Menekültek: már a határokon döntenének a németek a menedékkérelmekről

2015.09.30

A német szövetségi belügyminiszter támogatja a repülőtéri eljárás kiterjesztéséről szóló bajor javaslatot, amely szerint a határoknál kialakított tranzitzónákban kell eldönteni gyorsított eljárással, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására.

Az illegális bevándorlóknak épülő áteresztő pont konténerei a letenyei régi határátkelőhelynél 2015. szeptember 30-án. MTI Fotó: Varga György
Az illegális bevándorlóknak épülő áteresztő pont konténerei a letenyei régi határátkelőhelynél 2015. szeptember 30-án. MTI Fotó: Varga György

 

Thomas de Maiziere egy szerdai rádióinterjúban elmondta, hogy ő is hasonló megoldáson gondolkodik, és hangsúlyozta, hogy Németország menekültügyi befogadóképességének van felső határa.A szövetségi belügyminiszter a Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) regionális közszolgálati médiatársaság hírrádiójában (rbb-Inforadio) elmondta, hogy Németország adós két, menekültügyi kérdéseket szabályozó uniós irányelv nemzeti jogba átültetésével. 


Az egyik irányelv felhatalmazza a tagállamokat arra, hogy bevezessék határaikon az úgynevezett szárazföldi eljárást. 
   

"Ezt ismerjük a repülőtéri eljárásból, amelynek értelmében fel lehet tartóztatni valakit a repülőtéren és meg lehet vizsgálni, hogy nem nyilvánvalóan megalapozatlan-e a menedékjogi kérelme, és vissza lehet küldeni" - mondta a német belügyminiszter.
   

"Én is valami ilyesmit képzelek el az irányelv átültetésében, és ez most biztosan megvitatjuk" - tette hozzá Thomas de Maiziere.
   

Az elképzelés középtávú megvalósításának esélyeit firtató kérdésre azt mondta, hogy az uniós irányelvet "gyorsan" kell átültetni a német jogba, és a koncepció ugyan egyelőre vitatott, "de ha minden vitatott intézkedést leállítunk, csak azért, mert vitatják őket, akkor nem jutunk egyről a kettőre".
   

A Németországra nehezedő migrációs nyomás "nagyon erős", az utóbbi napokban rendre 10 ezer menedékkérő érkezetett. A nyári hónapokhoz képest új jelenség, hogy sok menedékkérő nem hajlandó elfogadni azt a helyet az ellátórendszerben, ahová a tartományok közötti tehermegosztási rendszer alapján besorolják, hanem önállóan akar dönteni arról, hogy hol veszi igénybe az ellátást, pedig a menedékkérőknek "nincs joguk szabadon megválasztani, hogy hol folytassák le ügyükben a menekültügyi eljárást" - mondta Thomas de Maiziere.
   

Hozzátette, hogy gondoskodni kell a feladatok egyenlő megosztásáról, különben lesznek tartományok, amelyeket túlterhel a menekülthullám. 
   

"Bajorország hatalmas munkát végez és joggal mutat rá arra, hogy ismét rendezett mederbe kell terelni az eljárásokat. Mi ezen dolgozunk" - mondta a szövetségi belügyminiszter.
   

A bajor konzervatív CSU-ban, illetve az egypárti, CSU-s bajor tartományi kormányban mérlegelt menedékkérő-befogadási moratóriumról azt mondta, hogy ilyesmiről "könnyű beszélni, de nehéz kivitelezni", hiszen az elképzelésből az következik, hogy le kell zárni a határokat, ami a bajor-osztrák határszakasz "adottságait" tekintve "nagyon nehéz" lenne.
   

Mindenki egyetért abban, hogy meg kell birkózni a kihívással, és "abban is egyetértés van, hogy meg fogjuk csinálni" - mondta Thomas de Maiziere a CDU/CSU pártszövetségben a kancellár és CDU-elnök Angela Merkel menekültpolitikájával szemben megmutatkozó elégedetlenségre vonatkozó kérdésre, utalva a kancellár sokat hangoztatott kijelentésére, miszerint Németország sikerrel veszi az akadályt. ("Meg tudjuk csinálni! Feltűrjük az ingujjat és legyőzzük az utunkba kerülő akadályokat" - mondta Angela Merkel számos alkalommal.)
   

Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni - tette hozzá Thomas de Maiziere -, hogy bár a menedékjog nem ismeri a felső határ fogalmát, de a "befogadóképességnek van tényleges határa".
   

"Németország nem tudja befogadni az Európába érkező összes menekültet, és Európa sem tud befogadni mindenkit, (...) különösen azokat nem, akik azt gondolják, hogy Európában vagy Németországban gazdasági értelemben jobb jövő vár rájuk" - emelte ki a CDU-s politikus. Megjegyezte, hogy a törekvés a jobb életre természetes és érthető, de "nem tartozik a menedékjog hatálya alá".
   

A német kormány éppen ezért igyekszik javítani a Szíria körüli menekülttáborok helyzetét, és ezért dolgozik Törökországgal együttműködve annak megelőzésén, hogy újabb tömegek induljanak el Európa felé. Döntő jelentőségű az úgynevezett hot spotok kialakítása is Görögországban - fejtette ki Thomas de Maiziere. Hangsúlyozta: a Törökországban és Görögországban végzett munka jelenthet esélyt a menekülthullám csillapítására Németországban és Európában. (MTI)

 

 

 

2015.09.28
Jelentős mértékben veszített támogatóiból, de így is az élen végzett a vasárnap tartott felső-ausztriai tartományi választáson az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) viszont megkétszerezte szavazóinak számát az előző választások eredményéhez képest.

2015.09.28
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más portálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett esztergályos, CNC-marós, gyári munka, kőműves, szobalány, konyhai kisegítő, takarító, pincér, vendéglátós és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.28
Több mint 30 év után szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás volt hétfő hajnalban. A teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető volt, emellett az égi "színjátékot" élvezhették Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.

2015.09.29
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett segédápoló, villanyszerelő, mosogató, konyhai kisegítő, gyári munka, szobalány, esztergályos, takarító, síoktató és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.29
Néhány nappal meghosszabbították azt a megállapodást, amelynek alapján Ausztriából Németországba szállítottak menedékkérőket különvonatokkal - mondta a német belügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó szóvivője hétfőn a Die Presse című osztrák lapnak. Közben a német kormány keddi ülésén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a menekültügyi rendszer reformjáról szóló törvényjavaslatokat.

2015.09.30
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, CNC-forgácsoló, villanyszerelő, mosogató, konyhai kisegítő, szobalány, takarító, szakács, pincér, pénztáros és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség