Magyarok Salzburg tartományban: az idegenforgalomban dolgozók fele nem osztrák

2015.01.24

Az idegenforgalomban, turisztikában dolgozók fele nem osztrák állampolgár, Salzburg tartományban, írja az orf. at. Nem meglepő módon a többség magyar, őket követik a szerbek, a bosnyákok és a keletnémetek. A helybelieknek kevés a garantált minimálbér, külföldiek jelentkeznek a helyükre.


Sífelvonó az Alpokban: a munkabérrel nincsenek kibékülve a helyiek
 

2700 magyar állampolgár dolgozik a tartomány szállodáiban éttermeiben és hüttéiben, derül ki a helyi munkaügyi hivatal (AMS) összesítéséből. Korábban a volt Jugoszlávia tagállamaiból érkeztek dolgozni legtöbben, most a külföldiek több mint fele Magyarországról vágott neki az osztrák munkavállalásnak.

A munkavállalók érdekvédelmi szervezetének (Arbeiterkammer) salzburgi elnöke, Siegfried Pichler azonban kritizálta a munkaadók gyakorlatát, hogy az üres munkahelyekre azonnal külföldieket vesznek fel. Szerinte a cégek nem igazán törik magukat a helybeliekért, a fiatalokért. Szerinte az ágazati megállapodásban rögzített munkabér kevés, abból nehéz megélni és lakást bérelni, vagyis  efelett kellene fizetni. Ráadásul az elnök úgy látja, a munkaadók a külföldieket a garantált juttatásoknál kevesebbért alkalmazzák. 

A megfogalmazott kritika ellenére nem lesz több állás és magasabb bér a salzburgi idegenforgalomra, írja az orf.at, az AMS az idén a munkanélküliségi mutatók 10 százalékos emelkedésével számol.

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség