Menekültek Ausztriában: sátrakat állítanak Traiskirchenben

2015.06.04

Sátrak felállíttatását kezdte meg félezer menekült elszállásolására szerdán az osztrák belügyminisztérium a Bécs közelében fekvő Traiskirchen területén, hogy csökkentse a település ideiglenes befogadó állomásán lakó, mintegy kétezer menekült számát - számolt be szerdán a Kurier című osztrák napilap.

A sátrakat a belügyminiszter utasítására állítottak fel Fotó: Ö1
A sátrakat a belügyminiszter utasítására állítottak fel Fotó: Ö1

 

A kialakult helyzet tovább gerjeszti a menekültügy kapcsán Ausztriában dúló belpolitikai vitát. Andreas Babler, az alsó-ausztriai település polgármestere, aki korábban a traiskircheni befogadó állomáson tartózkodók számának mérséklését kérte, csalódottan reagált a történtekre és - a Die Presse című osztrák konzervatív lapban megjelent írás szerint - Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter leváltását követeli.

A Kurier megjegyezte, hogy Babler egészen biztosan másképp képzelte a menekültek számának csökkentését: ahelyett, hogy az osztrák tartományok átvállalták volna a traiskircheni menekültek egy részének elhelyezését, a menekültek a településen maradnak. A 480 menekült számára közvetlenül a befogadó állomás mellett verték fel a sátrakat.

Az egyes osztrák tartományok kormányzati előírás alapján osztják el a menekülteket, az APA osztrák hírügynökség az osztrák belügyi tárcára hivatkozva azonban szerdán arról számolt be, hogy a szövetségi hatóságok által felállított sátrak és szállások nélkül egyik tartomány sem teljesítené saját kvótáját. 

Michael Häupl, Bécs polgármestere - és egyben tartományi vezetője - szerdán azt mondta, hogy sátrak helyett állandó szálláshelyek létesítésére lenne szükség Ausztriában. A vita azonban nem csupán a tartományok, helyi polgármesterek és az osztrák szövetségi kormány között zajlik a menekültek elhelyezéséről és befogadásáról. Miközben a szövetségi kabinet a menekültekkel vállalt szolidaritásra buzdít és támogatja az Európai Bizottság javaslatát, miszerint az egyes tagállamokra megállapított, százalékos kvóta alapján osztanák el az uniós menedékjogot jogszerűen igénylőket, Ausztriában is megszólaltak elégedetlenkedő hangok.

A kvóta alapján az országnak a jövőben az EU-ba érkező menekültek 2,6 százalékát kellene befogadnia. A Kurier megjegyezte, hogy Ausztria jelenleg az európai közösségben tartózkodó menedékkérők öt százalékának biztosít ellátást, és semmi jel nem utal arra, hogy ez a viszonyszám a közeljövőben csökkenhetne. Sőt, tovább növekedhet, hiszen a belügyi tárca azt jövendölte, hogy az idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz. Werner Faymann osztrák kancellár a Kurier szerint türelemre intette az elégedetlenkedőket az igazságos és szolidáris menekültkvóta bevezetésének ügyében. „Az EU-ban tíz olyan ország van, amely ellenzi a kvótát, és vannak pártok, amelyek a menedékkérők ellen uszítanak” – mondta a szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) utalva, amely az utóbbi időben – éppen a menekültügyben kifejtett nézetei miatt – egyre népszerűbb, és jelentősen növelte támogatottságát a múlt vasárnap lezajlott stájerországi és burgenlandi tartományi választásokon. (MTI/Radó Nóra)

2015.06.03
Gayer Gábor évekig volt Szombathely egyik legfelkapottabb éttermében szakács, aztán váltott, mert sem anyagilag nem érte már meg maradni, sem a szakmai előremenetelét nem látta biztosítottnak.

2015.06.03
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett zsaluzó, ács, kőműves, takarító, villanyszerelő, pék, szakács, szobalány, pincér, konyhai kisegítő, hegesztő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.03
Szerda délután több karambol is történt az A1-es autópályán Loosdorf környékén (Melk körzete): összesen 23 jármű ütközött több részletben a Bécs felé vezető sávban, hat autó totálkáros lett, a sztrádát többször lezárták, emiatt komoly dugó alakult ki.

2015.06.03
Négy emberre is rátámadt egy osztrák férfi a steiermarki Unterstorchában: egy anyát és két gyermekét, valamint a segítségükre siető szomszédot is megsebesítette szerda délután. Egy 8 éves lányt életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba, a támadó elmenekült.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség