Menekültek Ausztriában: lezárták nickelsdorfi átkelőt, vita az osztrák kormányban a határellenőrzésről, ezrek Heligenkreuzban (folyamatosan frissítve)

2015.09.14

Lezárták az osztrák A4-es autópálya Magyarország fele vezető sávját hétfő reggel háromnegyed kilenckor - a másik irány már korábban zárva volt. Közben a kormányban komoly viták vannak arról, hogy Ausztria – a németországihoz hasonlóan – bevezesse a határellenőrzést. Közben Röszkéről elszállítják a menekülteket. Folyamatosan frissített információk.

Bevándorlók autóbuszokra várakoznak az osztrák hadsereg nekik felállított sátrainál a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 13-án. MTI Fotó: Filep István
Bevándorlók autóbuszokra várakoznak az osztrák hadsereg nekik felállított sátrainál a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 13-án. MTI Fotó: Filep István

 

A vasárnapi információk itt olvashatóak.

 

17:08 Lezárták a határt Röszkénél

 

A rendőrség lezárta a határt Röszkénél, a szerb-magyar határ migráció által leginkább érintett pontján hétfő délután fél ötkor - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt.

Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról.
   

Mindezek nyomán néhány tucat migráns várakozik a határvonal szerb oldalán. Őket a rendőrök próbálják meggyőzni arról, hogy forduljanak vissza Szerbia felé.Mindeközben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal borítsa közvetlenül a vasútvonal mentén, illetve a rendőrség helikopterrel ellenőrzi a államhatár környezetét. A helyszínen lovas rendőrök is vannak.
   

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte néptelen a határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. Ugyanakkor egyre kevesebb a migráns a Röszke határában létesített gyűjtőpontnál is. 
   

A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodik, ők arra várnak, hogy vonattal Győrbe indulhassanak - látta az MTI tudósítója. (MTI)

 

Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán 2015. szeptember 14-én. Az átalakított vagonnal zárják majd el az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán 2015. szeptember 14-én. Az átalakított vagonnal zárják majd el az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

 

 

16:32 Német kormányszóvivő: Németország továbbra is fogad menedékkérőket


Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket - mondta a német kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

   
Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta: a német kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el, az utóbbi napok fejleményei révén kialakult helyzet pedig szükségessé tette a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását. Az intézkedést az Európai Unióban a menekültválságról zajló vita is befolyásolta - mondta kérdésre válaszolva.
   

A határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról a koalíciós pártok - a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - együtt és egyetértésben döntött. A lépés nem a határok lezárását jelenti, és azt sem, hogy változtak volna a kormány tevékenységét meghatározó alapelvek - hangsúlyozta a szóvivő. Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a "közös európai válasz a megoldás" a menekültválságra. 
   

A "közös értékek alapján közösen kell cselekedni, a német kormány minden erejével küzd ezért, és fontos szövetségesei is vannak" - mondta Steffen Seibert.
   

Menedékkérők továbbra is jöhetnek Németországba, és a német hatóságok a dublini előírásoknak megfelelően járnak el minden egyes kérelmezővel kapcsolatban. Remélhetőleg ez a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása révén rendezettebb körülmények között zajlik majd, és egy teljesen európai folyamatban, amelyben valamennyi tagállam teljesíti mindazt, ami a szolidaritás elve alapján elvárható - tette hozzá a kormányszóvivő. 
   

Angela Merkel egy héttel ezelőtt azt mondta, Németország sikeresen megbirkózik a menekültválsággal - idézte fel a Steffen Seibert. Aláhúzta: a kancellár kijelentése változatlanul érvényes, "sikerülni fog, de senki nem mondta, hogy egy-két nap alatt".     
   

A szóvivő közölte, hogy Angela Merkel kancellár kedden munkaebéden fogadja Werner Faymannn osztrák kancellárt, a megbeszélés témája a menekültválság. A találkozó után kormányülést tartanak, amelyen Thomas de Maiziere beszámol az uniós tagországok belügyminisztereinek hétfői brüsszeli értekezletéről. 
   

Kedd este a kancellár a tartományi miniszterelnökökkel tart megbeszélést, ezen részt vesz a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője is - közölte a kormányszóvivő.
   

A magyarországi menekültügyi helyzetre vonatkozó újságírói kérdésre Steffen Seibert elmondta: Magyarország és más országok számára is "nagyon nehéz a helyzet, a válasznak pedig megint csak Európának kell lennie".
   

Európa a válasz egyrészt abban az értelemben, hogy valamennyi tagállnak óvnia és aktívan érvényesítenie kell az európai értékeket, és ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy mindenkit megillet az emberhez méltó bánásmód és elhelyezés. Másrészt pedig abban az értelemben, hogy Európa segítséget nyújthat a feladatokkal nehezen megbirkózó tagállamoknak - fejtette ki Steffen Seibert.
   

A kormány előrejelzése nem változott, továbbra is az a prognózis érvényes, amely szerint az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet Németországba - mondta Tobias Plate, a belügyminisztérium szóvivője a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár pártelnöki minőségében az SPD tagjainak írt levelével kapcsolatban, amelyben Gabriel úgy vélekedett, hogy az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma az idén.
   

Elmondta: a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása révén a menedékkérők nem ellenőrizetlenül áramlanak be az országba, hanem a határon regisztrálják, majd a befogadóállomásokra szállítják őket, és megvizsgálják, van-e joguk menedékjogi kérelmet benyújtani. 
   

A külügyminisztérium egy sor országban felvilágosító kampányt indított a német menekültügyi rendszerről - mondta Sawsan Chebli, a külügyminisztérium helyettes szóvivője arra a kérdésre, miként lehet kezelni azt a fejleményt, hogy a menekülteket kibocsátó országokban lassan már minden berlini megszólalást meghívásként értékelnek.
   

Sawsan Chebli kiemelte, hogy a közösségi portálokon megjelenő arab nyelvű tartalmakat és sajtóhíreket tanulmányozva személyesen is az a tapasztalata, hogy rengeteg a félreértés, ezért a tárca a külképviseletek közreműködésével a lehető legtöbb csatornán és fórumon igyekszik ismertetni a német menekültügyi szabályokat. (MTI)
 


16:29 Mintegy 5000 szír menekültet alkalmaznának a cseh cégek

 

Mintegy 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek - közölte Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke hétfőn Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján. Szerinte a szírek csehországi alkalmazásának feltétele, hogy megfelelő képzettséggel rendelkezzenek és tiszteletben tartsák a cseh törvényeket.

   
"Mi azonnal képesek vagyunk vállalatainkban akár 5000 szír felvételére, de ennek feltétele, hogy megfelelő végzettséggel rendelkezzenek, dolgozni akarjanak és betartsák a csehországi élet törvényeit és szabályait" - jelentette ki Hanák. Elmondta: a szám annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a szövetség több tucatnyi nagy csehországi iparvállalat megkérdezésével készített.
   

Ugyanakkor a szövetség feltételezi, hogy a cseh iparvállalatokban ennél is nagyobb számú menekültet tudnának alkalmazni. 
   

"Azzal számolunk, hogy a menekültek iránti igény még ennél is nagyobb lehetne" - mondta Milan Mostyn, a szövetség szóvivője. A szövetség a munkaügyi és népjóléti minisztériummal szeretné megvitatni egy átképzési ügynökség felállításának lehetőségét, amelyben a menekültek képzést és cseh nyelvtudást szerezhetnének.
   

Andrej Babis, cseh miniszterelnök-helyettes, aki maga is nagyvállalkozó, a hétfői kormányülés után azt mondta, hogy Csehországban jelenleg 104 ezer munkahely van betöltetlenül. Számos munkahelyre a cseh cégek ukrán állampolgárokat vettek fel, de a schengeni vízum elintézése rendkívül hosszadalmas.
   

"Nem értem, miért van ez így. Az egyik oldalon a cseh cégeknek várniuk kell az ukrán munkásokra, a másik oldalon ugyanakkor ezrek kószálnak Európában papírok nélkül azzal az egyetlen céllal, hogy Németországba mehessenek. Ez káosz is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió képtelen hatékonyan fellépni" - jelentette ki Andrej Babis.

 

16:17 Szerbiai szociálisügyi államtitkár: az ország szinte kiürült

 

Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült - fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár hétfőn Belgrádban.

   
A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban is lényegesen kevesebben voltak hétfő délben a korábbi napokban megszokottnál, az MTI tudósítója a helyszínen alig valamivel több mint száz migránst számolt össze, és a sátrak száma is megcsappant. Az illetékesek szerint ennek két oka van, egyrészt a görög hatóságok több ezer migránst tartóztattak fel, másrészt azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb-magyar határ felé, illetve már át is jutottak azon. 
   

Csikós László információi szerint több ezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. Mint mondta, csak becsült adatok vannak a Görögországban tartózkodók számáról, de állítólag már öt komphajó szállítja a migránsokat a görög szigetekről a szárazföldre, egy komphajón pedig kétezer ember fér el. Egy fordulóval tízezren szállíthatók át, két nap alatt tehát akár a sokat emlegetett húszezres tömeg is megérkezhet a szárazföldre. 
   

A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és kevesebben indulnak majd Magyarország felé. Magyarázata szerint: az európai uniós országok egyre szigorúbb intézkedései miatt ellehetetlenül a Szerbia-Magyarország-Ausztria-Németország-, illetve a Szerbia-Magyarország-Szlovákia-Csehország-Németország-útvonal, és "mindenképpen másik útvonalat kell, hogy keressenek". 
   

Vagy teljesen új utakat választanak, vagy esetleg újra "feléled" a veszélyes, tengeri útvonal - tette hozzá. (MTI)

 

15:55 S&D-frakcióvezető: az európai összefogás oldhatja meg a migrációs problémát

 

A migráció okozta problémákat nem a falak és a szögesdrótok, hanem az európai összefogás oldhatja meg - jelentette ki a szocialisták és demokraták (S&D) európai parlamenti frakciójának vezetője hétfőn Röszkén.

   
Gianni Pittella az egyik röszkei idegenrendészeti előállító előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a falak és a szögesdrótok ellentétben állnak a szolidaritás eszméjével.
   
A politikus hozzátette, a megoldáshoz vezető első pont 160 ezer menekült szétosztása lenne a tagországok között. Szükség lenne egy a menedékkérőkre vonatkozó tartós és kötelező érvényű jogszabály kidolgozására, emellett minden lehetséges módon harcolni kell az embercsempészek ellen - hangsúlyozta Gianni Pittella.
   

A frakcióvezető szerint olyan külpolitikára lenne szükség, amely stabilizálja a helyzetet a válságzónákban, különösen Líbiában és Szíriában, eltüntetve ezzel azokat az okokat, amelyek miatt a menekültek kénytelenek útnak indulni.
   

Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, magyar képviselőként büszke arra a helytállásra, amelyet az önkéntesek, civil szervezetek mutattak - különösen Szegeden - az elmúlt hetekben.
   

Közölte, képviselőtársai látogatását úgy szervezte, hogy megmutassa, Magyarország nemcsak Orbán Viktor politikájából áll, hanem van egy humánus, a szolidaritást még ismerő arca is.
   

A helyzet megoldására Magyarországnak nincs más esélye, mint az európai uniós összefogás - hangsúlyozta az MSZP alelnöki posztját is betöltő politikus. (MTI)

 


15:49 Ferenc pápa szerint a migráció csak a jéghegy csúcsa

 

A háború és éhezés elől menekülőket a világot uraló igazságtalan társadalmi-gazdasági rend kényszeríti migrációra - jelentette ki Ferenc pápa hétfőn két egyházi rádiónak adott interjújában. Az egyházfő szerint az öregedő Európát a bevándorlók tarthatják életben. A Radio Renascenca portugál katolikus rádió és az FM Millenium argentin protestáns csatorna kérdéseire adott válaszokat a Vatikáni Rádió honlapja is közölte. 

   
Ferenc pápa hosszan beszélt a szerinte nemcsak a Balkáni-félszigetet, hanem a világ számos más részét, például Ázsiát is érintő bevándorlás problémájáról. Az egyházfő úgy fogalmazott, hogy a migráció "csak a jéghegy csúcsa". Az emberek tömeges meneküléséhez vezető háborúkat és éhezést Ferenc pápa szerint az igazságtalan társadalmi és gazdasági világrend idézi elő, amely mögött pedig "az az Istenként imádott pénz" áll. 
   

Az egyházfő köszönetét fejezte ki a bevándorlókat befogadó európai országoknak. Kijelentette, a bevándorlók tarthatják életben a népesség öregedése miatt "nagymamává" vált Európát. Hangsúlyozta, hogy megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat. Hozzátette, hogy egyetlen vallástól sem idegen a fundamentalizmus. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a világ biztonsága megváltozott, és Szicíliától négyszáz kilométerre vannak az Iszlám Állam fegyveresei. 
   

Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy olasz származású családja is bevándorlóként érkezett Argentínába, ahol befogadták őket számos más európai nemzet tagjaival együtt. 
   

"Amikor azt mondom, hogy a plébániáknak be kell fogadni a bevándorlókat, ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül a plébánián kell élniük, hanem a plébániához tartozó közösségnek kell helyet keresni számukra" - mondta Ferenc pápa. 
   

Elmondta, hogy már kiválasztották azt a két bevándorlócsaládot, amelyet a Vatikánban fogadnak be, miután Ferenc pápa szeptember 6-án arra szólította fel egyházát, hogy fogadja be a bevándorlókat. (MTI)

 

 

14:30  Szlovénián keresztül is próbálnak migránsok Ausztriába jutni

 

A magyar-osztrák határon bevezetett szigorúbb ellenőrzések miatt az elmúlt napokban több migráns Szlovénián keresztül próbált meg Ausztriába jutni - jelentette a szlovén média hétfőn.


A Vecer című maribori napilap arról írt, hogy a rendőrség szombat reggel a sentilji szlovén-osztrák határátkelő közelében, egy román rendszámú mikrobuszban 21 iráni és afganisztáni állampolgárt talált. A gépjárművet egy 43 éves román férfi vezette, aki Magyarország felől lépte át a szlovén határt.
   

Ugyanakkor az osztrák hatóságok közölték, hogy szombaton szintén a sentilji határátkelő körzetében, osztrák oldalon 43 iraki és szír menekültet tartóztattak fel, akik Szlovéniából illegálisan lépték át a határt - írta a lap.
   

Ausztria és Szlovénia között megállapodás van arról, hogy az illegális határsértőket mindkét fél visszaküldi. Az említett határsértést illetően a szlovén hatóságok jelezték, hogy osztrák kollégáik nem értesítették őket, és bizonyítékkal sem támasztották alá, hogy a migránsok valóban Szlovéniából kerültek Ausztriába, ezért szerintük kérdéses, hogy visszatoloncolják-e őket.
   

Korábbi jelentések szerint csütörtök hajnalban egy csoport szíriai menekültet is feltartóztatott a szlovén rendőrség a magyar határ közelében, Lendva környékén, miközben az autópálya mentén Ausztria felé gyalogoltak. A menekültek az M7-es autópálya mentén haladva, illegálisan lépték át a magyar-szlovén határt, hogy szlovén területen keresztül Ausztriába, majd onnan Németországba jussanak. A tizennégy szíriai állampolgárt - amennyiben nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovéniában - visszatoloncolják Magyarországra.(MTI)

 

13:50 Magyar Közút: lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál 

 

Ismét lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál - tájékoztatott honlapján a Magyar Közút Zrt. A 13 óra 50 perckor életbe lépett határzár a Magyarországról ki- és belépő forgalmat egyaránt érinti. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya közölte: Hegyeshalom irányába a 165-ös kilométernél Rajka irányába az M15-ös autóútra tereli a forgalmat a rendőrség.

 

13:26 Osztrák belügyminiszter: Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon

 

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - mondta hétfőn az osztrák belügyminiszter.Johanna Mikl-Leitner - Bécsben is ismertetett brüsszeli nyilatkozata szerint - bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is.

   
Az még nem tisztázott, hogy melyik határátkelőnél zajlik majd a súlyponti ellenőrzés, amelyet mindazonáltal Ausztria minél előbb meg akar kezdeni - mondta a tárcavezető és hangsúlyozta: az intézkedés is jele annak, hogy létezik közös európai válasz. Úgy vélte: gyors megoldásra van szükség, hiszen egyik állam sem tud maga megküzdeni a menekültáradattal.
   

A miniszter törekszik arra, hogy magyar kollégájával még hétfőn megbeszélést folytasson a kérdésről, és a jövőbeni közös munkáról, hiszen mint mondta: "erős hidakat kell építenünk". 


Osztrák rendőr egy palack vizet dob az autóbuszra várakozó illegális bevándorlók egyikének a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Osztrák rendőr egy palack vizet dob az autóbuszra várakozó migránsok egyikének a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

   

Mikl-Leitner szerint jelenleg 18 ezer menekült van Ausztriában, és mióta Németország bejelentette, hogy a szíriai menekültek esetében eltér a dublini egyezmény alkalmazásától, ezrek keltek útnak.13:08 Több tagállam ajánlott segítséget Magyarországnak az uniós mechanizmuson keresztül

 

Több uniós tagállam, köztük Dánia, Bulgária és Szlovákia is ajánlott fel segítséget Magyarországnak az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

   
Magyarország pénteken kért segítséget a mechanizmusban részt vevő országoktól a menedékkérők áradatának kezeléséhez. Akkor a magyar hatóságok azt közölték, hogy matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szükség.  A mostani tájékoztatás szerint takarókat, ágyneműt és sátrakat ajánlottak fel, amelyeket Magyarország elfogadott.
   

Az uniós központi mechanizmuson keresztül a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak, emellett az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz.
   

A mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni, és segítséget nemcsak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet tőle. Megalapítása, 2001. óta 180 segítségkérés érkezett az uniós polgári védelmi mechanizmushoz. Olyan katasztrófahelyzetek kezelésében is segédkezett, mint a 10 évvel ezelőtti Katrina hurrikán, a 2010-es földrengés Haitin, a fukusimai katasztrófa, a Fülöp-szigetekre két éve lesújtó tájfun, a tavaly Szerbiában és Boszniában pusztító árvíz, az ukrajnai konfliktus, a nyugat-afrikai ebolajárvány vagy az idei nepáli földrengés.
 


13:00 Ausztria katonákat vezényel a határaihoz

 

Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, akiknek feladata a menekültek humanitárius segítése lesz - jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón. A bejelentés szerint 2200 katonát küldenek a határra, akik a következő két órában már bevethetők lesznek. Faymann hangsúlyozta: bíznak a rendőrségben, a rendőröknek azonban támogatásra van szükségük. A kancellár a dublini rendeletet hatályon kívül helyezését és új szabályozás meghozatalát szorgalmazta. 

   
Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár elmondta: amennyiben Németország határellenőrzést vezet be, Ausztriának is ezt kell tenni. Az alkancellár tájékoztatása szerint az ellenőrzés szigorítása a schengeni egyezmény keretein belül történik, az unión belüli szabad mozgás jogát nem korlátozza.
   

Az oe24 osztrák hírportál beszámolója szerint az alkancellár arról is beszélt, hogy még nem lehet tudni, hogyan változik a helyzet, és a bejelentett intézkedések miképpen hatnak majd Magyarországra. Azt senki nem szeretné, ha télen bárkinek is a szabad ég alatt kellene töltenie az éjszakát. Elmondta azt is, hogy néhány százezer menekült van úton Ausztria fele. Mitterlehner úgy vélekedett, hogy vannak olyanok a migránsok között, akik a menekültjoggal vissza akarnak élni, és megjegyezte, hogy az osztrák lakosság körében már felütötte fejét a félelem a helyzet miatt. Hangsúlyozta, hogy a lakosságot és az osztrák segélyezési rendszert nem lehet túlterhelni. 
   

Arról, hogy az autókat és a vonatokat a határon miképpen fogják ellenőrizni, egyelőre nem lehet tudni, a kancellár szerint ez a rendőrség feladata. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter hétfőn bejelentette, Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be, erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is.
   

Az európai menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést vasárnap. Az intézkedés súlypontja a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba. (MTI)
 

 

12:30 444.hu: Röszkéről Szentgotthárdra vitték a menekülteket

Röszkéről reggelre elvitték a gyűjtőponton lévő, regisztrációra váró sokezer menekültet. Most kiderült hova: több száz kilométerre, Szentgotthárdra. Közvetlenül az osztrák határ mellé, írja a 444.hu.


Hivatalosan ezt nem jelentették be, de migránsokat segítő civilek jelezték, hogy váratlanul nagyon sok menekült érkezett hétfőn Szentgotthárdra busszal. Reggelig 35 busz érkezett, de folyamatosan jönnek újabbak. A civilek röptetőtábornak keresztelték a szentgotthárdi megoldást. Itt ugyanis nincs akkora kapacitású tábor, amelyik ennyi embert el tudna látni. De nincs is rá igény, a migránsok azonnal mennek tovább Ausztriába. A regisztrációval már nem igazán törődnek a magyar hatóságok, visznek mindenkit a határhoz, elég feszített tempóban ültették hajnalban buszra a migránsokat. Nemcsak Röszkéről viszik a menekülteket, a körmendi tábor is kiürült reggelre.
 


bevándorlók haladnak el az ideiglenes gyűjtőpont mellett a magyar-osztrák határnál, Szentgotthárd határában 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Varga György
Bevándorlók haladnak el az ideiglenes gyűjtőpont mellett a magyar-osztrák határnál, Szentgotthárd határában 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Varga György


A portál beszélt Szentgotthárd polgármesterével, Huszár Gáborral, aki megerősítette, hogy folyamatosan érkeznek migránsok a településre, az ipari parkhoz. Őt tegnap este értesítették arról, hogy sok migránst fognak ide szállítani. De nem kellett nagyon készülniük rá, mert ahogy leszállnak a buszról a migránsok, már mennek is Ausztria felé. Mivel van egy közös magyar-osztrák ipari park, nincs nehéz dolguk, csak át kell sétálniuk. Nagyjából másfél perc alatt érnek át. (444.hu)

 A teljes cikk itt olvasható.

 

 

12:20  Szlovákia szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a magyar és osztrák határon

 

Ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be Szlovákia a magyar és osztrák határon lévő átkelőhelyein - közölte a szlovák belügyi tárca sajtóosztálya hétfőn az MTI-vel.

 

Az ellenőrzések a szlovák-magyar és szlovák-osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűek lesznek, az intézkedés ideiglenes, ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani - pontosította a közlést az MTI érdeklődésére Ivan Netík, a szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője. Hozzátette: a szúrópróbaszerű határellenőrzések bevezetése mellett a zöldhatár bizonyos szakaszainak ellenőrzését is megerősítik.
   

Az intézkedésről azután hozott döntést a szlovák belügyminisztérium, hogy Németország a menekültválsággal összefüggésben vasárnap délutántól ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket saját határain. (MTI)

 

12:10  Orbán: nem akarjuk, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa az országot

 

A magyarok nem akarják, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa az ezeréves, keresztény kultúrájú Magyarországot, "nem ezért küzdöttük át magunkat világháborúkon, kommunizmuson, rendszerváltáson és gazdasági válságon" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Hősök terén, a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába kinevezendő több mint 860 próbaidős rendőr ünnepélyes eskütételén.

A magyarok rendben, békében és biztonságban akarnak élni, nem akarnak káoszt, ilyenkor pedig felértékelődik a rend őreinek szerepe - hangoztatta a kormányfő.A próbaidős rendőröknek Orbán Viktor azt mondta: "önök kultúránk, életformánk és szuverenitásunk védelmezői", meg kell védeniük Európát, Magyarországot és annak határait.Azt kérte tőlük, hogy legyenek emberségesek, de megalkuvás nélkül szerezzenek érvényt a magyar törvényeknek.
   

Hangsúlyozta: ezeréves államiságunk megkérdőjelezhetetlen jogot ad a határok, az állampolgárok és a kultúránk megvédésre. Jogunk van hozzá, hogy meghatározzuk, ki jöhet be az országba és ki nem, és kötelesség elérni, hogy mindenki, aki idejön, betartsa a törvényeket. "Az önök feladata az lesz, hogy kötelezzék erre azokat, akik átlépik a magyar határt" - hívta fel a figyelmet, jelezve, nehéz feladatról van szó, és ritka pillanat, amikor a rendőri hivatást választó fiatalok ilyen éles helyzetbe kerülnek.
   

A rekordméreteket öltő illegális bevándorlásról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a világ kizökkent megszokott kerékvágásából, az elmúlt hónapokban nagyot fordult az élet, amire a magyaroknak időben meg kell adniuk a maguk válaszát, ennek része a mostani rendkívüli eskütétel is.
   

Európában hosszú évtizedek óta béke uralkodik, ám "most a történelem ránk rúgta az ajtót", kiderült, a rend, a béke és a biztonság nem magától értetődő adomány, erőfeszítéseket kell tenni a fenntartásáért - mondta, kiemelve, hogy Magyarország a délszláv háború óta nem látott kihívással néz farkasszemet. Néhány hónap alatt akkora embertömeg érkezett Magyarországra a szerb határon keresztül, mint Szeged egész lakossága - példázta.
   

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma mindenki a legnagyobb elismerés hangján beszél az egyenruhások elmúlt hetekben végzett munkájáról: munkabírásukkal, türelmükkel, emberségükkel megbecsülést vívtak ki.
   

Orbán Viktor kitért továbbá a keddtől hatályos új magyar szabályokra, amelyek - mint mondta - megerősítik Magyarország határainak védelmét. Az illegális határátlépés keddtől bűncselekmény lesz, amely börtönt vagy kitiltást von maga után. Az embercsempészetért pedig olyan súlyos büntetés jár majd, amelyet igazán megérdemelnek azok, akik mások életével üzletelnek - közölte.
   

A kormányfő végezetül azt mondta a próbaidős rendőröknek, arra készüljenek, hogy becsapott emberekkel, indulattal és agresszióval fognak találkozni. Válaszoljanak rá úgy - kérte őket -, ahogy a szüleiktől, tanáraiktól tanulták: "az egyenruha alatt szív is van, nem csak izom, mindkettőre szükségük lesz". (MTI)

 

 

11:57 Gyűjtőpont Oberwartban, ideiglenes szállás a vásárközpontban


500 menekültet helyezhetnek el Obewartban, a vásár területén, értesült még vasárnap a BVZ. Az újság úgy tudja, mintegy 500 menekültet tudnak elhelyezni a csarnokban, a Vöröskereszt már meg is kezdte a tábori ágyak felállítását.

 

11.42 Az Index összefoglalója a keddtől várható eseményekről, a záródó határokról

 

Németország megelégelte a menekültáradatot, és határellenőrzést vezetett be a bajor–osztrák határon. Ausztria külügyminisztere követné a németeket, és lezárná a magyar határt, de Faymann kancellár egyelőre nem akarja. Eközben lassan a magyar–szerb határkerítés is elkészül, Simicskó István odatette magát. Közben a magyar rendőrséget a déli megyékben riadóztatták, mert a szerbek több tízezer menekültet próbálhatnak meg áttolni a határon hétfőn. Ha már ma ekkora káosz van, mi lesz holnap, amikor a menekülteket büntető törvények hatályba lépnek - a teljes összefoglaló itt olvasható. (Index)

 

 

10:45 Kancellári sajtótájékoztató: támogatást nyújt a hadsereg a rendőrségnek Burgenlandban


Ausztria nem zárja le a határt, nem függeszti fel Schengent, viszont szigorítja az ellenőrzést a keleti határain, derült Faymann osztrák kancellár sajtótájékoztatóján. Az államfő megköszönte a rendőrök és az önkéntes segítők munkáját és bejelentette, hogy a hadsereg úgynevezett támogató bevetés keretében segíti a rendőrség munkáját a határokon illetve humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek. Következő lépésben az osztrákok azt tervezik, hogy a határon vizsgálják meg, ki jogosult menedékjogra a menekültek közül.  A hadsereg nem csak a magyar, hanem a szlovén és horvát szakaszon is segítséget nyújt, mivel Magyarország kedden lezárja a szerbiai határszakaszát, így a menekültek utána valószínűleg más útvonalat választanak. (Kurier)

 

10:44 Bild: Németországban már szombaton meghozták a döntést a határellenőrzés visszaállításáról

 

A Bild című német lap szerint a német kormányban már szombat este meghozták a döntést a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról, és a bajor konzervatív CSU elnökségében az is felmerült, hogy megszakítják a kapcsolatot az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a CDU-val, ha nem állítják le a Bajorországba érkező menedékkérők ellenőrizetlen áradatát.

   
A Bild online kiadásában hétfőn megjelent összeállítás szerint szombat reggel a tartományi miniszterelnökök és a kancellári hivatal telefonkonferenciáján a tartományi vezetők leszögezték, hogy elérték lehetőségeik határát, több menedékkérő befogadására már nincs lehetőség.
   

A leginkább érintett tartományt irányító CSU "súlyos nyomás" alá helyezte Berlint, a párt elnökségében még az a fenyegetés is megfogalmazódott, hogy kilépnek a CDU-val kötött szövetségből, ha Merkel nem állítja meg a menekültáradatot - írta a Bild. Végül szombat este 20.30 körül egy telefonos egyeztetésen Angela Merkel, Sigmar Gabriel alkancellár, Thomas de Maiziere belügyminiszter és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter megállapodott abban, hogy föltartóztatják a menedékkérők tömeges és ellenőrizetlen belépését, és fokozzák a nyomást az uniós tagországokon, hogy fogadjanak be több menedékkérőt
   

Angela Merkel vasárnap reggel tájékoztatta Werner Faymann osztrák kancellárt a tervezett intézkedésről, Thomas de Maiziere pedig röviddel 17.30 után Berlinben rendkívüli sajtónyilatkozatban tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Németország 17.30-tól ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést. 
   

Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba. A lépés egyben "jelzés Európának", üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül" - jelentette ki a miniszter.
   

Egyébként már Angela Merkel egy szombati beszéde súlyponti eltolódást jelzett a német kormány viszonyulásában. A kancellár a CDU egy berlini rendezvényén - amelynek témája a digitális átalakulás volt - a menekültválság kezeléséről szólva első helyen az uniós külső határok védelmének fontosságát emelte ki, és hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktus lezárása nem lehetséges Oroszország közreműködése nélkül.
   

A kancellár rámutatott: nem egyedül Németország felelőssége a menekültek befogadása, és a közös menekültpolitika azt jelenti, hogy az ebben részt vevő tagállamok "támaszkodhatnak egymásra".
   

"Ez pedig azzal kezdődik, hogy a külső határokat meg kell védeni" - hangsúlyozta Angela Merkel.
   

Meg kell védeni a külső határokat a Földközi-tenger nyugati medencéjében - az olasz határon - , és ehhez támogatni kell az állami intézmények működésének helyreállítását Líbiában.
   

"Van egy második külső határ, a görög-török határ, ahol ugyanerre a védelemre van szükségünk, de ez a védelem jelenleg nincs biztosítva" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy Görögországnak teljesítenie kell vonatkozó kötelességeit, Törökországgal pedig "sürgősen intenzívebbé kell tenni" a tárgyalásokat. 
   

A kancellár azt is elmondta: természetesen az Európába érkező menekülthullámot kiváltó okokkal is foglalkozni kell. Sokkal többet kell tenni azért, hogy a menekültek a hazájukhoz minél közelebb találjanak menedékre, ezért szükséges javítani a körülményeket a Szíriából elmenekült embereket a környező országokban befogadó táborokban.
   

Angela Merkel hangsúlyozta: a szíriai polgárháborús konfliktus rendezéséhez nemzetközi erőfeszítések szükségesek, és ebben az Egyesült Államok mellett Oroszországgal is együtt kell működni, "különben nem lesz megoldás" . (MTI)

 

10:22: A4-es újra nyitva Magyarország fele, több ezer menekült Heiligenkreuzban


10 óra körül ismét megnyitották az A4-es autópályát, ahol négy kilométeren keresztül torlódtak fel a járművek. Közben a rábafüzesi határátkelő túloldalán található Heligenkreutzban legalább 3 ezer menekült gyűlt össze, és óránként legalább 500 érkezik. A település megtelt, a migránsokat nehezen tudják egyben tartani, 120 rendőrt vezényeltek ide, többen Tirolból és Steiermarkból érkeztek. A menekülteket nem tudják elszállítani, Hans Niessl tartományi főnök 11 órakor tart sajtótájékoztatót.


Bevándorlók az ideiglenes gyűjtőpontnál a magyar-osztrák határnál, Heiligenkreuz határában 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Varga György
Bevándorlók az ideiglenes gyűjtőpontnál a magyar-osztrák határnál, Heiligenkreuz határában 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Varga György

 

Bevándorlók az ideiglenes gyűjtőpontnál a magyar-osztrák határnál, Heiligenkreuz határában 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Varga György
Bevándorlók az ideiglenes gyűjtőpontnál a magyar-osztrák határnál, Heiligenkreuz határában 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Varga György

 

 

 

10:05: Reggeli összefoglaló: Nickelsdorf lezárva


A Kurier úgy tudja, hogy a röszkei menekülttábort felszámolják, ezt erősítette meg a MTI is. Vonattal szállítják el Röszkéről a migránsokat - tapasztalta a helyszínen hétfő reggel az MTI tudósítója. Az ENSZ munkatársa szerint Vámosszabadiba viszik őket. A vasútállomáson várakozó, húsz kocsiból álló szerelvény fél tízkor félig volt tele, de folyamatosan érkeztek a buszok a határnál lévő gyűjtőpontról és a két idegenrendészeti előállítóhelyről.

 

Kép a felszámolt röszkei táborról:


 

 

 


A migránsok nyugodtan várják a vonat indulását, noha - derült ki kérdéseikből - nem tudják, mi a szerelvény úti célja.Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyszínen dolgozó munkatársa szerint a Győrhöz közeli Vámosszabadiban működő táborba szállítják őket. A rendőrök ellenőrizték, minden kocsiban van-e elegendő ivóvíz, az önkéntesek pedig élelmet osztottak a vonaton ülőknek.
Közben Ausztriában a kormánykoalícióban feszültséget gerjesztett a német döntés az ideiglenes határellenőrzés bevezetése. A belügy- és külügyminiszter szerint az osztrák határon is ugyanezt kellene tenni, míg a másik álláspont szerint míg marad az eddigi rend.


A tegnap beszámolók szerint az osztrák kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon - mondta Werner Faymann kancellár a kormány vasárnap tartott válságülését követően. Eddig csupán szúrópróbaszerű ellenőrzések voltak a magyar határon, ezt az eljárást akarják folytatni.


Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár ugyanakkor az ülés után az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint azt mondta, Ausztria is megerősíti keleti és déli határának ellenőrzését. Az alkancellár szerint "bizonyos megértéssel vannak" az iránt, hogy most jelzés érkezett a korlátlan és szervezetlen menekültáradat miatt. A politikus úgy vélte, ez érinti természetesen Ausztriát is, emiatt az alkancellár szerint Ausztria fenn kívánja tartani a magyar határon folytatott ellenőrzést és a kapacitás függvényében erősíteni akarja azt.
A bizonytalanság oka, hogy egyelőre nem tudni mi lesz a német döntés hatása Ausztriában, illetve az is kérdéses, mi történik a Magyarországon lévő, illetve a Balkánon még úton lévő migránsokkal.

Vasárnap éjjel és hétfő hajnalban  500 menekült érkezett Heiligenkreutzon keresztül Ausztriába, innét buszokkal szállítják tovább őket.

 

7:50  Már működik a szentgotthárdi gyűjtőpont


Vasárnap este 11 óra óta működik a szentgotthárdi ipari parkban felállított gyűjtőpont, ahová eddig több száz migráns érkezett meg, akik szinte azonnal tovább indultak Ausztriába - erősítette meg hétfőn Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

    
Az MTI értesülése szerint vasárnapra virradó éjszaka több mint kétezer bevándorló érkezett meg a szentgotthárdi gyűjtőpontra, de miután leszálltak az autóbuszokról, nem a felállított sátrak felé, hanem azonnal Ausztria felé vették az irányt. Helyszíni információk szerint egyelőre még szabad az út, semmi jele annak, hogy osztrák oldalon visszafordítanák a zöldhatáron át érkezőket.

   
Szentgotthárd és Rábafüzes között a kétoldalú, közvetlenül a határra épült ipari parkban egy jól körülhatárolható őrzött területen szombaton létesítettek a katasztrófavédelem munkatársai egy újabb gyűjtőpontot, amely a város polgármestere szerint 400 ember befogadására alkalmas, de lapértesülések szerint akár 600 ember is elhelyezhető benne. (MTI)

 

Kétezer-ötszáz menekült várakozott Nickelsdorfnál vasárnap este

 

Kétezer-ötszáz menekült várakozott vasárnap este Nickelsdorfnál (Miklóshalmánál) arra, hogy különbuszokkal Bécsbe vigyék őket. Becslések szerint vasárnap a tízezret is meghaladhatta a magyar-osztrák határra érkezett migránsok száma.

   
Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok azon fáradoznak, hogy elszállásolják a határhoz érkező menekülteket. Szombaton 6600, pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Miklóshalmára. Hétfőn és kedden is nagyjából ennyi vagy valamivel kevesebb menekült jön majd. 
   

Marban szerint a magyar hatóságokkal azon fáradoznak, hogy hatékony információcsere alakuljon ki a következő napokban. A burgenlandi rendőrségi szóvivő szerint amennyiben hétfőre virradóra érkeznek még menekültek, lehet, hogy más tartományokban kell őket elhelyezni. 
   

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) vasárnap késő esti híradójának tudósítása szerint a Miklóshalmán lévő menekültek egy része attól fél, hogy nem tud eljutni Németországba, és mivel Magyarországon már regisztrálták őket, tartanak attól, hogy visszatoloncolják őket. 
   

A bécsi Westbahnhof 7000 menekültet fogadott vasárnap. A legtöbben már a nap folyamán továbbindultak Németország fele, egy részük azonban menekültszállásra került. Vasárnap este a bécsi pályaudvarokon nyugodt volt a helyzet, a Hauptbahnhofon nagyjából 500, a Westbahnhofon 300 menekült volt. 
   

A segélyszervezetek valamint az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint Németország arról szóló vasárnapi bejelentés után, hogy visszaállítják a határellenőrzést, a bécsi Westbahnhofon ugyanúgy folyt a migránsok ellátása, mint korábban. 
   

A Caritas segélyszervezet főtitkára, Klaus Schwertner szerint ugyanakkor egyelőre nincs tervük arra, ha a német kormány intézkedése miatt feltorlódnak a menekültek a bécsi pályaudvarokon.  Salzburgban a hatóságok szerint csaknem ezer ember tölti majd az éjszakát. (MTI)

 

 

 

2015.09.11
A menekültek nagy tömege miatt, biztonsági okokból lezárta a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt mindkét irányban Ausztria péntek kora reggel. Később az Ausztriából Magyarországra vezető sávot megnyitották, a másikon továbbra sem lehet közlekedni.

2015.09.11
Körülbelül 700 főt befogadó állomást alakítanak ki Körmenden, a rendészeti iskola udvarán a hazánkba érkező illegális migránsok elhelyezésére, értesült csütörtökön a vaol.hu. Pénteken a városba szállított menekültek elindultak Ausztria felé.

2015.09.13
Németország ismét bevezetné a határellenőrzést, értesült vasárnap az osztrák Kurier. Hogy milyen formában, az egyelőre kérdéses, a német Bild Zeitung szerint 2100 rendőr vezényelnek a bajor határra. Vasárnap délután ötkor leállították a vasúti közlekedést Németország és Ausztria között. Este hat után hivatalosan is bejelentették az ideiglenes ellenőrzés bevezetését.

2015.09.13
Tízezer embert várnak vasárnap a nickelsdorfi (Miklóshalma) határátkelőnél - közölte a burgenlandi rendőrség szóvivője. Azt egyelőre nem tudni, mi lesz az Ausztriából Németországba tartó menekültekkel, ha a németek ismét bevezetik a határellenőrzést.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség