték a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeztek.

2015.09.01
A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat - közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. Mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet.

2015.09.02
Bécs belvárosában fogtak el egy román embercsempészt, aki egy levegőtlen kisbuszban 24 afgán migránst szállított - közölték az osztrák hatóságok kedden. Az illegális bevándorlók a hatóságok szerint közvetlen életveszélyben voltak.

2015.09.02
Nyugodt a helyzet az osztrák vasúti pályaudvarokon, csaknem kétszáz ember töltötte az éjszakát a bécsi Westbahnhofon és a salzburgi főpályaudvaron - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője szerdán. Budapesten menekültek kezdtek tiltakozni a sínek mentén Kőbánya-Kispest vasútállomáson szerda reggel.

2015.09.03
Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába - közölte a Mávinform az MTI-vel. Reggel a Keleti pályaudvárnál visszavonták a rendőröket, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték. A csarnokban elenyésző a rendőri jelenlét, ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban több százan voltak a pályaudvaron.

2015.09.04
Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba, a menet eleje délután három órakor elérte a főváros határát - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A rendőrség délután négy óra után azt közölte: az úton már mintegy ezren haladnak.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség