Menekültek másképp: burgenlandi panzió magyar tulajokkal és elszállásolt menedékkérőkkel

2016.08.30

Magyar pár nyitott panziót Ausztriában, a szabad szobáikat felajánlották az osztrák államnak, hogy menedékkérőket helyezhet el bennük - megfelelő ellenszolgáltatásért cserében. Az Abcúg riportjából kiderül, hogyan működik a menekültbiznisz a szomszédban.

A burgenlandi panzió, ahol 16 menekült lakik Fotó: Magócsi Márton
A burgenlandi panzió, ahol 16 menekült lakik Fotó: Magócsi Márton

 

“Landgasthaus familie Bálint” – hirdeti a cégér egy weichselbaumi panzió bejárata fölött. Bálint Gábor és élettársa, Tóth Kornélia hét évvel ezelőtt megelégelték a magyar vendéglátás pangását, ezért úgy döntöttek, vásárolnak egy fogadót Burgenlandban, mindössze fél órányi autóútra Szentgotthárdtól, olvasható az Abcúg riportjában. Kidobták a régi bútorokat, a padlószőnyeg helyére parkettát raktak, és abban bíztak, hogy a vidéki osztrák turizmusból jobban megélnek majd, mint addig Baranya megyében bármikor. Azt viszont álmukban sem gondolták volna, hogy ebben a Közel-Keletről érkező menekültáradat lesz a segítségükre.
 

“Állítólag négy-öt évig még eltart” – utalt Kornélia a menekültválságra, ami egy szokványos kijelentés lett volna, ha nem hallani a reménykedést a hangjában. Miközben Magyarországon újra teljes gőzzel elindult a bevándorlóellenes kormányzati plakátkampány, Ausztriában gyakori a Kornéliáéhoz hasonló hozzáállás. Nem mintha különösebben rajonganának az ismeretlen tömegekért, de a magyar pár szerint a környékükön ma a menekültekből lehet a legjobb üzletet csinálni.


Az osztrák belügyminisztérium tavaly júliusban tett közzé felhívást a honlapján, amelyben arra kérték az embereket, hogy ha rendelkeznek üres lakással, panzióval, hotellel vagy csarnokkal, és tehetik, bocsássák az állam rendelkezésre. Cserébe az állam  megtéríti a költségeket, és még hasznot is biztosít. A menekülthullám csúcspontján ugyanis az osztrák kormány belátta, képtelen tartani a lépést az országba érkező menedékkérőkkel, ezért sokakat zsúfolt szállásokra kellett küldeniük, jó néhányan pedig fedél nélkül maradtak.


Gáborék kapva kaptak az alkalmon, és közel sem voltak ezzel egyedül. A szomszédos Mogersdorfban egy tetőteres családi házba fogadtak be menedékkérőket, egy másik közeli faluban pedig huszonhatan laknak egy panzióban. Gábor és Kornélia weichselbaumi fogadójában, kettejükön kívül, ma csakis menedékkérők élnek. A teljes emeleti rész az övék, két-három fős szobákkal, mindegyikhez tartozik fürdőszoba és közös konyha.


Az Abcúg teljes riportjában elolvasható, hogyan élnek a menekültek a panzióban.

 

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség